«Ενα εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι ταλαιπωρούν εννέα εκατομμύρια Ελληνες» είπε την προηγούμενη εβδομάδα ο κομψευόμενος υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, με αποτέλεσμα να συσπειρώσει εναντίον του το σύνολο των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα.
Ο… γενικός εισαγγελέας των πάντων κ. Λοβέρδος όμως έχει αποκρύψει εδώ και ενάμιση χρόνο να αναφέρει ότι ανάμεσα στους οκνηρούς και τεμπέληδες, όπως υπονόησε, διορισμένους δημοσίους υπαλλήλους που παρασιτούν στην καμπούρα του ελληνικού λαού βρίσκεται και η… αγαπημένη του σύζυγος. Η κυρία Πηνελόπη Παπαϊωάννου από αεροσυνοδός στην Ολυμπιακή Αεροπορία (με τη γνωστή συνταγή με την οποία εξασφάλισε δουλειά και σύνταξη και ο σύντροφος Μιχάλης Καρχιμάκης, την εφαρμογή, δηλαδή, του νόμου 3717/2008 περί μεταφοράς υπαλλήλων της Ο.Α. στον ευρύτερο δημόσιο τομέα) βολεύτηκε μέσα σε μια νύχτα και αυτή στο υπερτροφικό κράτος που ο σύζυγός της καταγγέλλει. Η Πηνελόπη Παπαϊωάννου-σύζυγος Λοβέρδου, με την κοινή υπουργική απόφαση 22080/5-10-2010 του υφυπουργού Εσωτερικών, του υφυπουργού Οικονομικών, καθώς και του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, βρίσκει δουλειά στο υπουργείο Εσωτερικών και, συγκεκριμένα, στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης. Η απασχόληση αφορά σύμβαση αορίστου χρόνου σε συνιστώμενη προσωποπαγή θέση, όπως προβλέπει ο νόμος 3717/2008.
Η πρόσληψη της συζύγου Λοβέρδου δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, αριθμός 1782, με ημερομηνία 12 Νοεμβρίου 2010, σε ειδική λίστα με άλλα οκτώ ονόματα. Η κυρία Παπαϊωάννου προφανέστατα έχει προσληφθεί νομότυπα εκμεταλλευόμενη ευνοϊκό παράθυρο για εργασιακή τακτοποίηση.
Η κυρία Παπαϊωάννου όμως, εκτός από το δικαίωμα στην εργασία ως Ελληνίδα πολίτις, είναι και σύζυγος κορυφαίου υπουργού, που κατά καιρούς κάνει βαρύγδουπες δηλώσεις. Ο κ. Λοβέρδος διατέλεσε επίσης υπουργός Εργασίας και θα μείνει στην Ιστορία για πολιτικά ατοπήματα, ενώ εσχάτως στράφηκε και εναντίον εργαζομένων που ζουν με έναν μισθό τριμελείς και τετραμελείς οικογένειες. Αρα, στην προκειμένη περίπτωση δεν κρίνεται το νόμιμο αλλά το ηθικό.
Στέφανος Χίος
Μεθαδόνη υπήρχε μόνο στις ανακοινώσεις του υπουργείου
Μπορεί ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος να δηλώνει με υπερηφάνεια ότι έως το τέλος του Νοεμβρίου θα έχει εξαφανιστεί η λίστα της ντροπής των 7.000 εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες, που αναμένουν έως και επτά χρόνια, όμως η πραγματικότητα φαίνεται ότι τον διαψεύσει για άλλη μια φορά. Ενώ χθες το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του πανηγύριζε την έναρξη λειτουργίας μονάδων χορήγησης υποκατάστατων σε δέκα νοσοκομεία της Αθήνας, στα οποία μάλιστα πρόλαβαν -σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο- και εξυπηρετήθηκαν περίπου 200 χρήστες, το ρεπορτάζ άλλα αποκαλύπτει… «Ούτε ένα χάπι βουπρενορφίνης και μεθαδόνης δεν πήραν οι χρήστες ναρκωτικών ουσιών που πήγαν χθες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, γιατί δεν υπήρχαν».
Αυτό καταγγέλλει στη «δημοκρατία» ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων του Οργανισμού Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), εξηγώντας ότι τους ψυχιάτρους, τους ψυχολόγους, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές από τον οργανισμό αλλά και από τα νοσοκομεία που κλήθηκαν να επανδρώσουν τις νεοσύστατες μονάδες, όταν χθες πήγαν στις θέσεις τους, τους περίμενε μια δυσάρεστη έκπληξη. Σε κάποιες μονάδες έβαφαν ακόμη τους τοίχους (!), σε άλλες δεν είχαν γραφική ύλη, fax και τηλέφωνα, και φυσικά «σε καμία δεν υπήρχε βουπρενορφίνη και μεθαδόνη».
Βέβαια, κάποιος μπορεί να πει ότι κάθε αρχή και δύσκολη. Την απάντηση δίνουν και πάλι οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ που επισημαίνουν ότι, παρόλο που τόσους μήνες το υπουργείο Υγείας διαφήμιζε αυτές τις μονάδες, μόλις την Πέμπτη ειδοποίησαν το προσωπικό από τον οργανισμό να προσέλθει στα νοσοκομεία: «Δεν πρόλαβαν ούτε τους ασθενείς τους να χαιρετήσουν! Και όταν πήγαν στις μονάδες και είδαν ότι δεν έχουν υποκατάστατα, έλεγαν στους χρήστες να ξανάρθουν την επόμενη εβδομάδα και εάν έχουν, θα τους δώσουν!» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Ρίτα Μελά