Ιταλία: Να καταργηθεί η Συνθήκη του Δουβλίνου

Σκληρό μπρα ντε φερ στη μίνι Σύνοδο των Βρυξελλών για Μεταναστευτικό. Οι τέσσερις προτάσεις του Αλ. ΤσίπραΟλοι γνώριζαν πως δεν θα ήταν μια εύκολη σύνοδος, καθώς το Μεταναστευτικό είναι το ζήτημα που κάνει τα (στέρεα;) θεμέλια της Ευρώπης να τρίζουν. Κανείς δεν περίμενε όμως πως ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε θα έθετε ευθέως ζήτημα κατάργησης της Συμφωνίας του Δουβλίνου, απειλώντας να τορπιλίσει τη συμφωνία για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. 

Η άτυπη μίνι σύνοδος, που άρχισε χθες λίγο μετά τις 16.30 (ώρα Ελλάδος) στο κτίριο Berlaymont των Βρυξελλών, αποδείχθηκε ένα σκληρό crash test για την καγκελάριο της Γερμανίας εν όψει της Συνόδου Κορυφής στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας (Πέμπτη – Παρασκευή). Ενδεικτική του οξυμένου κλίματος ήταν η δήλωση της Ανγκελα Μέρκελ, προσερχομένης στη συνάντηση. «Δεν θα βρούμε άμεσα λύση» παραδέχτηκε και τόνισε την ανάγκη δημιουργίας διμερών και τριμερών συμφωνιών προκειμένου να βρεθούν «εύλογες ισορροπίες».

Ο πάντα ψύχραιμος Γάλλος πρόεδρος, από την πλευρά του, δεν δίστασε να σηκώσει αυτή τη φορά το γάντι που του είχε πετάξει ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, προκαλώντας ακόμα έναν «πονοκέφαλο» στην καγκελάριο για το λεκτικό μπρα ντε φερ Γαλλίας – Ιταλίας.

«Η Γαλλία δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν» απάντησε ο Εμανουέλ Μακρόν στις προτροπές του Σαλβίνι να ανοίξει η Γαλλία τα λιμάνια της στους μετανάστες. Με έντονα ευρωσκεπτικιστική διάθεση, ο Κόντε -που ήταν αποφασισμένος να μην αποδεχθεί προειλημμένες αποφάσεις- παρουσίασε την ιταλική πρόταση, η οποία ουσιαστικά εισηγείται την κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου. «Ηταν ένας κανονισμός για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε το θέμα με διαρθρωτικό τρόπο» δήλωσε, σημειώνοντας πως «πρέπει να ξεπεραστεί το κριτήριο της χώρας πρώτης άφιξης» και πως «χρειάζεται ριζική αλλαγή στην προσέγγιση του θέματος».

Από την πλευρά του ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζήτησε δίκαιη κατανομή των βαρών του Μεταναστευτικού, ενώ παρουσίασε τις προτάσεις της Ελλάδας, οι οποίες περιλαμβάνουν αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευση και αντικατάσταση της Frontex από δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Θεανώ Καρούτα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα