Αλμα 9,8% στις αφίξεις τουριστών!

Παρότι στην Τουρκία συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι ταραχές, η «ήσυχη» και δημοφιλής Ελλάδα δεν κατάφερε να την ξεπεράσει σε ό,τι αφορά τα τουριστικά μεγέθη του επταμήνου φέτος.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τη μελέτη του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που εκπόνησε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, οι αφίξεις ξένων τουριστών το πρώτο εξάμηνο φέτος ήταν αυξημένες σε ποσοστό 9,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ στην Τουρκία την ίδια περίοδο η αύξηση ήταν της τάξης του 14,4%. Αναλόγως κινήθηκαν και οι τουριστικές εισπράξεις. Την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου στη χώρα μας ήταν αυξημένες 15,4%, έναντι του πενταμήνου πέρυσι, ενώ οι γείτονες εισέπραξαν 25,8% παραπάνω σε σχέση με το 2012.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο, μια και, αν εξαιρέσουμε την Τουρκία, κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό αυξήσεων. Αντίθετα, τόσο η Ιταλία όσο και η Ισπανία σημειώνουν χαμηλότερα ποσοστά αυξήσεων. Μάλιστα οι τουριστικές εισπράξεις στην Ιταλία παρουσιάζουν μείωση κατά το πρώτο τετράμηνο του 2013 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Από τα στοιχεία των περιφερειακών αεροδρομίων (χωρίς τις αφίξεις στο «Ελ. Βενιζέλος») προκύπτει ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σημειώθηκε η μεγαλύτερη δυναμική στις αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών, η οποία όμως συνεχίστηκε και τον Ιούλιο. Ετσι, οι αφίξεις των αλλοδαπών τουριστών στη χώρα μας το πρώτο εξάμηνο του 2013 αυξήθηκαν κατά 13,6%, ενώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουλίου η αύξηση ήταν 12,1%, πάντα σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αφίξεις του πρώτου εξαμήνου του 2013 είναι αυξημένες κατά περίπου 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008, που ήταν ένα καλό τουριστικά έτος. Ακόμα δε μεγαλύτερη είναι η αύξηση των αφίξεων (περίπου 17%) για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου του 2013 ως προς το ίδιο διάστημα του 2008.

Το 58,4% των ταξιδιωτικών εισπράξεων Ιανουαρίου – Μαΐου προέρχεται από τις χώρες της Ε.Ε.-27. Η Γερμανία κρατά τα σκήπτρα με 30,6%, ενώ

σημαντική δυναμική παρουσιάζουν οι ΗΠΑ και η Ρωσία. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αφίξεις από τις ΗΠΑ το πρώτο πεντάμηνο του 2013 ήταν μειωμένες κατά 3,7% σε σχέση με το 2012, σε αντίθεση με τη Ρωσία, της οποίας οι αφίξεις σημείωσαν αύξηση 37,6% το ίδιο διάστημα. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η δαπάνη των Αμερικανών τουριστών είναι σημαντικά υψηλότερη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα