Λεβεντιά καπετάνιου, «φουρτούνα» Γιώργου!

Μια απίστευτη ιστορία, που κυκλοφόρησε εν αρχή στο Internet προτού πάρει μεγάλες διαστάσεις, έκανε χθες τον γύρο των δημοσιογραφικών γραφείων. Η «είδηση» (που διέψευσε ως ψευδέστατη το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού) ήθελε τον Γιώργο Παπανδρέου μαζί με τη σύζυγό του να επιχειρούν να επιβιβαστούν σε δελφίνι το περασμένο Σάββατο από τη Σάμο με προορισμό την Πάτμο χωρίς εισιτήριο. Ο καπετάνιος «αρνήθηκε να τους μεταφέρει» και, όπως ισχυρίζονταν διάφορα sites, λίγη ώρα αργότερα του κοινοποιήθηκε η απόλυσή του από την εταιρία. Το «Flying Dolphin Ερατώ», που εκτελεί το δρομολόγιο Σάμος – Πάτμος – Λειψοί – Λέρος και κάνει τέρμα στην Κω, είχε λύσει κάβους και ήταν έτοιμο να αποπλεύσει, όταν στην προβλήτα σταμάτησε ένα αυτοκίνητο. Βγήκαν δύο άνδρες και είπαν ότι έχουν ακόμα κάποιους για το νησί της Αποκάλυψης.

Ο καπετάνιος έδεσε για να τους πάρουν. Δεν ήταν άλλοι από τον Γιώργο Παπανδρέου με τη σύζυγό του και τη φρουρά τους. Οταν όμως πλησίασαν στον καταπέλτη και τους ζητήθηκαν τα εισιτήρια (σύμφωνα με όσα κυκλοφορήσαν) δεν… διέθεταν. Τότε μια κυρία που ήταν υπεύθυνη για τα εισιτήρια τους ανακοίνωσε ότι υπάρχει ρητή εντολή από την εταιρία να μην επιτρέπεται να ταξιδεύει κανείς χωρίς εισιτήριο. Σε αυτό επέμεινε και ο καπετάνιος. «Πηγαίνετε να τα εκδώσετε από την εταιρία» τους είπαν. Εκείνοι επέμεναν να ταξιδέψουν χωρίς εισιτήριο. Ο καπετάνιος, βλέποντας ότι δεν είχε άλλη επιλογή γιατί η εντολή από την εταιρία ήταν ρητή και ο κ. Παπανδρέου επέμενε, έδωσε εντολή να λύσουν και να αποπλεύσουν χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό και την παρέα του, διότι ήδη είχε καθυστερήσει πολύ η αναχώρηση. Οταν όμως το δελφίνι έφτασε στην Κω, η εταιρία είχε έτοιμο τον αντικαταστάτη του.

Λίγες ώρες αργότερα όμως το σενάριο άλλαξε. Ο κ. Παπανδρέου και η σύζυγός του είχαν μεν εισιτήριο (που είναι και το πιο πιθανό), αλλά ο καπετάνιος ενοχλήθηκε από την ένοπλη φρουρά πέντε ατόμων και χωρίς μάλιστα κανείς να τον έχει ενημερώσει. Επιμένει μάλιστα ότι δεν τον απέλυσαν, αλλά παραιτήθηκε αυτοβούλως για λόγους επαγγελματικής ευθιξίας και η εταιρία (Aegean Flying Dolphins) δεν έχει καμία ευθύνη.

«Εκανα την αντίστασή μου», μας είπε, «διότι δεν δέχομαι να κάνω το σοφεράκι του κ. Παπανδρέου, που είναι ένας από αυτούς που μας έφεραν εδώ που βρισκόμαστε. […] Παραιτήθηκα όμως για λόγους επαγγελματικής ευθιξίας. Τη δυσαρέσκειά μου πιστεύω ότι την αντιλήφθηκε ο κ. Παπανδρέου, διότι, όταν συναντηθήκαμε και αλληλοκοιταχτήκαμε, πρέπει να σας πω ότι κατέβασε τα μάτια του».

Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου υποστηρίζει:

«Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, η σύζυγός του και ένα μέλος της προσωπικής του ασφάλειας, πράγματι μετακινήθηκαν με «δελφίνι» της γραμμής στο Αιγαίο. Τα εισιτήρια είχαν εκδοθεί και πληρωθεί στο πρακτορείο ταξιδίων του Πυθαγορείου Σάμου. Κατά τη διάρκεια της προσέγγισής του στο πλοίο, του ταξιδιού αλλά και της αποχώρησής του από αυτό, δεν υπήρξε οποιοδήποτε γεγονός στο οποίο να συμμετείχε ή να υπέπεσε στην αντίληψή του και να αφορά τον ίδιο, την οικογένειά του ή το μέλος της ασφάλειάς του.

Οι προσωπικές μαρτυρίες του καπετάνιου του πλοίου σχετικά με τα συναισθήματά του είναι σεβαστές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν αναληθείς ιστορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ουδεμία σχέση έχουν με τον Γιώργο Παπανδρέου».


«Χαμήλωσε στο κάθισμα σαν αδιάβαστο παιδί μπροστά στον δάσκαλο»

Συγκλονιστική η μαρτυρία του Ν. Χατζηνάκη στη «δημοκρατία» για το… καυτό τετ-α-τετ

«Δεν μετανιώνω για την απόφασή μου και συνειδησιακά είμαι πολύ καλά! Η ηθική του καθενός είναι διαφορετική» λέει στη «δημοκρατία» ο Νίκος Χατζηνάκης. Πρόκειται για τον Ικαριώτη καπετάνιο του ιπτάμενου δελφινιού που εκτελούσε το δρομολόγιο Πυθαγόρειο – Κως, ο οποίος στις 21 Ιουλίου παραιτήθηκε «για λόγους ευθιξίας» επειδή ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Σχεδόν δύο εβδομάδες αργότερα δηλώνει «αμετανόητος» και υπεραμύνεται της απόφασής του υποστηρίζοντας ότι «οι μεγάλες αποφάσεις λαμβάνονται στα γρήγορα».

Ο 42χρονος πλοίαρχος είναι απόφοιτος της Σχολής Υδρας και εργάζεται ως καπετάνιος σε ιπτάμενα δελφίνια τα τελευταία 2,5 χρόνια. Πιο πριν απασχολούνταν σε φορτηγά πλοία και εκεί σκοπεύει να επιστρέψει, αφού, όπως λέει, «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην ποντοπόρα ναυτιλία από όπου ξεκίνησα, και το προτιμώ από το να ζω τέτοιες συγκινήσεις». Και συνεχίζει: «Δεν θα μπορούσα να δουλέψω στην ακτοπλοΐα και να είμαι κάθε μέρα με τον φόβο μην μου έρθει κάποιος από αυτούς στο πλοίο και πρέπει να παραιτηθώ». Πάντως, ήταν η πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κ. Χατζηνάκη, που υπέπεσε στην αντίληψή του να επιβαίνει πολιτικός σε κάποιο από τα δρομολόγια που εκτελεί.

Εξιστορώντας το περιστατικό, ο Ικαριώτης καπετάνιος αναφέρει: «Λίγο πριν τις 8 το πρωί, που ήταν η ώρα αναχώρησης, επέστρεψα από το Λιμεναρχείο όπου είχα πάει να πάρω τον απόπλου για το ταξίδι και ενημερώθηκα ότι στο πλοίο βρίσκεται ο κ. Παπανδρέου! Ανεβαίνω φορτισμένος και τον αντικρίζω. Εκείνος άρχισε να χαμηλώνει στο κάθισμα, όπως κάνει ένα παιδί που είναι αδιάβαστο και κρύβεται από τον δάσκαλο». Και τότε το μυαλό του κ. Χατζηνάκη φουρτούνιασε, όπως περιγράφει: «Από την ένταση ένιωθα τον κόσμο να γυρίζει, ένιωθα δυσφορία, βγήκα από το δελφίνι και κάθισα σε ένα κράσπεδο για να συνέλθω».Τελικά, με «κρύα καρδιά» επέστρεψε στο πλοίο και ξεκίνησε το προγραμματισμένο δρομολόγιο, ο πρώην πρωθυπουργός αποβιβάστηκε στην Πάτμο και το ίδιο απόγευμα, επιστρέφοντας στο Πυθαγόρειο, ο 42χρονος καπετάνιος ενημέρωσε τηλεφωνικά για την παραίτησή του. «Ενιωθα προσβεβλημένος από την παρουσία του στο πλοίο» σχολιάζει, ενώ, ερωτηθείς για το αν θα ήθελε να μιλήσει στον κ. Παπανδρέου, είναι κατηγορηματικός: «Δεν έχω τίποτα να του πω».

Οσον αφορά όσα ακούστηκαν περί του ότι ενοχλήθηκε με την ύπαρξη σωματοφυλάκων στο δελφίνι, ο κ. Χατζηνάκης ξεκαθαρίζει: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ένοπλοι και όφειλαν να με είχαν ενημερώσει, παρότι κατανοώ ότι υπάρχουν θέματα ασφαλείας. Αν ο καπετάνιος δεν ενημερώνεται ότι κάποιος οπλοφορεί, δεν μπορεί να είναι υπεύθυνος για τον πλοίο του, όπως οφείλει».

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα