Ο υγρός τάφος της Μεσογείου (στο ταξίδι προς Ιταλία) άνοιξε

Ξεπέρασαν τους 700 νεκρούς από τα ναυάγια των τελευταίων ημερών νότια της Σικελίας

Με την άνοδο της θερμοκρασίας άρχισε να ανεβαίνει και ο αριθμός των ναυαγίων της «ελπίδας» στη Μεσόγειο και μαζί του ο αριθμός των «απελπισμένων» που χάνονται. Στους 700 υπολογίζονται οι νεκροί, σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (900 σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα) και τις μαρτυρίες των διασωθέντων από τα τρία μεγάλα ναυάγια που σημειώθηκαν νότια της Σικελίας τις τελευταίες ημέρες. Κατά το πρώτο ναυάγιο, την Τετάρτη, περίπου 100 άνθρωποι χάθηκαν.

Στο δεύτερο, της Πέμπτης, 500, ενώ από το τελευταίο, της Παρασκευής, ανασύρθηκαν τα πτώματα 45 μεταναστών, τα οποία μεταφέρθηκαν χθες στην Καλαβρία από το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο «Βέγκα», μαζί με 629 ναυαγούς, ανεβάζοντας τους διασωθέντες στους 14.000. Ωστόσο, εκατοντάδες παραμένουν οι αγνοούμενοι, ιδιαίτερα από τα ναυάγια της Πέμπτης και τηςΠαρασκευής. Στο μεταξύ, η ιταλική αστυνομία συνέλαβε στη Σικελία και ανακρίνει τέσσερις δουλεμπόρους. Τα ξημερώματα της Κυριακής, τέλος, 18 Αλβανοί διασώθηκαν στο Καλέ, στην προσπάθειά τους να διαπλεύσουν τη Μάγχη, ενώ οι Αρχές συνέλαβαν τους δύο Βρετανούς διακινητές.
Μεταξύ των θυμάτων συγκαταλέγονται και δεκάδες παιδιά.

Περίπου 130.000 συνοδευόμενα και 70.000 ασυνόδευτα παιδιά έχουν φτάσει στην Ευρώπη. Η απελπισία σπρώχνει «παιδιά, ακόμη και εννέα ετών, να ρισκάρουν τη ζωή τους για να φτάσουν στην Ευρώπη» τονίζει η Τζέμα Πάρκιν, εκπρόσωπος της οργάνωσης «Σώστε τα Παιδιά».

Την ίδια ώρα, στις χώρες υποδοχής τα πνεύματα οξύνονται από τις αντιφάσεις και την άνοδο των επιθέσεων κατά των προσφύγων. Στη «μερική αποβλάκωση της κοινωνίας» αποδίδει ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ την αύξηση των επιθέσεων κατά των προσφύγων, οι οποίες έχουν αυξηθεί κατά 427% το 2016, σε σχέση με πέρυσι, παρότι οι αφίξεις προσφύγων έχουν μειωθεί λόγω του σφραγίσματος των συνόρων.

Στο μεταξύ, στην Ολλανδία, δήμοι χορηγούν από 3.000 ως και 10.500 ευρώ σε οικογένειες για την αγορά βασικών πρώτων ειδών, όχι απαραίτητα με ρήτρα επιστροφής, εγείροντας αντιδράσεις από μη προνομιούχους Ολλανδούς, όπως και από τον ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος Geert Wilders, που μιλά για «διακρίσεις» εναντίον των Ολλανδών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα