Στα χέρια της Μέρκελ το Μνημόνιο του Κυριάκου

Αύριο το πρώτο τετ α τετ του Μητσοτάκη (στα τεσσαρακοστά γενέθλια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που θα γίνουν στο Λουξεμβούργο) με τη «σιδηρά Καγκελάριο»! Οι μεταρρυθμίσεις και οι αποκρατικοποιήσεις

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Θα μπορέσει να τετραγωνίσει το… ημικύκλιο (έτσι λέγεται, λόγω σχήματος, στο Λουξεμβούργο το αμφιθέατρο στο οποίο θα γίνουν οι εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του ΕΛΚ) στη συνάντηση που θα έχει (εκτός απροόπτου) αύριο Δευτέρα με την Ανγκελα Μέρκελ ο Κυριάκος Μητσοτάκης; Ο πρόεδρος της Ν.Δ., στο περιθώριο των εκδηλώσεων των «γενεθλίων» της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς θα έχει το πρώτο τετ α τετ του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, σε μια προσπάθεια να την πείσει ότι το «δικό του Μνημόνιο» μπορεί να είναι πιο αξιόπιστο και εφαρμόσιμο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει ότι θα μπορέσει να κερδίσει τη δύσκολη καγκελάριο, μια και η… συνταγή του με μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις είναι πιο κοντά στις απόψεις της, όπως και σε αυτές των άλλων θεσμών, καθώς (όπως λέει) βασίζονται στο τρίπτυχο: μεταρρυθμίσεις – αποκρατικοποιήσεις – συνέπεια στις δεσμεύσεις.

Μάτι στον Τσίπρα

Από τη μεριά της η Γερμανίδα καγκελάριος, που μέχρι τώρα έχει… κλείσει το μάτι αρκετές φορές στον Αλέξη Τσίπρα (περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν στον Αντώνη Σαμαρά), λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία του Eurogroup δεν θα θελήσει να εκτεθεί με θέσεις και απόψεις που ενδέχεται να ενοχλήσουν την Αθήνα. Για την ώρα, η Μέρκελ πιστεύει ότι ο Τσίπρας μπορεί να πάρει αποφάσεις χωρίς να υπάρχουν «κοινωνικές εκρήξεις», σε αντίθεση με τη Ν.Δ., που αντίστοιχα μέτρα θα τα περνούσε πολύ δύσκολα. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα ακούσει το «γαλάζιο Μνημόνιο» του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς στο βάθος του μυαλού της υπάρχει ακόμα το σενάριο μιας κυβέρνησης στην Ελλάδα «τύπου Γερμανίας», που θα μπορεί να «τρέχει» γρηγορότερα τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς.

Οι «εισηγήσεις» που έχει δεχτεί είναι να κρατήσει ανοιχτούς τους διαύλους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ιδιαίτερα όταν κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα γίνει το φθινόπωρο στην Ελλάδα, στην περίπτωση που ζητηθούν αλλαγές στα εργασιακά. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ποντάρει στην ενίσχυση του προφίλ του. Μάλιστα η συνάντηση με τη Μέρκελ είναι απλώς η αρχή σε μια σειρά ραντεβού που σχεδιάζει. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. θα καταθέσει στις συναντήσεις του τόσο με την Ανγκελα Μέρκελ όσο και με τους άλλους συνομιλητές του την κυβερνητική ατζέντα της Ν.Δ., δημιουργώντας τις προϋποθέσεις συνεργασίας, σε περίπτωση που το κόμμα του αναλάβει το τιμόνι της χώρας τους επόμενους μήνες.

Η εκτίμηση που υπάρχει στη Συγγρού είναι ότι οι επιπτώσεις από τα νέα μέτρα-φωτιά στα νοικοκυριά και στην πραγματική οικονομία θα προκαλούν καθημερινή φθορά στην κυβέρνηση, γι’ αυτό πρέπει να είναι έτοιμοι και με συγκεκριμένες θέσεις, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Ταυτόχρονα στη Ν.Δ. δεν διαβλέπουν κάποια ουσιαστική ανάσα για την πραγματική οικονομία και τη ρευστότητα, και αυτό επειδή θεωρούν ότι τα 7,5 δισ. της δόσης που εκταμιεύεται υπολείπονται των πραγματικών αναγκών, ενώ θα είναι άκρως υφεσιακή η επίπτωση των ήδη ψηφισμένων μέτρων και ιδίως η αύξηση στη φορολογία. Οσο για το θέμα του χρέους, δεν αλλάζουν τη βασική εκτίμησή τους ότι πρόκειται για μια αβέβαιη πρόταση που αφορά το μέλλον και δεν εισφέρει κάτι χειροπιαστό στο παρόν.

Εντύπωση βέβαια προκαλεί ότι ο σχεδιασμός της Ν.Δ. επί της ουσίας βλέπει τις εκλογές το 2017, καθώς «η συμφωνία αλήθειας με την κοινωνία και την Ευρώπη», όπως την αποκαλεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει ορίζοντα την πενταετία 2017-2021 και κεντρικό στρατηγικό στόχο το 2% (πρωτογενές πλεόνασμα) + 4% (ανάπτυξη), ώστε να σπάσει οριστικά ο κύκλος της στασιμοχρεοκοπίας. Το «κυβερνητικό πρόγραμμα» που θα παρουσιάσει στη Μέρκελ θα περιλαμβάνει τα παρακάτω σημεία:

Δημοσιονομική πειθαρχία = Συγκράτηση δαπανών και μείωση φόρων
Μείωση φόρων = Αύξηση επενδύσεων στο 20% του ΑΕΠ, από περίπου 11% του ΑΕΠ σήμερα
Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις = Ο ΟΟΣΑ στη φετινή έκθεσή του για την ελληνική οικονομία υπολογίζει ότι αν προωθηθούν, μπορεί να αυξήσουν το ΑΕΠ κατά 13,8% τα επόμενα χρόνια
Διαρθρωτικές Μεταρρυθμίσεις = Αύξηση ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, ενίσχυση της εξωστρέφειας, αύξηση εξαγωγών κατά περίπου 10% ετησίως
Αύξηση επενδύσεων και εξωστρέφειας = Αύξηση απασχόλησης, μείωση ανεργίας, 120.000 θέσεις εργασίας κάθε χρόνο, 600.000 συνολικά στην πενταετία
Αύξηση επενδύσεων και αύξηση εξαγωγών και αύξηση απασχόλησης = 213 δισ. ευρώ ΑΕΠ το 2021, από 175 δισ. ευρώ το 2016.

Η επαφή με τους «σκληρούς» της Ε.Ε. (μετά το Eurogroup)

Η σεμνή και… ταπεινή γιορτή που διοργανώνει η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά στην πόλη του Λουξεμβούργου, με αφορμή τα 40 χρόνια από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα αποτελέσει την πρώτη ευκαιρία για να νιώσει ο πρόεδρος της Ν.Δ. το κλίμα που επικρατεί στους «σκληρούς» της Ε.Ε. μετά τη συμφωνία του Eurogroup και να μετρήσει τις αντιδράσεις για τις δικές του θέσεις, αλλά και για τις απαιτήσεις που έχει ο «γερμανικός άξονας» από το ελληνικό πρόγραμμα. Η συνάντησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο θα γίνει στο «κενό» μεταξύ των δύο εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν (με «λιτότητα» που πάντα διακρίνει την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα υπάρχουν οι χαιρετισμοί (από τις 5 έως τις 6.30 μ.μ.) και στη συνέχεια ένα «όρθιο» κατά πάσα πιθανότητα δείπνο, στο οποίο θα δοθεί η ευκαιρία στους ηγέτες να ανταλλάξουν απόψεις σε πιο χαλαρό κλίμα. Η εκδήλωση θα γίνει στο συνεδριακό κέντρο «ημικύκλιο», αμφιθέατρο χωρητικότητας 646 θέσεων. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι Μέρκελ, Γιούνκερ, Τουσκ και Βέμπερ. Τίτλος της εκδήλωσης θα είναι «ΕΛΚ συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις επόμενες γενιές».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα