ΕΦΑΠΑΞ στο ταμείο από Ιούλιο με επιπλέον ψαλίδι έως 18%

Σκοτσέζικο ντους για όσους συνταξιούχους βρίσκονται από το 2013 στην αναμονή
Πίνακας και παραδείγματα

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΑ ΘΥΜΑΤΑ!

Διαβάστε online την «δημοκρατία»εδώ

Διαβάστε επίσης: 

►Το τετ α τετ (για 30 λεπτά) του Κυριάκου με τη Μέρκελ
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέπτυξε στη γερμανίδα καγκλάριο την πρόταση του για οικονομία και Προσφυγικό στα γενέθλια του ΕΛΚ στο Λουξεμβούργο

►Μπρα ντε φερ για τη δόση! Μισό βήμα πίσω η τρόικα για το ΕΚΑΣ

►Πώς έπεσε ο ήρωας Ηλιάκης
Η Δικαιοσύνη ανοίγει πάλι τον καυτό φάκελο για τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος

►Τα απίστευτα ψέμματα για τις offshore!
Η υποκρισία των βουλευτών που ομολογούν τώρ αότι δεν ήξεραν τι ψήφισαν

►Σοκ! Στην Εντατική η 16χρονη κόρη του Νικολόπουλου
Επαθε ξαφνικά πευμονικό οίδημα, ανακοπή και εγκεφαλικό

►Οργή στην Καλλιθέα κατά Φίλη
Ξέφυγε η κατάσταση, με καθηγητές που διαμρτύρονταν εναντίον του υπουργού Παιδείας

►Καραμπόλες με τις έδρες των κομμάτων;
Η προσφυγή πολιτών στο Εκλογοδικείο, που μπορεί ν αφέρει ανατροπές και επιστροφή Στυλιανίδη στη Βουλή

►ΤΣΙΠΡΑΣ NON STOP!
Αλλαξαν τη σήμανση στους δρόμους της Κυψέλης για να περνάει «αέρα» ο πρωθυπουργός

►Εγκυρες Πηγές: Εντονη δυσφορία για τον («μάνατζερ») Λευτέρη Αυγενάκη

►Πουλάει τρέλα και ο Σόιμπλε: «Ηταν λάθος η αύξηση του ΦΠΑ στο 24%» 

►«Ερυθρόλευκο» το πρωτάθλημα στο μπάσκετ, στον καλύτερο τελικό όλων των εποχών 


Πρόσθετες περικοπές που μπορεί να κυμανθούν από 15,64% έως και 18,26% περιμένουν τους περίπου 15.000 ασφαλισμένους του Δημοσίου που υπέβαλαν αίτηση απονομής εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 έως την 31η Δεκεμβρίου 2013, το οποίο ακόμα δεν έχει απονεμηθεί. Σύμφωνα με το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, οι συνολικές περικοπές προκύπτουν ως αποτέλεσμα της αναπλήρωσης κατά 60% στα ποσά εφάπαξ που θα καταλήξουν στους δικαιούχους, σύμφωνα με το νέο Ασφαλιστικό.

Πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι να ξεμπλοκάρει η διαδικασία απονομής εφάπαξ μέσα στον Ιούλιο. Ανεξάρτητα όμως από τον χρόνο επανέναρξης της διαδικασίας απονομής, τα εφάπαξ, με την προϋπόθεση ότι το ποσοστό αναπλήρωσής τους θα περιοριστεί στο 60%, θα τύχουν της αντίστοιχης περικοπής.

Οπως φαίνεται στον σχετικό πίνακα, πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά μείωση που έχει πραγματοποιηθεί στα εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. Η πρώτη ήταν οριζόντια (38,14% για όλους) και θεσμοθετήθηκε το 2012. Ο νέος τρόπος υπολογισμού ορίζει ξεκάθαρα ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα περιοριστεί, με συνέπεια να προκύψουν νέες περικοπές εφάπαξ, όπως φαίνεται στη σχετική στήλη. Γίνεται αντιληπτό ότι οι περικοπές θα είναι λίγο μικρότερες (από 15,64% έως 16,30%) για όσους δημοσίους υπαλλήλους είναι Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης – ΠΕ, συγκριτικά με όσους δικαιούχους είναι Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – ΔΕ (από 16,49% έως 17,25%) και όσους είναι Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης – ΥΕ (από 17,39% έως 18,26%). Αθροιστικά, εάν προστεθούν η περικοπή που συντελέστηκε το 2012 και εκείνη που θα προκύψει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, διαπιστώνεται ότι οι μειώσεις στα εφάπαξ κυμαίνονται στα χρόνια της κρίσης από 53,78% έως 56,4%.

Επισημαίνεται ότι συνολικά δεν έχουν απονεμηθεί περίπου 65.000 εφάπαξ, από τα οποία περίπου 35.000 προέρχονται από το Δημόσιο. Από τους δικαιούχους σχεδόν το 1/3 έχει υποβάλει αιτήσεις το 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη μείωση θα υποστούν και τα εφάπαξ για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήσεις από το 2014 και μετά. Ο λόγος είναι ο νέος μαθηματικός τύπος και η δημιουργία ατομικής μερίδας για τον κάθε ασφαλισμένο.

Δείτε παρακάτω τον πίνακα

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα