Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν χθες οι τρεις «πιστολέρο» της Μανωλάδας, καθώς και ο 57χρονος ιδιοκτήτης της καλλιέργειας Νίκος Βαγγελάτος. Υστερα από τη μαραθώνια απολογία τους ενώπιον του ανακριτή και με τη σύμφωνη γνώμη του εισαγγελέα Αμαλιάδας, οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι για το επεισόδιο με τους τραυματισμούς 32 αλλοδαπών που εκτυλίχθηκε την περασμένη Τετάρτη, συγκλονίζοντας την Ελλάδα και προκαλώντας το ενδιαφέρον διεθνών μέσων ενημέρωσης.
Κατά την ανακοίνωση της απόφασης για την προφυλάκιση η μάνα των δύο αδερφών ξέσπασε κατά του 57χρονου επιχειρηματία, φωνάζοντας προς το μέρος του «μου έφαγες τα παιδιά», ενώ οι τρεις κατηγορούμενοι επιτέθηκαν φραστικά στους δημοσιογράφους που, όπως είπαν, «εσείς μας βάζετε φυλακή».
Ο εισαγγελέας Αμαλιάδας, που χειρίστηκε την πολυσέλιδη δικογραφία την οποία είχαν συντάξει οι αστυνομικοί, άσκησε ποινική δίωξη-καταπέλτη σε βάρος των κατηγορουμένων. Στα κείμενα των διώξεων, που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα, περιλαμβάνονται, κατά περίπτωση, τα αδικήματα της εμπορίας ανθρώπων κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή, της ηθικής αυτουργίας στην απόπειρα ανθρωποκτονίας (σ.σ.: αφορά στον 57χρονο εργοδότη), της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας και της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης κατά συρροή και κατά συναυτουργία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις απολογίες τους, που διήρκεσαν πάνω από επτά ώρες, οι τρεις επιστάτες-μπράβοι υποστήριξαν ότι δεν είχαν σκοπό να τραυματίσουν ή να σκοτώσουν τους εργάτες γης από το Μπανγκλαντές και ότι πυροβόλησαν προς το έδαφος. Παράλληλα τόνισαν ότι αρχικά οι αλλοδαποί κινήθηκαν απειλητικά προς το μέρος τους και ότι με τον τρόπο αυτόν προσπάθησαν να αμυνθούν. Υπενθυμίζεται πάντως ότι στη δικογραφία της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρεται ότι προηγήθηκε αντιπαράθεση και ότι οι τρεις κατηγορούμενοι αποχώρησαν και στη συνέχεια επέστρεψαν ένοπλοι και άνοιξαν πυρ κατά των εργατών. Επιπλέον, ο δικηγόρος των δυο αδερφών, 21 και 27 ετών, θέλησε να καταστήσει σαφές σε δηλώσεις του ότι οι πελάτες του δεν ευθύνονται για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών, επαναλαμβάνοντας ότι θα παραδίνονταν μόνοι τους στις Αρχές.
Κώστας Καντούνης


