Μια κυβέρνηση από… τζάκι, με 10+1 υπουργούς «διαδόχους»

Γόνος πολιτικής οικογένειας είναι ένας στους τέσσερις υπουργούς, αναπληρωτές υπουργούς και υφυπουργούς της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια, 11 από τα 42 μέλη του πρόσφατου κυβερνητικού σχήματος προέρχονται από πολιτικά «τζάκια», συνεχίζοντας τη μακρά παράδοση στην ελληνική πολιτική σκηνή. Οι περισσότεροι ακολουθούν τα χνάρια των γονέων τους και άλλοι αυτά μακρύτερων συγγενών (παππούδων, θείων κ.ά.). Από τα αξιοσημείωτα είναι η παρουσία δύο πρώτων ξαδέλφων, του Σίμου και του Συμεών Κεδίκογλου, γιος και ανιψιός αντίστοιχα του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, οι οποίοι, μάλιστα, προέρχονται από διαφορετικά κόμματα. Από ιστορικές πολιτικές οικογένειες «κρατούν» ο Κυριάκος Μητσοτάκης (γιος του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη), η Φώφη Γεννηματά (κόρη του κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά), ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (γιος του πρώην υπουργού της Ν.Δ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη) και η Ολγα Κεφαλογιάννη (κόρη του ιστορικού «γαλάζιου» στελέχους Γιάννη Κεφαλογιάννη). Επίσης απόγονοι πολιτικών είναι ο Χρήστος Σταϊκούρας (γιος του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή Κώστα Σταϊκούρα), ο Δημήτρης Κούρκουλας (γιος του Κωνσταντίνου Κούρκουλα, γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι το 1974 και αδελφός της ηθοποιού και πρώην υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ Ελένης Κούρκουλα), ο Παντελής Καψής (γιος του Γιάννη Καψή, δημοσιογράφου και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ), η Ζέττα Μακρή (κόρη του πρώην βουλευτή Γρεβενών Μιχάλη Μακρή) και ο Θανάσης Δαβάκης (συγγενής, όπως λέει, των βουλευτών της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Δημητρίου και Ιωάννη Δαβάκη). Και, φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που γόνοι πολιτικών ουσιαστικά τους διαδέχονται στην κεντρική πολιτική σκηνή του τόπου ως βουλευτές ή ακόμα και ως υπουργοί. Σε όλες τις κυβερνήσεις, από τη Μεταπολίτευση και μετά (αλλά και νωρίτερα), το φαινόμενο ήταν καθ’ όλα συνηθισμένο και διόλου περίεργο. Παράδοση που συνεχίζεται αδιαλείπτως μέχρι σήμερα.

Το νέο πρόσωπο

 

Κυριάκος Μητσοτάκης (υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης): Γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της Ν.Δ., και αδελφός της Ντόρας Μπακογιάννη. «Κάποια στιγμή, θα πρέπει να αντιληφθούμε ότι είμαστε τρία διαφορετικά άτομα στην ίδια πολιτική οικογένεια και δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούμε σε όλα» είχε πει το 2010 και το εφάρμοσε εμπράκτως, μην ακολουθώντας την κ. Μπακογιάννη στο εγχείρημα της Δημοκρατικής Συμμαχίας, αλλά παραμένοντας στη Νέα Δημοκρατία. Με τον τρόπο αυτό κατοχύρωσε την πολιτική του αυτονομία. Γεννήθηκε το 1968 στην Αθήνα και σπούδασε στο Κολλέγιο Αθηνών και, εν συνεχεία, στα πανεπιστήμια του Harvard και του Stanford.

Κόρη του μπαμπά

 

Φώφη Γεννηματά (αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Αμυνας): Κόρη του ιδρυτικού και κορυφαίου στελέχους του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Γεννηματά. Από το 2000 τον «διαδέχτηκε» στην πολιτική, εκλεγόμενη βουλευτής Α΄ Αθηνών, και στη συνέχεια, τον Οκτώβριο του 2002, υπερνομάρχης Αθηνών – Πειραιώς, ενώ κατέλαβε και ανώτερα κομματικά αξιώματα στο ΠΑΣΟΚ. Υστερα από τις βουλευτικές εκλογές του 2009, επιλέχθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου για τη θέση της υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος από τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τις τελευταίες εκλογές, χρίστηκε εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και στον πρόσφατο ανασχηματισμό πήρε υπουργικό θώκο.

Με βαθιές ρίζες

 

Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης (υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου): Γιος του πρώην υπουργού Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και εγγονός του βουλευτή του Λαϊκού Κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Κατάγεται από οικογένεια της Λακωνίας με μεγάλη πολιτική παράδοση, από αρχής βασιλείας του Γεωργίου Α’ των Ελλήνων. Ως γόνος αυτής, εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην ΟΝΝΕΔ και στη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Στο 5ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, το 1997, εξελέγη πρώτος στην Κεντρική Επιτροπή. Το 2009 διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, ενώ το 2010 διεκδίκησε ανεπιτυχώς τον Δήμο Γλυφάδας. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου του πανεπιστημίου Harvard στις Διεθνείς Σχέσεις.

Με κρητικό αίμα

 

Ολγα Κεφαλογιάννη (υπουργός Τουρισμού): Κόρη του ιστορικού στελέχους της Ν.Δ., πρώην υπουργού, Γιάννη Κεφαλογιάννη. Από το 2004 έως το 2006 διετέλεσε ειδική συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή σε νομικά θέματα. Εξελέγη βουλευτής Ρεθύμνου με τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2007 και του 2009, ενώ στις δύο περσινές εκλογικές αναμετρήσεις «μετακόμισε» στην Α΄ Αθηνών, όπου εξελέγη πρώτη σε σταυρούς βουλευτής. Είναι απόφοιτη της Νομικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College του πανεπιστημίου του Λονδίνου στο Εμπορικό Δίκαιο και στο Δίκαιο Επιχειρήσεων, και στο Tufts University, στη Βοστόνη, στις Διεθνείς Σχέσεις.

 

Ο μεταγραφείς

 

Σίμος Κεδίκογλου (υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος): Γιος του πρώην βουλευτή και υπουργού (Εμπορίου το 1984 και ΥΠΕΧΩΔΕ το 1988-1989) του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεδίκογλου, ο οποίος μάλιστα υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος του κόμματος του Ανδρέα Παπανδρέου. Ο Βασίλης Κεδίκογλου, που υπήρξε, κατά την πρώτη περίοδο, από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη, διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ το 2000. Ο Σίμος έθεσε για πρώτη φορά υποψηφιότητα με τη Ν.Δ. στην Εύβοια τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2004, και ακολούθησε τη δική του πολιτική πορεία. Ετσι, από την Ιστιαία της βόρειας Εύβοιας βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ως συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά.

 

Γιος του στρατηγού

 

Συμεών Κεδίκογλου (υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ο 40χρονος πρώτος ξάδερφος του κυβερνητικού εκπροσώπου είναι γιος του στρατηγού Αγγελου Κεδίκογλου (αδελφού του Βασίλη). Πολιτεύτηκε και εξελέγη για πρώτη φορά με το ΠΑΣΟΚ στην Εύβοια το 2009, ενώ επανεξελέγη στις εκλογές της 6ης Μαΐου και 17ης Ιουνίου του 2012. Σπούδασε ιατρική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε την ειδικότητα της δερματολογίας – αφροδισιολογίας στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», στην Αθήνα, και στο νοσοκομείο «Saint George» του Λονδίνου. Είναι υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε για χρόνια ως επιμελητής του ΕΣΥ στην πανεπιστημιακή κλινική του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός». Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΣΤΑΜΕ.

Από την ΟΝΝΕΔ

 

Χρήστος Σταϊκούρας (αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών): Γιος του πρώην διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Κώστα Καραμανλή Κώστα Σταϊκούρα, ισχυρού άνδρα της Ρηγίλλης για αρκετά χρόνια. Στα φοιτητικά του χρόνια ήταν μέλος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και αργότερα μέλος της Κεντρικής Επιτροπής της ΟΝΝΕΔ. Εχει διδακτορικό δίπλωμα στην Τραπεζική και είναι επίκουρος καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εξελέγη βουλευτής Φθιώτιδας με τη Ν.Δ. για πρώτη φορά στις εκλογές του 2007 και επανεξελέγη στις εκλογές του 2009 και του 2012 (Μάιος και Ιούνιος). Ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών από την αρχή της κυβέρνησης Σαμαρά και, κατά τον ανασχηματισμό του Ιουνίου, παρέμεινε στη θέση του.

Οπως η «Σελήνη»

 

Δημήτρης Κούρκουλας (υφυπουργός Εξωτερικών): Γιος του Κωνσταντίνου Κούρκουλα, γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων μέχρι το 1974, και αδελφός της ηθοποιού και πρώην βουλευτού και υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ (επί Κώστα Σημίτη) Ελένης Κούρκουλα (της τηλεοπτικής «Σελήνης»). Από το 1981 ήταν στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες, ενώ την περίοδο 1989-1992 ήταν μέλος του ιδιαίτερου γραφείου της τότε Ελληνίδας Επιτρόπου Βάσως Παπανδρέου. Εχει διατελέσει πρέσβης της Κομισιόν στον Λίβανο, στη Βουλγαρία και στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Από τον Ιούλιο του 2010 μέχρι τον προηγούμενο Ιούνιο, που ανέλαβε υφυπουργός Εξωτερικών, εργαζόταν ως επικεφαλής της Διεύθυνσης Πολιτικής και Στρατηγικής Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με όνομα βαρύ

 

Παντελής Καψής (υφυπουργός αρμόδιος για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση): Γιος του Γιάννη Καψή, δημοσιογράφου και πρώην υφυπουργού Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου. Πρώην διευθυντής των εφημερίδων «Τα Νέα» και «Το Βήμα» και αρθρογράφος του «Εθνους», έχει διατελέσει υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος επί κυβερνήσεως Λουκά Παπαδήμου το 2011, ενώ ακούγεται ότι προορίζεται να συμπεριληφθεί από τον Ευάγγελο Βενιζέλο στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κατά τις επόμενες βουλευτικές εκλογές. Ανέλαβε να διαχειριστεί το θέμα της αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Την περασμένη Δευτέρα, μάλιστα, πρότεινε επτά πρόσωπα για να συγκροτήσουν το νεοσύστατο Εποπτικό Συμβούλιο αυτής.

Τυχερή θυγατέρα

 

Ζέττα Μακρή (υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κόρη του πρώην βουλευτή Γρεβενών Μιχάλη Μακρή. Φέρεται ότι έχει το «κοκαλάκι της νυχτερίδας», καθώς, ενώ δεν είχε εκλεγεί πέρυσι βουλευτής, στα τέλη Μαρτίου αντικατέστησε ως πρώτη επιλαχούσα στη Μαγνησία τον εκλιπόντα Θανάση Νάκο, ενώ στον πρόσφατο ανασχηματισμό κλήθηκε εσπευσμένα να αναλάβει υφυπουργός Υγείας, αφού η Σοφία Βούλτεψη δεν αποδέχτηκε τη σχετική πρόταση. Στα φοιτητικά της χρόνια υπήρξε ενεργό μέλος της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ. Εξελέγη βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2000 και του 2004, ενώ στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 δεν κατάφερε να εκλεγεί δήμαρχος Βόλου. Eίναι δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Βέρος Μανιάτης

 

Θανάσης Δαβάκης (υφυπουργός Εθνικής Αμυνας): Οπως έχει πει, είναι συγγενής των βουλευτών της ΕΡΕ και της Ν.Δ. Δημητρίου και Ιωάννη Δαβάκη, ως «διάδοχος» των οποίων μπήκε στη Βουλή. Εκλέγεται βουλευτής από το 1993, με ένα μικρό διάλειμμα το 2007. Είναι 51 ετών και κατάγεται από τα Κεχριάνικα της Κίττας, ένα μικρό χωριό της Μέσα Μάνης, με την ευρύτερη περιοχή να αποτελεί και τη βασική «δεξαμενή» των ψηφοφόρων του. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του ΔΠΘ και του Τμήματος Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ενώ διετέλεσε μεταπτυχιακός υπότροφος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών.

Φίλιππος Πανταζής

{{-PCOUNT-}}38{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα