Ο γραφίστας που «γλυκαίνει» τους Ισπανούς

Εχει γίνει γνωστός στη Βαρκελόνη ως «ο Ελληνας με τους λουκουμάδες». Με τη μυστική συνταγή από τη Θέρμη Θεσσαλονίκης κατευθείαν στα ισπανικά μαγειρικά του σκεύη, με την οικογενειακή παράδοση πολύτιμο βοηθό και την αισθητική του πρώην γραφίστα, ο 34χρονος Θεσσαλονικιός Πέτρος Πασχαλίδης «κερνά» με μεγάλη επιτυχία ελληνικούς χειροποίητους λουκουμάδες τους Ισπανούς. Εκείνους τους λουκουμάδες της… παραλίας, που όλοι φάγαμε στα παιδικά μας χρόνια. Μέσα από το μικρό του μαγαζί, που ονομάζεται «Lukumas» και βρίσκεται στην περιοχή Gracia της Βαρκελόνης, προσφέρει γεύσεις Θεσσαλονίκης και γίνεται σε καιρό κρίσης η καλύτερη διαφήμιση στο εξωτερικό για τα… ωραία της Ελλάδας. Με «μασκότ» έναν «μουστακαλή» που φορά μαγιό και κουβαλά λουκουμάδες σε έναν δίσκο στο κεφάλι, δίνει τη δική του άποψη για τον ελληνικό λουκουμά. Στους περισσότερους το όνομα του μαγαζιού ηχεί αστεία, ενώ αρκετοί Νοτιοαμερικανοί που επισκέπτονται το κατάστημά του νομίζουν ότι είναι φρούτο που έχουν στην περιοχή τους. Αν και τα donuts δεν αρέσουν στους Ισπανούς, οι φρεσκοπλασμένοι και αφράτοι λουκουμάδες του Πέτρου τούς έχουν πάρει το μυαλό, ειδικά όταν συνοδεύονται από καθαρά ελληνικές γεύσεις, όπως η μαστίχα. Βέβαια, σεβόμενος την ισπανική παράδοση, χρησιμοποιεί πολλές ισπανικές πινελιές, όπως η κρέμα καταλάνα ή το χαμόν.

Το ιστορικό

Ο Πέτρος Πασχαλίδης δεν φανταζόταν ποτέ ότι τα καλοκαίρια που περνούσε με πολλή δουλειά στο εργαστήρι λουκουμάδων των γονιών του στη Θέρμη θα χρησίμευαν στη μετέπειτα επαγγελματική του πορεία. Αλλωστε, ξεκίνησε να εργάζεται στον χώρο της διαφήμισης ως γραφίστας στην Αθήνα, με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό ζωής από αυτόν της οικογένειάς του. Πριν από επτά χρόνια θέλησε να δοκιμάσει την τύχη του, στο ίδιο επάγγελμα, στη Βαρκελόνη, μια πόλη που αγαπούσε. Τα εξαντλητικά ωράρια όμως και το άγχος που συνοδεύουν τη διαφήμιση τον έκαναν να ανασύρει τις μνήμες των γεύσεων και των αρωμάτων από το εργαστήρι της Θέρμης και έτσι αποφάσισε, πριν από δυόμισι χρόνια, να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση λουκουμάδων στην ισπανική πόλη.

«Ηθελα να κάνω κάτι δικό μου. Είμαι εθισμένος στα γλυκά, ήξερα και το προϊόν από την οικογενειακή επιχείρηση και αποφάσισα να ξεκινήσω» σημειώνει στη «δημοκρατία» ο Πέτρος Πασχαλίδης, που κάθε λίγο διακόπτει τη συνομιλία μας για να εξυπηρετήσει τους Ισπανούς πελάτες του.

«Μεγάλωσα μέσα στο εργαστήριο με τους λουκουμάδες. Κάθε καλοκαίρι δούλευα εκεί. Κουραζόμουν, συχνά δεν ήθελα ούτε να τους δω, αφού έχανα τις διακοπές μου, όμως το προϊόν το λατρεύω» εξηγεί. Για να ξεκινήσει με τις καλύτερες προοπτικές και επειδή τα υλικά στην Ισπανία ήταν διαφορετικά, χρειάστηκε τα σεμινάρια του πατέρα Θεόδωρου και της μαμάς Βασιλικής, που βρέθηκαν για τον σκοπό αυτόν στη Βαρκελόνη και μεταλαμπάδευσαν στον γιο τα μυστικά τους. Οι γονείς του έφεραν αντίρρηση στην αρχή, αφού θεωρούσαν ότι η δουλειά του στη διαφήμιση ήταν στρωμένη, έπειτα όμως δεν μπορούσαν παρά να είναι υπερήφανοι για τη συνέχιση της παράδοσης και μάλιστα στα ξένα.

«Το μαγαζί πηγαίνει καλά, όχι γιατί είναι κάποιο φοβερό success story, αλλά γιατί είμαι απόλυτα αφοσιωμένος σ’ αυτό που κάνω. Είμαι εδώ από το πρωί έως το βράδυ» παραδέχεται. Μάλιστα, η επιτυχία του πρώτου μαγαζιού τον έχει κάνει να σκέφτεται την επέκταση με ένα δεύτερο, σε ακόμη πιο κεντρικό μέρος της Βαρκελόνης.

Οσο για το πώς αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί το γεγονός ότι είναι Ελληνας, λέει: «Εχω βαρεθεί να ακούω ερωτήσεις για την κρίση, για το πώς περνά ο κόσμος στην Ελλάδα και άλλα παρόμοια. Προσπαθώ να τους εξηγήσω ότι πολλά από αυτά που ακούν είναι υπερβολές». Την Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη τις αγαπά, άλλωστε βρίσκεται πολύ συχνά εδώ, ενώ πιστεύει -και προσπαθεί να μοιραστεί αυτή την άποψη με τους Ισπανούς φίλους του- ότι η ελληνική κουζίνα είναι ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας, όπως και η ελληνική γενναιοδωρία.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα