Ετσι καταστράφηκε η οικονομία!

Οι μισθοί δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, υποστήριξε χθες ο αντιπρόεδρος του ΙΟΒΕ Π. Αθανασόπουλος, ενώ ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Γ. Στουρνάρας επισήμανε ότι τα οφέλη από τον περιορισμό του μισθολογικού κόστους δεν θα αποτυπωθούν άμεσα. Ο κ. Αθανασόπουλος, κατά την παρουσίαση της πρώτης έκθεσης του ιδρύματος για την ελληνική οικονομία το 2012, υποστήριξε ότι το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της χώρας μας οφείλεται κυρίως σε άλλους παράγοντες, όπως η διαφθορά και η γραφειοκρατία, που δημιουργούν αρνητικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μισθοί μειώνονται σε κάποιους τομείς ώστε να επέλθει ισορροπία, γιατί ζούσαμε ως να είμαστε μια ανταγωνιστική οικονομία.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΙΟΒΕ, η ύφεση στο τρέχον έτος θα ξεπεράσει το 5%, με το αισιόδοξο σενάριο δεν προβλέπεται ενίσχυση των επενδύσεων καθώς η αξιοπιστία της χώρας έχει πληγεί, ενώ η ανεργία θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 20%. Η αναθεώρηση του φετινού προϋπολογισμού θεωρείται επιβεβλημένη, δεδομένων του μεγαλύτερου βάθους της ύφεσης αλλά και της έντονης δυστοκίας που παρατηρείται στη συλλογή εσόδων.

Ο Γ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι το μείγμα πολιτικής που ακολουθήθηκε τα τελευταία δυόμισι χρόνια ήταν λάθος για έξι λόγους: Πρώτον, μειώθηκαν δραστικά, και πολύ περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, οι δημόσιες επενδύσεις. Δεύτερον, η δημοσιονομική προσαρμογή ήταν κατώτερη των στόχων καθώς οι παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα δεν απέδωσαν, παρά τη σημαντική αύξηση των φόρων και του φορολογικού βάρους των συνεπών φορολογουμένων, που επιβάρυναν το προϊόν, την απασχόληση και τις τιμές. Τρίτον, δεν υπήρξε η αναγκαία πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων βελτίωσης των συνθηκών ανταγωνισμού στις αγορές αγαθών, υπηρεσιών, επαγγελμάτων και εργασίας. Τέταρτον, υπήρξε μικρή πρόοδος στην άρση των πολυάριθμων εμποδίων στις επενδύσεις και στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Πέμπτον, οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου καθυστέρησαν αδικαιολόγητα και όταν ενεργοποιήθηκαν το οικονομικό κλίμα είχε χειροτερεύσει. Εκτον, ψηφίστηκαν νόμοι οι οποίοι όμως δεν εφαρμόστηκαν, είτε διότι ακυρώθηκαν στην πράξη (π.χ. καμποτάζ) είτε διότι ακυρώθηκαν από ερμηνευτικές εγκυκλίους ή/και υπουργικές αποφάσεις (π.χ. κλειστά επαγγέλματα).

Κατά το ΙΟΒΕ η δημιουργία κλίματος κοινωνικής συναίνεσης, η άρση της σημερινής αβεβαιότητας, η αποκατάσταση της ρευστότητας, η δημιουργία σταθερού φορολογικού πλαισίου και η ταχεία εφαρμογή των νόμων είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img