Μίλησε σαν μέλος άλλης κυβέρνησης!

Ενα διάγγελμα Στουρνάρα άκουσαν χθες το πρωί οι τηλεθεατές, που σίγουρα θα εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των αντιφάσεων του υπουργού, οι οποίες πλέον δεν κρύβονται. Από τη μία ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας εμφανίστηκε να εκθειάζει τις αμερικανικές δηλώσεις που προβάλλουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας, ενώ από την άλλη επέμενε στη σκληρή δημοσιονομική προσαρμογή που επιβάλλει η Γερμανία και συμβάλλει στην εμβάθυνση της ύφεσης.

Με φανερή την αμηχανία ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εμφανίστηκε να έχει διαφορετική γραμμή από την κυβέρνηση στο θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας, καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι πλειστηριασμοί πρέπει να γίνουν για να συνεχίσουν οι τράπεζες να δίνουν στεγαστικά δάνεια. Ο ίδιος πάντως φάνηκε να αγνοεί τελείως τις πρόσφατες κυβερνητικές θέσεις οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας και ήθελαν την κυβέρνηση να μελετά παράταση της αναστολής για ακόμη έναν χρόνο, δηλαδή ως το τέλος του 2014.

Ο αμετροεπής υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να πάρει πίσω εκείνα που είπε πρόσφατα για «κουρασμένους βουλευτές» στο διεθνές πρακτορείο Reuters, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν και απευθύνονταν στο ακροατήριο του εξωτερικού.

«Αδειασε» επίσης με θεαματικό τρόπο τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, που μία ημέρα νωρίτερα είπε ότι μελετάται και μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ προσωπικά αναφέρθηκε και στον βουλευτή Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος είχε πει ότι «θα αλλάξουν τον κ. Στουρνάρα…»

Ο Γ. Στουρνάρας επέμενε στην ανάγκη να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα εντός του 2013 και τόνισε πολλές φορές ότι το πραγματικό κυνήγι της φοροδιαφυγής ξεκίνησε επί των ημερών του.

Ειδικότερα μεταξύ άλλων ανέφερε για τα επιμέρους θέματα:

Δημοσιονομικό κενό: Για την περίοδο 2013-2014 ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Για το 2015-2016 ανέφερε ότι η τρόικα έχει υπολογίσει σωρευτικό κενό 4 δισ. ευρώ, ενώ οι υπολογισμοί του υπουργείου το περιορίζουν στα 2 δισ. ευρώ.

Πλειστηριασμοί: Επιβεβαίωσε ότι μελετάται η άρση της απαγόρευσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, λέγοντας ότι «θα γίνουν ανακοινώσεις όταν είμαστε έτοιμοι» και συμπλήρωσε ότι χωρίς πλειστηριασμούς οι τράπεζες δεν θα δίνουν στεγαστικά δάνεια.

Φόρος ακινήτων: Παραδέχθηκε ότι η τρόικα διατυπώνει ενστάσεις για την αποδοτικότητα του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (ΕΦΑ) αλλά εκτίμησε ότι το νέο καθεστώς φορολογίας των ακινήτων θα μπορέσει να εφαρμοστεί από το 2014, βάζοντας τέλος στο «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος.

Πρόσθετα μέτρα: Διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες μειώσεις μισθών ούτε άλλα δημοσιονομικά μέτρα αλλά, αν χρειαστεί, θα ληφθούν μέτρα «διαρθρωτικού χαρακτήρα».

Υφεση: Προέβλεψε ότι η ύφεση φέτος θα είναι μικρότερη του 5% και ότι το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί «στο εύρος από -0,7% έως +0,7%».

Αποδείξεις: Ερωτηθείς για το μέτρο των αποδείξεων δήλωσε ότι η συγκέντρωσή τους δεν θα αποτελεί προϋπόθεση για να χτιστεί το αφορολόγητο από το 2014, αλλά πρόσθεσε ότι εξετάζονται κίνητρα για να συνεχιστεί η συλλογή αποδείξεων από τους φορολογουμένους, χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα