Μία «έξυπνη βόμβα» από το φυτό του φθινοπωρινού κρόκου σταματά την εξέλιξη ή κάποιες φορές εξαφανίζει τελείως τους καρκινικούς όγκους! Το νέο φάρμακο έχει δοκιμαστεί κατά των καρκίνων του παχέος εντέρου, του προστάτη, του μαστού, του πνεύμονα και κατά του σαρκώματος, με αποτελεσματικότητα που έφτανε το 70% σε μία μόνο δόση.
Ο φθινοπωρινός κρόκος ή κολχικό συγγενεύει με τον γνωστό μας κρόκο, μόνο που είναι ιδιαίτερα τοξικός, γεγονός που του έχει χαρίσει και άλλα ονόματα, όπως «γυμνή κυρία» ή «ζαφορά των λιβαδιών». Η δραστική του ουσία, η κολχικίνη, έχει χρησιμοποιηθεί από τη βυζαντινή εποχή κατά των ρευματισμών και των αρθριτικών. Οι αντικαρκινικές της ιδιότητες είναι γνωστές, αλλά ακόμη δεν είχε βρεθεί τρόπος να απομονωθούν, ώστε να μη βλάψουν τα υγιή κύτταρα.
Τη λύση έδωσαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Μπράντφορντ, οι οποίοι δημιούργησαν αυτό που ονόμασαν «έξυπνη βόμβα». Επένδυσαν δηλαδή την κολχικίνη με μία αλυσίδα αμινοξέων, που την καθιστούν προσωρινά αδρανή. Με αυτή τη μορφή, μπορεί να χορηγηθεί στους καρκινοπαθείς και να «ταξιδέψει» στον οργανισμό τους, χωρίς να βλάψει τα υγιή κύτταρα. Οταν όμως φτάσει στον καρκινικό όγκο, η «έξυπνη βόμβα» αλληλεπιδρά με το ένζυμο MMP-1, που βρίσκεται στην επιφάνειά του και ενεργοποιείται. Καθώς, μάλιστα, το ΜΜΡ-1 βοηθά την εισβολή των καρκινικών κυττάρων στους υγιείς ιστούς αλλά και την τροφοδοσία του καρκινώματος με θρεπτικές ουσίες και οξυγόνο μέσω του αίματος, το «σαμποτάζ» που προκαλεί η «έξυπνη βόμβα» έχει ως αποτέλεσμα ο όγκος να νεκρώνεται και να πεθαίνει.
Στα πρώτα πειράματα σε ποντίκια, κάποια θεραπεύθηκαν πλήρως, σε άλλα αυτή η αιμορραγική νέκρωση δεν πέτυχε. Σημαντικό είναι πάντως πως η συγκεκριμένη θεραπεία εντοπίζει και στοχεύει και τις μεταστάσεις. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι σε 18 μήνες θα ξεκινήσουν τις πρώτες δοκιμές σε ανθρώπους, ώστε μελλοντικά η πρωτοποριακή θεραπεία να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά με τις υπάρχουσες χημειοθεραπείες.
Μυρτώ Μπούτση