Η ΠΑΣΚΕ βγαίνει στο… βουνό!

Αντάρτικο στον Ευάγγελο Βενιζέλο κηρύσσει η ΠΑΣΚΕ, συνδικαλιστική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στο άκουσμα της πρόθεσής του να τη διαλύσει και πολύ πριν από τις επίσημες ανακοινώσεις του για το «Σχέδιο ανασύστασης της παράταξης».

«Εμείς δεν είμαστε ούτε διορισμένοι ούτε ιδιοκτησία κανενός. Ως εκ τούτου, κανείς δεν μπορεί να μας παύσει» σχολίασε στη «δημοκρατία», εξηγώντας το όλο σκεπτικό της αντίδρασης του συνδικαλιστικού οργάνου, κορυφαίο στέλεχός του. «Δεν κατεβαίνουμε στις εκλογές με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ, αλλά με βάση τα προβλήματα των εργαζομένων και δεν είναι τυχαίο που εκλεγόμαστε και επανεκλεγόμαστε» συνέχισε, χαρακτηρίζοντας πάντως πρόωρο να μιλήσει κανείς για παραιτήσεις από την ιδιότητα του μέλους του ΠΑΣΟΚ που έχουν σε ατομικό επίπεδο οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ. Αλλωστε, «από πού να παραιτηθείς; Στο ΠΑΣΟΚ έχει διαλύσει όλα τα όργανα» λέει με νόημα ο ίδιος για τον πρόεδρο του κόμματος.

Αποκαλυπτική των προθέσεων της ΠΑΣΚΕ είναι η επιστολή της Εκτελεστικής Γραμματείας στους γραμματείς Κλάδων και Περιφερειών της ΠΑΣΚΕ με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2012, δηλαδή δύο ημέρες μετά τις εκλογές και με αφορμή τα πρώτα δημοσιεύματα που μιλούσαν για την πρόθεση Βενιζέλου να διαλύσει τον συνδικαλιστικό φορέα στο πλαίσιο της… ανασύστασης της παράταξης. «Διακηρυκτικά, ο καθένας μπορεί να σχεδιάζει όπως θεωρεί. Πρακτικά όμως, όλοι γνωρίζετε ότι η ΠΑΣΚΕ είναι παράταξη λειτουργικά και οργανωτικά πλήρως αυτόνομη από κόμματα, κυβερνήσεις, εργοδότες. Ως εκ τούτου, τα δημοσιεύματα πετυχαίνουν το αντίθετο από τα επιδιωκόμενα» αναφέρεται, τονίζοντας την ισχύ και την αποτελεσματικότητα της παράταξης που συγκροτούν «χιλιάδες μέλη και στελέχη» και υπάρχει ως «αποτέλεσμα της δράσης της και όχι ως προϊόν κομματικών αποφάσεων».

Στην επιστολή, που ερμηνεύεται ως κίνηση ανάλογη του… μολών λαβέ προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, η Εκτελεστική Γραμματεία της παράταξης, γραμματέας της οποίας είναι ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, σημειώνεται ότι «δεν είμαστε παράταξη κόμματος. Είμαστε η μεγάλη παράταξη των δυνάμεων της εργασίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και τέτοια θα παραμείνουμε. Τα κόμματα έχουν τον ρόλο και τη στρατηγική τους και εμείς τη δική μας»… Επειτα από αυτό το «ξεκαθάρισμα» στελέχη της ΠΑΣΚΕ προειδοποιούσαν χθες ότι δεν θα προχωρήσουν προσώρας σε περαιτέρω κινήσεις, «εφόσον τα πράγματα μείνουν ως έχουν τώρα».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αυτόνομη επί διετία ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ, που με χθεσινή ανακοίνωσή της, στέλνει μήνυμα σε εκείνους που ‘κατάφεραν’ να οδηγήσουν το κίνημα σε ‘ιστορικά χαμηλά ποσοστά’, ότι «δεν έχουν δικαίωμα αλλά και δυνατότητα να τη ‘διαλύσουν’». Διαμηνύουν ότι η παράταξη δεν αποτελεί ιδιοκτησία κανενός και συνεχίζει να αντιπαλεύεται τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Κατόπιν τούτου, το κλίμα που δημιουργείται στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι ιδιαιτέρως… ευοίωνο για τον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος προγραμματίζει τη διάλυση της ΠΑΣΚΕ, όπως άλλωστε και της ΠΑΣΠ, της Νεολαίας του κόμματος, του ΙΣΤΑΜΕ κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αλλαγές και… καταργήσεις στο κόμμα αναμένεται να υλοποιηθούν μετά τη συνεδρίαση της Εθνικής Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ εντός του Ιουλίου.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Ο Ευ. Βενιζέλος τελικά υπέκυψε στον Μ. Χρυσοχοΐδη

Δύο εκ των ορκισμένων εχθρών του εντός ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να δεσμεύσει ο Ευ. Βενιζέλος και πρότεινε τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στον Αν. Λοβέρδο και τον Μ. Χρυσοχοΐδη. Τελικά αποδέχτηκε ο δεύτερος. Η πρώτη κρούση έγινε το βράδυ των εκλογών, προτού εκδηλωθεί η «σύγκρουση κορυφής» μεταξύ τους, με αφορμή τις προτάσεις Βενιζέλου για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Η απάντηση ήταν αρνητική. Χθες, όμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανήλθε, προτείνοντάς εκ νέου τη θέση στους «Διόσκουρους». Επιμένοντας, ο Αν. Λοβέρδος, που στο μεταξύ μετρά τις δυνάμεις του στο κόμμα με μυστικά δείπνα και συναντήσεις, είπε για δεύτερη φορά «όχι», με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί. Υποστήριξε άλλωστε ότι «ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος θα πρέπει να απηχεί τις απόψεις του προέδρου του κόμματος», δηλώνοντας ότι θα περιοριστεί στα καθήκοντα που του έταξαν οι πολίτες εκλέγοντάς τον βουλευτή. Πιστοποίησε έτσι το ρήγμα στις σχέσεις του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, αρνούμενος, κατά ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, και πρόταση για την αντιπροεδρία του κόμματος, στη λογική ότι έχουν διαφορετική στρατηγική.

Διαφορετική ήταν η στάση του Μ. Χρυσοχοΐδη, που έκανε δεκτή την πρόταση του κ. Βενιζέλου. Εκτός απροόπτου θα οριστεί σήμερα πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ενώ για δεύτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος προορίζεται ο (πρώην υπουργός Οικονομικών) Φ. Σαχινίδης. Αντιθέτως, ναυαγεί το ενδεχόμενο ανάληψης σχετικής θέσης από τον Κ. Σκανδαλίδη, που φέρεται να θεωρεί ότι έτσι θα κατηγορούνταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ότι προωθεί τους «δικούς του», ενώ στα ονόματα που συζητήθηκαν περιλαμβάνεται και ο Π. Ρήγας. Στη σημερινή συνεδρίαση της Κ.Ο. ο Ευ. Βενιζέλος θα προτείνει πιθανότατα ακόμα τον Γ. Μανιάτη για γραμματέα της Κ.Ο., τον Λ. Γρηγοράκο για αντιπρόεδρο της Βουλής και τον Β. Γερανίδη για διευθυντή της Κ.Ο.

Εν τω μεταξύ, θα ανοίξει τα μισά του χαρτιά αναφορικά με τις αλλαγές που σχεδιάζει στο κόμμα, περιγράφοντας μόνο το γενικό τους περίγραμμα και εξαγγέλλοντας τη δημιουργία Πολιτικής Γραμματείας και Οργανωτικής Επιτροπής. Επισταμένως οι αλλαγές θα συζητηθούν στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος στις αρχές Ιουλίου, ενώ οι τελικές αποφάσεις -πιθανώς με αλλαγές σε όνομα, σύμβολα και διακήρυξη, αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να υπάρχει και δεν διαλυθεί ώστε να «γλιτώσει» από τα χρέη του- στο συντακτικό συνέδριο, που σχεδιάζεται για τα τέλη Οκτωβρίου ή τις αρχές Νοεμβρίου.

Μ.Ζ.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα