Μπροστά στον μεγαλύτερό της κίνδυνο βρίσκεται πια η ΑΕΚ. Η ίδια η συμμετοχή της ομάδας στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ τίθεται εν αμφιβόλω και ο «δικέφαλος» κυριολεκτικά και μεταφορικά βρίσκεται στον αέρα. Οπως στον αέρα βρίσκονται και άλλα σωματεία που παραμένουν σε ανάλογη κατάσταση με την ΑΕΚ.
Χωρίς φορολογική ενημερότητα δηλαδή ή με άλλες εκκρεμότητες στον φάκελό τους και αδυνατώντας να βρουν άμεσα τις λύσεις. Οι χθεσινές -αρνητικές- εξελίξεις στη Βουλή ήρθαν να αυξήσουν την αναστάτωση, την ανησυχία και τον προβληματισμό στην «Ενωση». Η κυβέρνηση δεν πρόλαβε -πριν από το κλείσιμο της Βουλής- να περάσει την τροπολογία, μέσω της οποίας θα μπορούσε ο υπουργός Οικονομικών να χορηγήσει προσωρινή φορολογική ενημερότητα στις ελλειμματικές ΠΑΕ. Η ΑΕΚ πλέον ελπίζει σε καθοριστική παρέμβαση του υφυπουργού Αθλητισμού Γιάννη Ιωαννίδη ή της ΕΠΟ, ώστε να ανασταλεί από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού η διαδικασία αδειοδότησης. Τουλάχιστον έως την επανέναρξη των εργασιών στη Βουλή και με απώτερο σκοπό να βρεθεί χρόνος για να περάσει η τροπολογία.
Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια αφορά τις ημερομηνίες. Ως η πιο κοντινή ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου είναι η 27η Αυγούστου κι ενώ η Σούπερ Λιγκ έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει δύο μέρες νωρίτερα! Το πλέον ελαστικό σενάριο αναφέρει ότι οι φορείς θα πρέπει αποδεχθούν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αδειών συμμετοχής… Ωστόσο, για να μπορούσε τώρα η ΑΕΚ να φανεί συνεπής στις επείγουσες υποχρεώσεις της και να εξασφαλίσει πιστοποιητικό συμμετοχής, χωρίς να περιμένει τις ρυθμίσεις-τροποποιήσεις (μέσω Βουλής και Εφορίας), θα έπρεπε να έχει στα ταμεία της τουλάχιστον 2.000.000 ευρώ. Ποσό που φυσικά δεν υπάρχει.
Οι περισσότερες άλλωστε πόρτες είναι ερμητικά κλειστές… Εάν η ΑΕΚ ξεκινούσε τώρα το πρωτάθλημα -χωρίς φορολογική ενημερότητα- θα είχε στη διάθεσή της μόλις εννέα παίκτες! Η ΠΑΕ δεν μπορεί να εκδώσει δελτίο ούτε μεταγραφής ούτε δανεικών που επέτρεψαν ούτε παικτών που ανέβηκαν από τη δεύτερη ομάδα. Οι μόνοι με δικαίωμα συμμετοχής είναι οι Κωνσταντόπουλος, Αραμπατζής, Μοσχονάς (τρεις τερματοφύλακες δηλαδή), Κοντοές, Γκερέιρο, Ρίκκα, Λαγός, Φούντας και Σιαλμάς.
Για Σίσιτς
Μέσα σε όλα της τα προβλήματα για την ΑΕΚ προκύπτει και η μεταγραφολογία. Ο Σλοβένος Σίσιτς φέρεται να διεμήνυσε στους ανθρώπους του ΟΦΗ ότι έχει ήδη συμφωνήσει με την ΑΕΚ. Εάν επιβεβαιωθεί αυτή η μετακίνηση, τότε η ΑΕΚ θα έχει καλύψει τη μία από τις τρεις θέσεις με παίκτη άνω των 24 ετών όπως και δικαιούται. Αλλη μία θέση πάντως είναι αμφίβολο αν θα βρει τον κάτοχό της στο πρόσωπο του Γιώργου Καραγκούνη, καθώς η περίπτωσή του, σύμφωνα με τον Θωμά Μαύρο, δεν προχωρά λόγω μπάτζετ και ηλικιακών δεδομένων. Αύριο (18.00) πάντως ο Βαγγέλης Βλάχος θα τεστάρει τους ποδοσφαιριστές του σε νέο φιλικό στην Αγγλία κόντρα στη Νοτς Κάουντι. Οπως αποφάσισε ο πρόεδρος Θωμάς Μαύρος, ματαιώνεται το φιλικό με τη Ρόμα στο Ολίμπικο, που ήταν προγραμματισμένο για τις 19 Αυγούστου. Αντ’ αυτού, προκρίνεται η λύση ενός φιλικού στο ΟΑΚΑ, πιθανότατα με τον Πανιώνιο, για να συγκεντρωθούν χρήματα. Η ματαίωση του φιλικού θα έχει σε πρώτη φάση οικονομικές συνέπειες, μια και θα πρέπει η ΑΕΚ να καταβάλει ρήτρα 25.000 ευρώ στην εταιρία με τα δικαιώματα των φιλικών της!
Θοδωρής Λινάρδος

