Υπερδανεισμένος «Ιππότης» ονειρεύεται να σώσει το Mega

Φώτης Μπόμπολας βίος και πολιτεία! Γιατί καθυστερεί το πόρισμα για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης

Τον εκδότη τους πρέπει να είχαν στο μυαλό τους στο «Εθνος» όταν αποφάσισαν να κάνουν πρώτο θέμα στη χθεσινή κυριακάτικη έκδοση τη μαύρη λίστα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, αλλά δεν πληρώνουν για τα δάνεια που έχουν λάβει!

Ο σωστός τίτλος θα ήταν «Κοίτα ποιος μιλάει», ειδικά όταν πρόκειται για τον Φώτη Μπόμπολα, βασικό μέτοχο ενός ζημιογόνου και καταχρεωμένου εκδοτικού συγκροτήματος, που επιβιώνει επειδή εξακολουθεί να διαφημίζεται δωρεάν στο Mega, τυπώνει με άγνωστους οικονομικούς όρους σε μια επίσης καταχρεωμένη εκτυπωτική μονάδα και εξακολουθεί να διατηρεί αγνώστου μεγέθους σχέσεις με τον κατασκευαστικό όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ αλλά και με συγγενείς εταιρίες του ομίλου, χρηματοδοτούμενες από το υστέρημα του Ελληνα, όπως η Αττική Οδός. Μάλλον οι εμπνευστές του τίτλου θα είχαν ξεχάσει ότι όλα τα μέλη της οικογένειας στην οποία ανήκει η εφημερίδα φιγουράριζαν στη «λίστα Λαγκάρντ», εκλήθησαν και πλήρωσαν σημαντικά πρόστιμα για τα αδήλωτα ποσά, ενώ κανείς ποτέ δεν έμαθε για το «πόθεν έσχες» των λογαριασμών αυτών.

Το πόθεν έσχες

Μια καλή ερώτηση θα ήταν αν στο «πόθεν έσχες» του ίδιου του Φ. Μπόμπολα είναι δηλωμένοι πιθανόν λογαριασμοί στο εξωτερικό ή ακόμα και η συμμετοχή σε εταιρίες του Παναμά στενών οικογενειακών προσώπων του, όπως αποκαλύφθηκε από τα πρόσφατα Panama Papers.

Βέβαια, όποιος διαβάζει τα πρωτοσέλιδα του «Εθνους» καταλαβαίνει ότι ο Φ. Μπόμπολας έχει αποκαταστήσει (ή επιθυμεί διακαώς να αποκαταστήσει) τις σχέσεις με το Μέγαρο Μαξίμου. Αλλωστε, δεν είναι λίγες οι φορές που εισήλθε από την πίσω πόρτα του Μαξίμου, για να συναντήσει τον αρμόδιο επί των ΜΜΕ πανίσχυρο υπουργό της κυβέρνησης, τον Ν. Παππά. Το αίτημα, πάντα το ίδιο: «Προνομιακή αναδιάρθρωση μαζί με “κούρεμα”» του δυσθεώρητου δανεισμού του εκδοτικού συγκροτήματός του. Οι σχετικές φήμες συμπληρώνονται και από τον άνθρωπο που επέλεξε ως νέο διευθυντή του «Εθνους», ο οποίος διατηρεί στενότατες επαφές με την Κουμουνδούρου.
Λέτε γι’ αυτόν τον λόγο να καθυστερεί το περίφημο πόρισμα που είχε ζητήσει η κυβέρνηση για τα τραπεζικά δάνεια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης; Πιθανώς η αρμόδια επιτροπή να θεωρήσει ότι η Πήγασος, η εκδοτική εταιρία του κ. Μπόμπολα, με συσσωρευμένες ζημιές 277.183.000 ευρώ στα τέλη του 2015, με αρνητικά ίδια κεφάλαια περί τα 146.000.000 ευρώ και τραπεζικό δανεισμό που ξεπερνά τα 164.000.000 ευρώ, είναι βιώσιμη και της αξίζουν ακόμα περισσότερα δάνεια! Πρόκειται για επιχείρηση η οποία συνεχίζει να λειτουργεί, εκμεταλλευόμενη τα παράθυρα της νομοθεσίας περί ανώνυμων εταιριών, αφού αποφασίζει δήθεν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου χωρίς ο βασικός μέτοχος να βάζει ποτέ τα χρήματα!

Μπορεί η Πήγασος να είχε το 2015 ζημιές 63.500.000 ευρώ σε επίπεδο ομίλου, αλλά ο Φώτης Μπόμπολας εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι θα είναι ο «λευκός ιππότης» ο οποίος θα σώσει και το τηλεοπτικό κανάλι Mega (Τηλέτυπος), που βρίσκεται προ του λουκέτου. Ο ίδιος άνθρωπος που λέγεται ότι έχει πλέον μηδενικές σχέσεις με όλους τους υπόλοιπους βασικούς μετόχους της Τηλέτυπος διαλαλεί ότι θα βάλει χρήματα για τη διάσωση του Mega ή ότι έχει «έτοιμους» νέους μετόχους που θα επενδύσουν!
Κι ας θεωρείται ο κύριος υπεύθυνος για τη σημερινή κατάσταση του πάλαι ποτέ κραταιού τηλεοπτικού σταθμού. Ο μέτοχος, που έβαζε συνεχώς τρικλοποδιές στις προσπάθειες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τηλέτυπος γιατί απαιτούσε να πληρωθεί κατά προτεραιότητα η εταιρία τηλεοπτικών παραγωγών Ανωση, την οποία ελέγχει ο ίδιος μέσω της Πήγασος.

Από τη μία, θέλει να εισπράξει πρώτος και, από την άλλη, «ξεχνάει» να πληρώσει ακόμα και τη διαφημιστική προβολή των εντύπων του, με αποτέλεσμα οι συνολικές ονομαστικές οφειλές του να ξεπερνούν σήμερα τα 6.000.000 ευρώ. Οι πραγματικές -άνευ των σκανδαλωδών εκπτώσεων- οφειλές από την προβολή των εντύπων του ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια. Οπως δεκάδες εκατομμύρια είναι οι παραγωγές που ανετέθησαν στην Ανωση την τελευταία πενταετία, μεσούσης της κρίσεως. Οι καλά γνωρίζοντες μιλούν για μια ιδιαίτερα επικερδή επιχείρηση που δούλευε με 20% κέρδος κατά δήλωση του ίδιου του κ. Μπόμπολα και άνευ κεφαλαίου, αφού τις περισσότερες φορές έπαιρνε προκαταβολές από το ταμείο του πολυπαθούς πλέον μεγάλου καναλιού.

Η πλευρά Μπόμπολα επηρέαζε άμεσα και τη διοίκηση του τηλεοπτικού καναλιού, είτε για θέματα που συνδέονται με αποφάσεις αμφιβόλου οικονομικού αποτελέσματος είτε για τη γραμμή των βασικών δημοσιογράφων του καναλιού, ακόμα και για τις τηλεοπτικές σειρές ή τα τηλεοπτικά παιχνίδια που μεταδίδει.
Πιθανώς γι’ αυτόν τον λόγο «έγραψε» στα βιβλία της Πήγασος για το 2015 πως το Mega αξίζει σχεδόν 30.000.000 ευρώ και αναγκάστηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να τα αναπροσαρμόσει. Πόση είναι η αξία του Mega μετά την αναπροσαρμογή; ΜΗΔΕΝ.

Οι προνομιακές σχέσεις με τους πολιτικούς

Ο καταχρεωμένος «λευκός ιππότης» που θα σώσει το Mega μπορεί να μην πληρώνει στις ναυαρχίδες του ομίλου Πήγασος, όπως το «Εθνος», αλλά εξακολουθεί να χρηματοδοτεί μια ημερήσια εφημερίδα-κακέκτυπο που ούτε πουλάει ούτε τα έξοδά της βγάζει. Στόχος του; Οποιοιδήποτε «απείθαρχοι» ανταγωνιστές του, οι οποίοι υπενθυμίζουν τον ρόλο της οικογένειας στα εκδοτικά και τα επιχειρηματικά πράγματα της χώρας.
Ο Φ. Μπόμπολας, πάντως, έχει και μια κερδοφόρα δραστηριότητα: τη συμμετοχή του σε μεγάλη εταιρία με προσωρινή άδεια διαδικτυακού στοιχηματισμού. Και εκεί δεν έχει να προσφέρει ούτε τεχνογνωσία ούτε εμπειρία ούτε κεφάλαια. Γι’ αυτό επιχειρεί να προσφέρει αυτό που πάντα προσέφερε: πολιτική προστασία. Αλλά για πόσο καιρό ακόμα θα απολαμβάνει ασυλία ένας επιχειρηματίας που επιβιώνει τόσα χρόνια εξαιτίας των προνομιακών σχέσεων με το πολιτικό, κατασκευαστικό και τραπεζικό κατεστημένο; Ή τελικά φαίνεται ότι κυβέρνηση, δικαστές και τραπεζικοί θεώρησαν μόνο τον Στ. Ψυχάρη ένοχο για όλη τη διαπλοκή στη χώρα; Ετσι όπως το πάνε, θα αρχίσουμε να νιώθουμε και συμπάθεια για τον κατατρεγμένο εκδότη…

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα