Ηρθε η ώρα του Λευκού Οίκου για Τσίπρα

Σήμερα η συνάντηση με τον Ντ. Τραμπ, μετά τα δώρα στο Σικάγο και  το ραντεβού με ΛαγκάρντΗ Ελλάδα είναι ισχυρή και πάλι» ήταν το μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα στις πυκνές συναντήσεις που είχε χθες, στο Σικάγο, λίγο πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον, όπου για τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ήταν προγραμματισμένο το κρίσιμο ραντεβού του με την Κριστίν Λαγκάρντ στην έδρα του ΔΝΤ. Η σημερινή θα είναι μια μεγάλη ημέρα για τον κ. Τσίπρα, καθώς στις 7, συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα, θα διαβεί την πόρτα του Λευκού Οίκου για να συναντηθεί με τον Ντόναλντ Τραμπ.

Στις εξαιρετικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ αναφέρθηκε εκτενώς ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων στο Σικάγο. «Οποτεδήποτε μιλώ με Αμερικανούς που ζουν στην Ελλάδα ακούω το ίδιο πράγμα, ότι είμαστε στην καλύτερη μεταξύ των δύο χωρών στιγμή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, από τη στιγμή που είχαμε από κοινού πολεμήσει τον φασισμό» είπε, έχοντας ως ακροατήριο πολλούς Αμερικανούς αξιωματούχους, καθώς παρόντες ήταν αρκετά μέλη του Κογκρέσου από την πολιτεία του Ιλινόις.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους επιχειρηματίες της Ομογένειας να επενδύσουν στην ενέργεια, στις υποδομές, στην τεχνολογία, στην καινοτομία και στον τουρισμό, και να αναλάβουν από κοινού έργα με την Ελλάδα σε τρίτες χώρες. Οι γερουσιαστές υπογράμμισαν την αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα και τον αναβαθμισμένο ρόλο της Ομογένειας στην προσπάθεια της χώρας για ανάκαμψη.

Εμπρακτη στήριξη

Οι Ντάνι Ντέιβις, Πίτερ Ρόσκαμ, Μπραντ Σνάιντερ και Μπρέντα Κέλι -όλοι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι της πολιτείας- αναφέρθηκαν στην ανάγκη έμπρακτης στήριξης της αμερικανικής πλευράς στο κομμάτι των επενδύσεων, για οικονομικούς αλλά και γεωστρατηγικούς λόγους.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην υποστήριξη των ΗΠΑ στη χώρα μας τους προηγούμενους μήνες, κάνοντας αναφορά στη συμβολή του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Υποστήριξη που οδηγεί και στην αυριανή μου συνάντηση με τον Ντόναλτ Τραμπ» είπε ο πρωθυπουργός. «Σήμερα, η Ελλάδα επιστρέφει, έπειτα από επτά χρόνια κρίσης, που μας κόστισε σε θέσεις εργασίας, καθώς η ανεργία έφτασε στο 27% και οδήγησε σε brain drain. Οι Ελληνες δουλεύουν σκληρά, έχουν υποστεί θυσίες και τώρα εργάζονται για το καλύτερο» υπογράμμισε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα ζητήματα της Αμυνας και της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, καθώς και στη στενή συνεργασία που υπάρχει με το Ισραήλ, με άξονα την ενεργειακή συνεργασία.

Στο δείπνο εργασίας που ακολούθησε, παρών ήταν και ο πολύ δραστήριος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες, επαναλαμβάνοντας τη θέση της αμερικανικής διπλωματίας για τον στρατηγικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και στα Βαλκάνια. Στο Σικάγο, ο Αλέξης Τσίπρας παραβρέθηκε ακόμα στη δεξίωση που διοργάνωσε προς τιμήν του το ελληνικό προξενείο. Εκεί, τα μέλη της Ομογένειας έκαναν δώρο στον πρωθυπουργό μια φανέλα των πρωταθλητών του μπέιζμπολ Chicago Cubs με το όνομά του.

Επιπλέον είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο του Σικάγο Ραμ Εμανουέλ και τον κυβερνήτη του Ιλινόις Μπρους Ράουνερ, ενώ με την Μπέτυ Μπαζιάνα επισκέφθηκε το Ελληνικό Μουσείο της πόλης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα