Βλαστοκύτταρα μήτρας κατά διαβήτη τύπου 1

Κύτταρα παγκρέατος φτιαγμένα από τη… γυναικεία μήτρα, προκειμένου να καταπολεμήσουν τον διαβήτη τύπου 1, δημιούργησαν επιστήμονες από το Γέιλ! Χρησιμοποιώντας δηλαδή βλαστοκύτταρα από το ενδομήτριο, τον χιτώνα που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας και παράγει νέα κύτταρα κάθε μήνα έπειτα από την έμμηνο ρύση, οι ερευνητές κατάφεραν να δημιουργήσουν β-κύτταρα παγκρέατος. Με άλλα λόγια, τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη και είναι εκείνα που λείπουν από τους ασθενείς με τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη.

Οι επιστήμονες, υπό τον καθηγητή Χιου Τέιλορ, καλλιέργησαν τα βλαστοκύτταρα του ενδομητρίου σε ειδικούς αυξητικούς παράγοντες. Μέσα σε τρεις εβδομάδες, εξελίχθηκαν σε παγκρεατικά κύτταρα και άρχισαν να παράγουν πρωτεΐνες και ινσουλίνη. Ομως αρκετή έρευνα μένει να γίνει ακόμη, καθώς με την εμφύτευσή τους σε πειραματόζωα παρήχθη μικρή ποσότητα ινσουλίνης, που δεν επαρκούσε για ικανοποιητικό μεταβολισμό της γλυκόζης στο αίμα.

Την ίδια ώρα, μία δεύτερη είδηση με ιδιαίτερη σημασία για τους ασθενείς με διαβήτη 1 είδε χθες το φως της δημοσιότητας. Επιστήμονες από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ ανακάλυψαν πως το «κλειδί» για την ανανέωση των β-κυττάρων είναι το ένζυμο γλυκοκινάση. Και είναι πιθανώς να οδηγηθούν σε μία νέα θεραπεία, μέσω της οποίας, ενισχύοντας την παραγωγή του συγκεκριμένου ενζύμου, θα βοηθούν τα παγκρεατικά κύτταρα να αναγεννηθούν και να αρχίσουν να παράγουν και πάλι ινσουλίνη.

Ως γνωστόν, ο «νεανικός» ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης τύπου 1 χαρακτηρίζεται από την καταστροφή, από λάθος αντίδραση του ίδιου του οργανισμού, των β-κυττάρων του παγκρέατος, που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Το αποτέλεσμα είναι πλήρης έλλειψη ή ελάχιστη έκκρισή της, κάτι που σημαίνει πως η γλυκόζη δεν μεταβολίζεται, συγκεντρώνεται στο αίμα, αφήνοντας τα κύτταρα και τους ιστούς του σώματος χωρίς ενέργεια.

Οι ερευνητές προσπαθούν να ανακαλύψουν τους τρόπους εκείνους που είτε θα αποκαταστήσουν τα κατεστραμμένα βλαστοκύτταρα με νέα, όπως οι ερευνητές από το Γέιλ, είτε θα βρουν τον μηχανισμό να κάνουν τον οργανισμό να τα παράγει και πάλι, όπως επιχειρούν οι Ισραηλινοί επιστήμονες.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img