Καραμπόλες μέσω Εκλογοδικείου;

Οι ενστάσεις πολιτών κατά της κατανομής των  εδρών στις περιφέρειες Ροδόπης, Ξάνθης και  Κέρκυρας μπορεί να προκαλέσουν ανατροπές 

Μια σοβαρή ατέλεια του εκλογικού νόμου και όχι προσωπικές ή κομματικές διαφορές θα καλύψει ενδεχόμενη θετική απόφαση του Ανώτατου Εκλογοδικείου (που συνεδριάζει στις 8 Ιουνίου) επί ενστάσεων που έχουν κατατεθεί (από πολίτες-ψηφοφόρους) σχετικά με την τελική κατανομή των κοινοβουλευτικών εδρών στις τελευταίες εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι ενστάσεις αφορούν υποψήφιους βουλευτές που δεν εξελέγησαν στις περιφέρειες Ροδόπης, Ξάνθης και Κέρκυρας, με την κατάσταση να έχει ως εξής: στη Ροδόπη διεκδικεί την έδρα ο Ευριπίδης Στυλιανίδης (Ν.Δ.), στην Ξάνθη ο Αλέξανδρος Κοντός (Ν.Δ.) και στην Κέρκυρα ο Στέφανος Γκίκας (Ν.Δ.).

Με βάση τον εκλογικό νόμο, αν οι ενστάσεις γίνουν δεκτές, θα παιχτεί η ακόλουθη «καραμπόλα»: οι τρεις παραπάνω υποψήφιοι θα κερδίσουν τις έδρες στις περιφέρειές τους, με αποτέλεσμα να τις χάσουν τρεις ήδη εκλεγμένοι (με το ισχύον σύστημα) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, στη Ροδόπη, ο Ευρ. Στυλιανίδης θα στερήσει την έδρα από τον δεύτερο κατά σειρά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αϊχάν Καραγιουσούφ, στην Ξάνθη ο Αλέξανδρος Κοντός θα πάρει την έδρα από τον τρίτο κατά σειρά βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γρηγόριο Στογιαννίδη και ο Στ. Γκίκας από τον δεύτερο στη σειρά βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αντιδήμαρχο Βορρά (στο νησί) Κώστα Παυλίδη.
Ωστόσο, δεν θα υπάρξει αλλαγή κομματικών συσχετισμών στη Βουλή, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τρεις έδρες σε άλλες περιφέρειες, που θα χάσει η Νέα Δημοκρατία! Συγκεκριμένα, τις έδρες τους θα χάσουν η Κατερίνα Παπακώστα (Β’ Αθηνών), λόγω «καραμπόλας» του Ευρ. Στυλιανίδη, η Ελενα Ράπτη (Α’ Θεσσαλονίκης) λόγω Αλέξ. Κοντού και ο Αθανάσιος Μπούρας (πρώην υπόλ. Αττικής) λόγω του Στέφανου Γκίκα.

Τα επιχειρήματα βασίζονται, σύμφωνα με τους ενισταμένους, σε αντισυνταγματική αστοχία του ισχύοντος εκλογικού νόμου και, όπως τονίζουν, εάν η υπόθεση κερδηθεί, θα σημαίνει νίκη της περιφέρειας έναντι του κέντρου, καθώς είναι αδιανόητο η περιφέρεια να «υποεκπροσωπείται» και το κέντρο να «υπερεκπροσωπείται». Εκφράζουν, ωστόσο, επιφύλαξη, καθώς μόνο τρεις φορές στο παρελθόν έχει ανατραπεί απόδοση εδρών λόγω αντισυνταγματικότητας του νόμου…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα