Κίνδυνος αναπηρίας από διαβήτη

Μεγαλύτερο κίνδυνο αναπηρίας διατρέχουν όσοι προσβάλλονται από διαβήτη, αποκαλύπτει νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία.

Επιστήμονες του Ινστιτούτου Baker IDI για την καρδιά και τον διαβήτη διαπίστωσαν ότι τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες από 50% έως 80% να εμφανίσουν κάποια αναπηρία σε σχέση με τους υπολοίπους.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τα αποτελέσματα που προέκυψαν από 26 παλαιότερες έρευνες, οι οποίες είχαν πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή χιλιάδων ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. Οπως διευκρινίζεται στην επιστημονική έκθεση, στις έρευνες δεν γίνεται διαχωρισμός του διαβήτη τύπου 1 από τον διαβήτη τύπου 2, ωστόσο οι περισσότερες πιθανότητες προσβολής από την ασθένεια αφορούν τον διαβήτη τύπου 2.

Ωστόσο, η σχέση του με την αναπηρία προφανώς έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι επιπλοκές που προκαλούνται, όπως η απώλεια της όρασης, οι ακρωτηριασμοί, το εγκεφαλικό και τα καρδιακά νοσήματα, συνδέονται με τα αυξημένα επίπεδα της γλυκόζης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, άλλη μια πιθανή εξήγηση είναι το γεγονός ότι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, όπως η παχυσαρκία, αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες αναπηρίας. «Καθώς η ηλικία του παγκόσμιου πληθυσμού αυξάνεται και ο διαβήτης εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, φαίνεται καθαρά ότι θα γίνεται μεγαλύτερη και η ανάγκη για την περίθαλψη ατόμων με αναπηρία, γι’ αυτό τα νοσοκομεία και οι κλινικές θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, δρ Anna Peeters, τονίζοντας ότι πρώτα από όλα ασθενείς και μη θα πρέπει να φροντίσουν κατάλληλα τη διατροφή τους.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά την πρόληψη της αναπηρίας και να την τοποθετήσουμε στις προτεραιότητες που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του διαβήτη» είπε στο BBC με αφορμή τη νέα μελέτη ο δρ Edward Gregg από τα Κέντρα για τον Ελεγχο και την Πρόληψη Ασθενειών στην Ατλάντα των ΗΠΑ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Lancet Diabetes & Endocrinology.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα