Πλάτες Κυριάκου για τη βάση της Σούδας

Σε μια θετική προσέγγιση προς την κυβέρνηση προέβη αιφνιδιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «ευνοϊκή» τη συγκυρία της μετάβασης του πρωθυπουργού στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, ενώ παράλληλα ζήτησε «μακρόπνοη συμφωνία» για τη Σούδα. Οπως είπε, τα προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας αναβαθμίζουν τη διαπραγματευτική θέση της χώρας μας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θέτει συγκεκριμένους μετρήσιμους στόχους για το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα της επίσκεψης. Οπως σημειώνει, προσφέρεται στον κ. Τσίπρα μια μοναδική ευκαιρία:

1 Να διασφαλίσει μια επωφελή συμφωνία μακράς πνοής για τη βάση της Σούδας και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, που θα αναγνωρίζει εμπράκτως τον περιφερειακό ρόλο της Ελλάδας.

2 Να διαμορφώσει έναν οδικό χάρτη στρατηγικής σχέσης σε όλους τους τομείς ελληνικού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην προσέλκυση συγκεκριμένων επενδύσεων.

3 Να επιτύχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις της αμερικανικής ηγεσίας για τα εθνικά μας ζητήματα, που αφορούν την Τουρκία, το Κυπριακό, τα Σκόπια, το Μεταναστευτικό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ελληνική ομογένεια, την οποία -σύμφωνα με κομματικές πηγές- «τώρα… ανακάλυψε ο πρωθυπουργός», ενώ οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε η Ν.Δ. στη Βουλή, χωρίς όμως να έχει ψηφιστεί ακόμα.

Ρόλος και λόγος

«Στους Ελληνες της Αμερικής οφείλουμε, επιτέλους, να αναγνωρίσουμε ουσιαστικό ρόλο και λόγο στις εξελίξεις, στο παρόν και το μέλλον της μητέρας πατρίδας, ενισχύοντας ουσιαστικά τις σχέσεις τους μαζί της. Σε αυτές τις υποχρεώσεις μας εντάσσω, βέβαια, και τη δυνατότητα να ψηφίζουν επιτέλους οι Ελληνες πολίτες στον μόνιμο τόπο διαμονής τους» αναφέρει ο κ. Μητσοτάκης, που καλεί τον Αλέξη Τσίπρα «να αξιοποιήσει για τη χώρα μας τη σπάνια ευκαιρία που του προσφέρεται και να μη μείνει ως μόνη παρακαταθήκη του ταξιδιού του μια φωτογραφία με τον Αμερικανό πρόεδρο, χάριν επικοινωνιακών εντυπώσεων».

Ο Μακάριος Λαζαρίδης, σύμβουλος Επικοινωνίας του προέδρου της Ν.Δ., χαρακτήρισε «δεδομένο ότι τέτοια ταξίδια προφανώς δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται, και ειδικά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με οποιονδήποτε άλλον τρόπο πέρα από το ότι, αφού πήγε ο πρωθυπουργός εκεί, να πάρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα».

Φ. Πανταζής

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα