Ξόφλησε το Ασφαλιστικό

«Το ασφαλιστικό σύστημα έχει ξοφλήσει. Κλέβουμε τις επόμενες γενιές». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο Παναγής Βουρλούμης, τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, περιέγραψε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Στην εκδήλωση «Μegaron Plus» που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Για ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα», ο κ. Βουρλούμης εξέφρασε την άποψη ότι «απαιτείται ένα νέο σύστημα που να το σηκώνει η οικονομία της χώρας».

Ως παράδειγμα δυσλειτουργίας του συστήματος, ο κ. Βουρλούμης παρέθεσε το στοιχείο ότι για να καταβάλλει το κράτος συντάξεις αξιοποιεί το 1/3 των ετήσιων φορολογικών εσόδων του ή το 9,4% του ΑΕΠ.

Η πρόταση που κατέθεσε ο πρώην ισχυρός άνδρας του ΟΤΕ ταυτίζεται πλήρως με την τοποθέτηση του Στέφανου Μάνου. Ο τελευταίος έχει εκφράσει ανοιχτά την άποψη ότι πρέπει να καταργηθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, οι κρατήσεις και τα ένσημα, και να αντικατασταθούν με μια ενιαία σύνταξη για όλους, η οποία θα είναι της τάξης των 700 ευρώ και θα δίνεται σε όποιον συμπληρώνει το 67ο έτος της ηλικίας του.

Εγγυημένα 360€

Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στη βιωσιμότητα του συστήματος έως το 2060, με βασική εγγυημένη σύνταξη τα 360 ευρώ, όπως θεσμοθετήθηκε από τον νόμο Λοβέρδρου πριν από μία διετία (ν. 3863). Ο κ. Σπυρόπουλος πρότεινε να μετασχηματιστεί το ΙΚΑ σε Εθνικό Ταμείο Συντάξεων. Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι, παρά τα προβλήματα, το Ιδρυμα θα συνεχίσει να καταβάλλει απρόσκοπτα τις συντάξεις στις 21 κάθε μήνα.

Ο πρώην διοικητής του ΙΚΑ και νυν αναπληρωτής καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Πειραιά Μιλτιάδης Νεκτάριος παραδέχτηκε ότι οι Ελληνες ασφαλισμένοι καταβάλλουν τις υψηλότερες εισφορές στην Ευρώπη, αλλά δεν απολαμβάνουν τις αντίστοιχες παροχές. Θεώρησε ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει το σουηδικό μοντέλο ασφάλισης, με βάση το οποίο οι εισφορές προκύπτουν ως μέρος του φορολογητέου εισοδήματος του κάθε πολίτη.

Ο Πλάτων Τήνιος, επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Πειραιώς, πρόσθεσε ότι το γεγονός ότι μέσα σε 26 μήνες έχουν γίνει 11 περικοπές στις συντάξεις και ετοιμάζεται η 12η, αποτελεί την απόδειξη ότι το σύστημα δεν είναι πια βιώσιμο. «Το σύστημα βάζει τις βάσεις για τη μελλοντική φτώχεια των συνταξιούχων» κατέληξε ο κ. Τήνιος.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα