Ενα βήμα πριν από την οριστική διάλυση έφτασε χθες το ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του.
Αρκετοί βουλευτές, με πρώτη τη Βάσω Παπανδρέου, έβαλαν ευθέως κατά του προσώπου του πρωθυπουργού, με αποτέλεσμα η συνεδρίαση να λήξει άδοξα, με τον γραμματέα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχο να επιβάλλει φίμωτρο στους αντάρτες σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει ό,τι μπορεί από τον «Τιτανικό».
Με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να προσέρχονται στη συνεδρίαση της Κ.Ο. για να ακούσουν την παραίτηση του πρωθυπουργού, όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου τους εξόργισαν. Η Αννα Διαμαντοπούλου ζήτησε τον λόγο και εξέθεσε τον πρωθυπουργό ζητώντας να καταστήσει η ίδια σαφές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα το πλαίσιο στο οποίο κατέληξε το υπουργικό Συμβούλιο. «Περίμενα πως με βάση όσα είχαν συμφωνηθεί νωρίτερα στο υπουργικό συμβούλιο θα ξεκινούσε άμεσα η συζήτηση για το πλαίσιο βάσει του οποίου θα γίνουν οι επαφές με τη Ν.Δ. για τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» είπε η υπουργός Παιδείας, με τον πρωθυπουργό να κλείνει το θέμα χωρίς να πει τίποτα.
Τη σκυτάλη πήρε η Βάσω Παπανδρέου, η οποία επιτέθηκε ευθέως στον πρωθυπουργό που παρακολουθούσε αμίλητος: «Με αυτά που άκουσα από τις ομιλίες σας (Παπανδρέου – Βενιζέλου) αντιλαμβάνομαι ότι είστε εκτός τόπου και χρόνου. Περίμενα την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου και τη σύσταση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας. Περίμενα ότι θα στεκόσουν ως πρόεδρος στο ύψος των περιστάσεων, αλλά δείχνεις ότι έχεις πλήρη άγνοια της κατάστασης. Φοβάμαι ότι βάζεις τη χώρα και την παράταξη σε περιπέτειες. Λυπάμαι και για τη χώρα και για την παράταξη» είπε η Βάσω Παπανδρέου, ενώ από τα ορεινά ακούστηκε το «κι εμείς λυπούμαστε για σένα».
Κάπου εκεί άρχισε το σκληρό ροκ και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ παραλίγο να πιαστούν στα χέρια. Κι ενώ είχαν γραφτεί για να μιλήσουν περίπου 30 βουλευτές, ο Νέστορας του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης, βλέποντας ότι η κατάσταση πήγαινε να ξεφύγει, συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου και τον κ. Σαμαρά διότι απέδειξαν ότι μπορούν να συμφωνήσουν για το καλό της χώρας, αλλά πρότεινε να σταματήσει αμέσως η συνεδρίαση και όλοι μαζί να κατεβούν στην Ολομέλεια για να μιλήσει ο πρωθυπουργός.
Κι ενώ κάποιοι χειροκρότησαν την πρόταση, άλλοι, όπως η Εύα Καϊλή, ο Ν. Σαλαγιάννης, ο Δ. Λιντζέρης, ο Δ. Καρύδης και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, άρχισαν να φωνάζουν ότι αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου και ο Ανδρέας Λοβέρδος παρακολουθούσαν σιωπηλοί. Τελικά, τον λόγο πήρε ο Δ. Λιντζέρης για να δώσει συνέχεια στον κύκλο της προσωπικής επίθεσης κατά του Γ. Παπανδρέου, υπονοώντας ότι τον ενδιαφέρει μόνο η καρέκλα, και να προαναγγείλει ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης. Και ο Δ. Καρύδης εξέφρασε ενστάσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού, τονίζοντας ότι η κυρία Διαμαντοπούλου αποκάλυψε άλλα πράγματα.
Τότε, χωρίς η πρόταση Κακλαμάνη να μπει σε ψηφοφορία και ενώ 30 βουλευτές περίμεναν να μιλήσουν, έχοντας προφανώς πάρει εντολή από τον παρακαθήμενο του Γ. Παπανδρέου, ο γραμματέας της Κ.Ο. Β. Εξαρχος ανακοίνωσε ότι «η συνεδρίαση έληξε», προκαλώντας την οργή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Γιώργος Λυκουρέντζος
Ο Ξυνίδης και η… καλτσοδέτα
Να πιαστούν στα χέρια κόντεψαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σωκράτης Ξυνίδης και η Εύα Καϊλή, με τον πρώτο να βρίζει «λιμανίσια», ενδεικτικό του πανικού στον οποίο είχε βρεθεί η κυβέρνηση. «Αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» φέρεται να είπε αποχωρώντας από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η βουλευτής Θεσσαλονίκης, που νωρίτερα είχε σηκωθεί όρθια, φωνάζοντας γιατί διακόπτεται η συνεδρίαση και δεν της δίνεται ο λόγος. «Σιγά την καλτσοδέτα» φέρεται να είπε ο Σ. Ξυνίδης που, όταν ρωτήθηκε από παρευρισκόμενο πώς μιλάει έτσι στην κοπέλα, συνέχισε με ακόμα πιο… αφοπλιστικό τρόπο, λέγοντας «γιατί, θα τη φοβηθώ; Δεν ξέρεις πού την έχω γραμμένη;».
«The Guardian»: Πάλι καλά που δεν πέταξαν στον Παπανδρέου κανένα παπούτσι
«Ο Ελληνας πρωθυπουργός αρνείται να παραιτηθεί» σημείωναν, παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο τα γερμανικά και βρετανικά μέσα, ενώ μετέδιδαν ότι η κυβέρνηση «κάνει πίσω στο δημοψήφισμα». Χαρακτηριστικό είναι το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», που σχολίαζε, με μικρή δόση ειρωνείας, ότι η Ανγκελα Μέρκελ για ακόμη μία φορά «έκανε το δικό της», αφού δεν πέρασε ούτε μια μέρα από τις κοινές της ανακοινώσεις με τον Σαρκοζί και ο Παπανδρέου «υποχώρησε από το σχέδιό του για δημοψήφισμα». «Παρά την νεοαποκτηθείσα του προθυμία να σχηματίσει κυβέρνηση ενότητας με την αντιπολίτευση, ο Παπανδρέου είπε ότι δεν θα παραιτηθεί» συνέχιζε, ενώ χαρακτήριζε αβέβαιο αν θα «επιβιώσει« της ψήφου εμπιστοσύνης. Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Suddeutsche Zeitung» του Μονάχου, που χαρακτήρισε «κακόγουστο αστείο» τα επιχειρήματα του Παπανδρέου, με βάση τα οποία δεν προχωρεί σε παραίτηση. «Το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε -όπως άλλωστε ζητεί ένα μεγάλο μέρος των πολιτών- να σχηματίσει με την αξιωματική αντιπολίτευση μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που θα προετοίμαζε νέες εκλογές. Κάτι τέτοιο προϋποθέτει την παραίτηση του πρωθυπουργού». «Ο Ελληνας πρωθυπουργός απορρίπτει τις εκκλήσεις του αρχηγού της αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά να παραιτηθεί» ήταν ο τίτλος από τις πρώτες ανταποκρίσεις και της βρετανικής «Telegraph», που χαρακτήρισε τη θέση του Ελληνα πρωθυπουργού «επισφαλή». Στη ζωντανή αναμετάδοση των εξελίξεων στην Αθήνα, ο «Guardian» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη Βουλή ακούστηκε σαν να είναι εκείνος ο «βασικός άνθρωπος αυτή τη στιγμή» και ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χειροκρότησαν τον Παπανδρέου χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό, «αλλά τουλάχιστον κανείς δεν του πέταξε κανένα παπούτσι».
«Τι συνέπειες θα υπάρχουν για την Ελλάδα μετά την έξοδο από το ευρώ» αναρωτιόταν η γαλλική εφημερίδα «Le Monde», η οποία αναφερόταν στις παράπλευρες απώλειες τόσο για τους Ελληνες όσο και για εκείνους που έχουν συνδέσει τη μοίρα τους μαζί τους, επιχειρηματικά και οικονομικά.
Για τις «τελευταίες ώρες της κυβέρνησης Παπανδρέου» έκανε λόγο η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», ενώ η γαλλική εφημερίδα «Liberation» τοποθετούσε τον Γιώργο Παπανδρέου «εν μέσω θύελλας», καθώς παράλληλα υπογράμμιζε ότι «η ζώνη του ευρώ δείχνει την πόρτα εξόδου στην Ελλάδα». «Τι παιχνίδι κάνει ο Παπανδρέου. […] Παράξενη στρατηγική» σχολίαζε το γαλλικό περιοδικό «Le Point», ενώ η ισπανική εφημερίδα «El Mundo» αναρωτιόταν: «Παπανδρέου, ο Ελληνας Κίρχνερ;», για να δώσει λίγο παρακάτω την απάντηση: «Οχι, ο Παπανδρέου δεν είναι Κίρχνερ, δεν έχει το χάρισμα ούτε τη ρητορική του Νέστορ. Το μέλλον της Ελλάδας είναι πιο σκοτεινό και επικίνδυνο από αυτό που παραδέχονται στην Ε.Ε.»
Μυρτώ Μπούτση, Δήμητρα Αθανασοπούλου