Η δόση ήρθε ενώ ο Τσακαλώτος «έλιωνε» στις… ρακέτες!

Για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία δεν ήταν στην ατζέντα της συνεδρίασης του χθεσινού Eurogroup το ελληνικό ζήτημα

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Κατατέθηκαν χθες το απόγευμα στην Τράπεζα της Ελλάδος τα 7,7 δισ. ευρώ από την εκκρεμή δανειακή δόση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Τα χρήματα πιστώθηκαν ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup πριν από το φθινόπωρο, στην οποία το ελληνικό ζήτημα δεν βρισκόταν στην ατζέντα για πρώτη φορά την τελευταία πενταετία, όπως επισήμανε ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.
Ο κ. Μοσκοβισί προανήγγειλε μάλιστα ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα ανακοινώσει μεθαύριο στη Θεσσαλονίκη την έξοδο της χώρας μας από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Εκταμίευση

Την εκταμίευση της δόσης επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, που τόνισε μάλιστα ότι «θα ήταν φρόνιμο να αρχίσει να εξετάζει η Ελλάδα την επιστροφή στις αγορές», φροντίζοντας όμως «να επιβεβαιώσει ότι συνεχίζονται οι μεταρρυθμίσεις».

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, η χώρα μας «δεν θα χρειαστεί τόσα πολλά χρήματα από τις αγορές, αφού έχει δεσμευτεί να επιτύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια και 2% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα, ενώ δεν θα βγει στις αγορές πλέον για τη χρηματοδότηση ελλειμμάτων, αλλά για να αναχρηματοδοτήσει λήξεις του χρέους της».
Τόσο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ όσο και οι κύριοι Μοσκοβισί και Ρέγκλινγκ υπογράμμισαν πως είναι «καλό σημάδι» ότι το ελληνικό ζήτημα απουσίαζε από το τραπέζι του χθεσινού Eurogroup.

Απών από τη συνεδρίαση ήταν, όμως, και ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς οι γιατροί τού απαγόρευσαν να ταξιδέψει με αεροπλάνο λόγω ωτίτιδας. Τη χώρα μας εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος -ούτως ή άλλως- παρίσταται στις συνόδους του Eurogroup.
Από τη δόση των 7,7 δισ. ευρώ, τα 6,26 δισ. ευρώ θα… κάνουν φτερά μέσα σε λίγες ημέρες, δεδομένου ότι από τις 17 έως τις 20 Ιουλίου λήγουν ομόλογα και μία δόση προς το ΔΝΤ, που ανέρχονται συνολικά σε αυτό το ποσό. Ετσι, θα απομείνουν 640.000.000 ευρώ για αποπληρωμή τόκων τους επόμενους μήνες. Τα υπόλοιπα 800.000.000 ευρώ της δόσης θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα