Χιλιάδες οπαδοί του ΠΑΟ υποδέχτηκαν τους πρωταθλητές Ευρώπης σε αεροδρόμιο και ΟΑΚΑ!

Εκσταση για το 7ο, τρέλα για το 8ο!

Παράνοια… μέχρι τέλους! Ο Παναθηναϊκός ζει και με το παραπάνω τις θριαμβευτικές στιγμές ως επτάκις πρωταθλητής Ευρώπης, μετά το έπος και τη νίκη επί της παντοδύναμης Ρεάλ στη Γερμανία. Χιλιάδες κόσμος έκλεισε τους δρόμους της Αθήνας, γνωρίζοντας τη διαδρομή του επτάστερου μέχρι την επιστροφή στη βάση στο ΟΑΚΑ με το 7ο παρέα.

  • Από Θοδωρή Λινάρδο

Η υποδοχή ηρώων είχε ήδη ετοιμαστεί. Ολοι ήθελαν να δουν από κοντά τους πρωταγωνιστές, να πουν το δικό τους μεγάλο «ευχαριστώ» για την 7η κούπα και το 7ο αστέρι που ράφτηκε ήδη στη δοξασμένη φανέλα!

Η ΚΑΕ είχε φροντίσει για κάθε λεπτομέρεια και ακόμη και στο ΟΑΚΑ ήταν όλα βάσει σχεδίου, που εκπονήθηκε μάλιστα μέσα σε λίγες ώρες. Τα τραγούδια του Νίνο, «Παράνοια» και «Μέχρι τέλους», έπαιζαν στα μικρόφωνα και οι παίκτες μίλησαν στον κόσμο. Ενας ένας πήρε το μικρόφωνο στο ανοιχτό πούλμαν με την άφιξη στο ΟΑΚΑ και δόθηκε το σύνθημα για όσα ήρθαν και όσα… έρχονται.

Οι παίκτες (ακόμη και όσοι πιθανόν να μην είναι εδώ του χρόνου), αλλά και ο Αταμάν υποσχέθηκαν πρωτάθλημα και άλλοι μίλησαν για το 8ο της Ευρωλίγκας στη Βαρκελώνη, όπως ο Χουάντσο. Ολοι άκουσαν τα ονόματά τους να γίνονται σύνθημα -ο Σλούκας, ο Παπαπέτρου, ο Λεσόρ, ο Ναν, ο Γκραντ-, με το πλήθος να παραληρεί. Οι παίκτες μίλησαν για έναν ακόμη μεγάλο στόχο για να κλείσει η σεζόν ιδανικά, το πρωτάθλημα δηλαδή, με τον κόσμο να ζητά επιτακτικά και τον εγχώριο τίτλο. Ειδικά μόλις το ανέφερε ο Σλούκας επικράτησε πανζουρλισμός.

Και επειδή… τρώγοντας έρχεται η όρεξη, τα νέα συνθήματα από το Βερολίνο πλέον αφορούν… τη Βαρκελώνη και το επόμενο φάιναλ φορ. Το «πράσινο» πάρτι για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας είχε βέβαια ξεκινήσει με τη λήξη του τελικού με τη Ρεάλ – από το παρκέ στα αποδυτήρια, στο ξενοδοχείο, ακόμη και στο αεροδρόμιο του Βερολίνου! Μέσα στο τσάρτερ τα πανηγύρια καλά κρατούσαν και οι στιγμές κορυφώθηκαν στο «Ελ. Βενιζέλος», που «βούλιαξε» και είχε ντυθεί από νωρίς στα πράσινα, αλλά και στο ΟΑΚΑ, του οποίου ο περιβάλλων χώρος είχε κατακλυστεί από ένα «πράσινο» κύμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως με τη λήξη του μεγάλου προχθεσινού αγώνα ο κόσμος του Παναθηναϊκού ξεχύθηκε στους δρόμους. Από την Ομόνοια και τη Λεωφόρο που είχαν την τιμητική τους παραδοσιακά, μέχρι την Κρήτη, τις Κυκλάδες, τη δυτική Ελλάδα, τα Δωδεκάνησα, τη Μακεδονία και τη Θράκη, το πάρτι είχε μόλις ανάψει. Τα κορναρίσματα στους δρόμους και οι πανηγυρισμοί έγιναν μάλιστα βασικό θέμα συζήτησης σε ξένα ειδησεογραφικά αθλητικά δίκτυα. Τον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση του τίτλου συνεχάρη όλη η πολιτική ηγεσία, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, μέχρι τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ανακοινώσεις εξέδωσαν και πολλοί αθλητικοί σύλλογοι.


Ο ημίγυμνος Λεσόρ, οι γροθιές του Εργκίν και ο οργανωτής Καλαϊτζάκης

King is back. Το ανοιχτό πούλμαν ανέγραφε την αλήθεια. Ο κόσμος σε παράνοια. Οι στιγμές στη διαδρομή Αττική οδός – ΟΑΚΑ με κομβόι χιλιομέτρων υπήρξαν μοναδικές, ανεπανάληπτες. Ο Λεσόρ μετέφερε την… τρέλα του σε όλους. Εβγαλε την μπλούζα του και κρατούσε καπνογόνα, ανάβοντάς τα και πανηγυρίζοντας με τον κόσμο και τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια που συνόδευαν την αποστολή. Εκείνος που άκουγε διαρκώς το όνομά του από τον εκστασιασμένο κόσμο ήταν ο Σλούκας, με τον αρχηγό να το απολαμβάνει και να χειροκροτεί το πλήθος. Από κοντά βέβαια και ο Αταμάν, με τον Τούρκο κόουτς να πανηγυρίζει με τον γνωστό τρόπο, με υψωμένες γροθιές.

Ο Μπαλτσερόφσκι έκανε κανονική λάιβ μετάδοση όσων συνέβαιναν, μιλώντας στα ισπανικά που τα γνωρίζει άπταιστα, φυσικά στα πολωνικά αλλά και στα ελληνικά με… γνωστές λέξεις. Από κοντά του και ο Γκριγκόνις, με τον Ναν να είναι πιο μαζεμένος, διότι -μην ξεχνάμε- άπαντες ήταν άυπνοι! Ο Βιλντόζα περίμενε πώς και πώς να φτάσει το πούλμαν στο ΟΑΚΑ, με τον Καλαϊτζάκη να δίνει το σύνθημα σε όλους για να συμμετάσχουν σε ό,τι φώναζε ο κόσμος. Γκραντ, Χουάντσο και Μήτογλου απαθανάτιζαν τις στιγμές, μεταφέροντας εικόνες σε δικούς τους ανθρώπους, με την κούπα σε πρώτο πλάνο και το πούλμαν να πηγαίνει όλο τον δρόμο σημειωτόν, σε ρυθμούς… ΟΑΚΑ.


Για δυναστεία έκανε λόγο ο «Μίδας» Αταμάν

Αποφασισμένος να χτίσει νέα «πράσινη» αυτοκρατορία στον Παναθηναϊκό δήλωσε ο Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος τεχνικός εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να κάνει μια νέα δυναστεία στην Ευρωλίγκα: «Είναι ένα φανταστικό συναίσθημα. Είχαμε ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός, ύστερα από τόσα χρόνια χωρίς παρουσία σε Final 4, από τη 17η θέση πέρυσι, έφτασε στην πρώτη μπροστά σε περίπου 15.000 θεατές στο στάδιο. Η πρώτη ομάδα στην κανονική περίοδο δεν παίρνει πάντα τον τίτλο, είμαστε εμείς οι πρωταθλητές. Είχα πει στον Σλούκα πως θα είναι MVP, όταν δεν τον επέλεξαν στην καλύτερη πρώτη πεντάδα. Από τότε που συναντηθήκαμε στο αεροδρόμιο είπαμε με τον Σλούκα πως ήμασταν αντίπαλοι, αλλά έχουμε μεγάλο σεβασμό».

Και τόνισε συγκινημένος: «Εχασα τον πατέρα μου τον περασμένο μήνα. Είμαι σίγουρος ότι το είδε αυτό. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες φιλάθλους για την υποστήριξή τους.  Σίγουρα, μπορεί να γίνει η απαρχή μιας νέας δυναστείας». Αποκάλυψε επίσης: «Στην πρώτη προπόνηση έδειξα στους παίκτες τα έξι μπάνερ με τους τίτλους στο ΟΑΚΑ και τους είπα ότι ήρθα για να προσθέσουμε ένα ακόμη. Το ίδιο είπα και στην τελευταία προπόνηση πριν πετάξουμε για Βερολίνο. Εχω πίστη στον εαυτό μου. Παρότι χάσαμε με 25 πόντους στο Σούπερ Καπ από τον Ολυμπιακό, όταν ήρθα στην Αθήνα και ήμουν λίγο… φοβισμένος όλος ο κόσμος μού έδειχνε εμπιστοσύνη και να που τα καταφέραμε».


Αγκαλιά με την κούπα ο Γιαννακόπουλος

Πανευτυχής μετά την κατάκτηση της 7ης Ευρωλίγκας στην ιστορία του Παναθηναϊκού ήταν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Το αφεντικό της ΚΑΕ πήρε την κούπα στο ξενοδοχείο, προτού αναχωρήσει με τα παιδιά του για Αθήνα, και έκανε… γυμναστική με το τρόπαιο! Ο ίδιος έριξε και το καρφί του για τον Ολυμπιακό, λέγοντας πως αυτός και η ομάδα του δεν μετρoύν νίκες, βολές ή συμμετοχές. Παράλληλα, τόνισε πως το τρόπαιο δεν αφιερώνεται κάπου συγκεκριμένα, αφού είναι της ομάδας, και ανέφερε ότι είχε άγχος κατά τη διάρκεια του αγώνα, θυμίζοντας τον τρόπο με τον οποίο έχασαν οι «ερυθρόλευκοι» πέρυσι στον τελικό από τη Ρεάλ.

«Αλλοι μετράνε σερί νίκες, βολές, συμμετοχές. Εμείς είμαστε ο Παναθηναϊκός» είπε αρχικά στην κάμερα για την κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Για το πού αφιερώνει το τρόπαιο: «Το Κύπελλο δεν αφιερώνεται, είναι της ομάδας». Για το αν είχε άγχος την ώρα του αγώνα: «Ηταν μεγάλο το άγχος, η Ρεάλ Μαδρίτης είναι ο μεγαλύτερος σύλλογος στον κόσμο, αλλά εμείς βγάλαμε ψυχή, δύναμη και τα καταφέραμε». Για το αν φοβήθηκε το ματς: «Οταν παίζεις απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί – είδατε πώς έχασε πέρυσι τον τελικό ο Ολυμπιακός…» Φυσικά, το αφεντικό της ομάδας αποθεώθηκε από τον κόσμο, ο οποίος δεν ξέχασε, με συνθήματα, τους τεράστιους Παύλο και Θανάση.


Τα ισπανικά ΜΜΕ και ο «Σούπερ Μάριο»

Απογοήτευση στον Τύπο της Μαδρίτης και… ικανοποίηση σε εκείνον της Βαρκελώνης έδειξαν τα χθεσινά πρωτοσέλιδα των ισπανικών αθλητικών εφημερίδων. Η μεγαλύτερη υποστηρίκτρια της Ρεάλ, η εφημερίδα «Marca», είχε τίτλο «Η Ρεάλ ξέμεινε χωρίς το 12ο». Η «Αs» έγραψε «Επεσε η πρωταθλήτρια», προσθέτοντας ότι «ύστερα από ένα μηδενικό δεύτερο ημίχρονο η Ρεάλ παραχώρησε την Ευρωλίγκα στον Παναθηναϊκό του Ισπανού Χουάντσο».

Από την άλλη πλευρά, στη Βαρκελώνη οι εφημερίδες μόνο απογοητευμένες δεν έδειξαν. «Η Ρεάλ την πάτησε από τον Παναθηναϊκό» έγραψε η «Sport», ενώ η «Mundo Deportivo» έκανε λόγο για «Νοκ άουτ της Ρεάλ από έναν επιβλητικό Παναθηναϊκό». Από τις πολιτικές εφημερίδες της Μαδρίτης η «El Pais» έγραψε «Η Ρεάλ έδωσε στον Παναθηναϊκό το στέμμα της Ευρωλίγκας» και η «ABC» «Ο Παναθηναϊκός συνέτριψε το όνειρο της Ρεάλ και αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης». Από μεριάς του, ο κόουτς της Ρεάλ Τσους Ματέο αναγνώρισε τη δίκαιη επικράτηση του Παναθηναϊκού, αλλά άφησε κι αιχμές: «Είμαι μπερδεμένος με τη διαιτησία. Οι ψηλοί μας φορτώθηκαν εύκολα με φάουλ. Νομίζω όμως έπαιξε ρόλο και ο εκνευρισμός μας». Οσο για τον Μάριο Χεζόνια που αποθεώθηκε από τους οπαδούς του Παναθηναϊκού, «εγώ φταίω για την ήττα» είπε ο Κροάτης.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα