Εντός της εβδομάδας παραδίδεται στην Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) το πόρισμα του διεθνούς οίκου BlackRock για την ποιότητα των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών και για τις επισφάλειες που πρέπει να γράψουν στα βιβλία τους λόγω των δανείων που δεν εξυπηρετούνται. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς τραπεζικών στελεχών, τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα κληθούν να καλύψουν «τρύπα» που κινείται μεταξύ 15 και 20 δισ. Ευρώ.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο πόρισμα της BlackRock, θα προσδιορίσει τις πρόσθετες προβλέψεις του κάθε χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, δηλαδή τα κεφάλαια που θα χρειαστούν προκειμένου να κλείσουν οι «τρύπες» από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η επεξεργασία των στοιχείων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έωε το τέλος Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια οι τράπεζες θα υποβάλουν στην ΤτΕ επιχειρησιακά σχέδια που θα περιλαμβάνουν τρόπους για την εξεύρεση κεφαλαίων, αλλά και το στρατηγικό σχέδιο προσαρμογής στα νέα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας.
Η επίσης αμερικανική εταιρία συμβούλων Bain & Company προσελήφθη από την Τράπεζα της Ελλάδος για την αξιολόγηση των σχεδίων που θα καταθέσουν οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Η Bain & Company θα λειτουργήσει ως ανεξάρτητος σύμβουλος, ο οποίος θα συμβουλεύει την κεντρική τράπεζα για το πόσο ρεαλιστικά είναι τα σχέδια που θα παρουσιάσουν οι τραπεζίτες. Στην περίπτωση που τα σχέδια κριθούν μη ρεαλιστικά, οι τράπεζες θα πρέπει να πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες προσαρμογές. Αν η ΤτΕ θεωρήσει ότι είναι ρεαλιστικά, οι διοικήσεις θα έχουν περιθώριο έως το τέλος Αυγούστου να τα υλοποιήσουν. Με βάση τον κυβερνητικό σχεδιασμό, αν οι τράπεζες δεν καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια για να καλύψουν τις «τρύπες» από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (που θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο, με δεδομένο το μεγάλο ύψος των επισφαλειών), τότε πρέπει να προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι προθέσεις της κυβέρνησης για τον τρόπο συμμετοχής του Ταμείου στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών που θα ζητήσουν ενίσχυση είναι συγκεχυμένες. Εσχάτως αρκετοί υποστηρίζουν ότι είτε θα γίνει με προνομιούχες μετοχές (κατά το πρότυπο της ενίσχυσης την περίοδο Γ. Αλογοσκούφη στο υπουργείο Οικονομικών) είτε με κοινές μετοχές, οι οποίες δεν θα έχουν δικαίωμα ψήφου. Αυτό ακριβώς επιδιώκουν και οι τραπεζίτες, με το επιχείρημα ότι η πλήρης κρατικοποίηση τραπεζών θα έχει δυσάρεστες παρενέργειες. Αρκετοί πάντως θεωρούν ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να ενισχύσει με 15-20 δισ. τις τράπεζες χωρίς να έχει λόγο στη διοίκησή τους.