«Μπουρίνι» από πρόστιμα και «λουκέτα» για φοροδιαφυγή

Τουριστικό σαφάρι ελέγχων σε νησιά και δημοφιλείς ηπειρωτικούς προορισμούς έχουν αρχίσει αρμόδια κλιμάκια της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), προκειμένου να εντοπιστούν παραβάτες της φορολογικής και της ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Τα πρώτα μαζικά πρόστιμα και «λουκέτα» του καλοκαιριού σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται σε καθημερινή βάση, καθώς υπάλληλοι της ΑΑΔΕ σαρώνουν τους τουριστικούς προορισμούς όπου οργιάζει η φοροδιαφυγή. «Λουκέτα» για μη έκδοση αποδείξεων επιβλήθηκαν σε μπαρ και εστιατόρια στην Ιο, το Πόρτο Χέλι, τη Μύκονο, τη Σέριφο, τη Νάξο, όταν διαπιστώθηκε από εφοριακούς, που παρίσταναν τους πελάτες, εκτεταμένη φοροαποφυγή.

Η 48ωρη αναστολή λειτουργίας επιβάλλεται στην περίπτωση μη έκδοσης αποδείξεων. Εκτός από την εστίαση, παραβάσεις διαπιστώνονται και σε εταιρίες με ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, στις οποίες τα πρόστιμα που επιβάλλονται κυμαίνονται από 1.000 έως 2.500 ευρώ.

«Απόβαση» στις τουριστικές περιοχές πραγματοποίησαν και κλιμάκια Επιθεωρητών Ασφαλείας και Υγείας στην Εργασία του ΣΕΠΕ. Συγκεκριμένα, διενήργησαν ελέγχους σε 209 ξενοδοχεία, στα οποία απασχολούνται συνολικά 10.829 εργαζόμενοι και διαπιστώθηκαν 115 παραβάσεις της νομοθεσίας για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία.

Οι εργοδότες κλήθηκαν σε παροχή εξηγήσεων, καθώς η εντολή που έχει δοθεί στους επιθεωρητές εργασίας είναι κατά τη διάρκεια των πρώτων ελέγχων, εάν διαπιστώνονται παραβάσεις, αυτές να μην επιβάλλονται άμεσα, εκτός και αν είναι κραυγαλέες. Δίνεται έτσι το δικαίωμα στην επιχείρηση να διορθώσει τις όποιες ανακολουθίες έχουν εντοπιστεί και έπεται νέος έλεγχος. Εάν και στη δεύτερη περίπτωση δεν έχουν διορθωθεί τα λάθη, τότε επιβάλλονται τα ανάλογα χρηματικά πρόστιμα, που φτάνουν ακόμη και στο ολιγοήμερο κλείσιμο της επιχείρησης.

Παράλληλα, το ΣΕΠΕ πραγματοποιεί το τελευταίο δίμηνο στοχευμένους ελέγχους για την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας στον τουρισμό, επιβάλλοντας πρόστιμα που ανέρχονται σε 10.500 ευρώ για τον κάθε εργαζόμενο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες για παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας στον τηλεφωνικό αριθμό 15512 ή στα κατά τόπους τμήματα Επιθεώρησης Εργασίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα