Διπλό σοκ για τις κατασχέσεις

Οι δανειολήπτες θα πληρώνουν και την αμοιβή του εκτιμητή που θα βγάζει το σπίτι τους στο σφυρί

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Χιλιάδες δανειολήπτες με «κόκκινα» δάνεια και πολίτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία όχι μόνο θα βρεθούν αντιμέτωποι με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς-εξπρές των ακινήτων τους από μεθαύριο Τετάρτη 1η Ιουνίου, αλλά θα κληθούν να πληρώσουν από πάνω και την αμοιβή του εκτιμητή, που θα υπολογίσει σε ποια τιμή θα βγει στο σφυρί το σπίτι τους!

Αυτή η τιμωρητική διάταξη περιλαμβάνεται στο Προεδρικό Διάταγμα 59/2016, το οποίο δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως την περασμένη Παρασκευή και καθορίζει τον τρόπο προσδιορισμού της εμπορικής αξίας των ακινήτων που κατάσχονται. Με το εν λόγω Προεδρικό Διάταγμα (ΠΔ) ενεργοποιούνται τα άρθρα 993 και 995 του τροποποιημένου από το καλοκαίρι του 2015 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, τα οποία προβλέπουν ότι κατά τους πλειστηριασμούς ακινήτων μη συνεπών δανειοληπτών και λοιπών χρεοφειλετών θα λαμβάνονται πλέον υπόψη ως τιμές εκκίνησης οι πραγματικές τιμές της κτηματαγοράς και όχι οι πολύ υψηλότερες αντικειμενικές αξίες. Αυτή η κομβική αλλαγή, που θα έχει ως αποτέλεσμα να βγαίνουν ακίνητα στο σφυρί σε εξευτελιστικές τιμές, τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιουνίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Π.Δ.:

  • Η εμπορική αξία ακινήτου που κατάσχεται προσδιορίζεται με ευθύνη του αρμόδιου δικαστικού επιμελητή από πιστοποιημένο στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμητή, που μπορεί να είναι φυσικό ή νομικό πρόσωπο.
  • Ο εκτιμητής προσλαμβάνεται κατά την κρίση του δικαστικού επιμελητή και οφείλει, εντός της προθεσμίας που του τίθεται, να συντάξει εγγράφως και να παραδώσει την εκτίμησή του στον δικαστικό επιμελητή, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά ή διεθνή αναγνωρισμένα εκτιμητικά πρότυπα, δεσμευόμενος παράλληλα για την πιστή τήρηση του Κώδικα Δεοντολογίας.
  • Η αμοιβή για τη διενέργεια της εκτίμησης καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα έπειτα από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου. Υπόχρεος για την καταβολή της αμοιβής είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση. Το ποσό αυτό βαρύνει, τελικώς, εκείνον κατά του οποίου στρέφεται η εκτέλεση.
{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα