«Μια χώρα όμηρος των δυνάμεων» σημείωνε το γαλλικό περιοδικό «L’ Express» στο σχετικό πολυσέλιδο αφιέρωμα για το ουκρανικό ζήτημα. Είναι η Ουκρανία το νέο Κόσοβο; Το ερώτημα που επιδέχεται πολλαπλές αναγνώσεις και δέχεται άλλες τόσες αντικρουόμενες απαντήσεις αναπαράγεται με ποικίλες διατυπώσεις στον διεθνή Τύπο, ιδίως μετά τις δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν (ο οποίος μάλιστα όπως ανακοινώθηκε χθες είναι ένας από τους υποψήφιους για το Νόμπελ ειρήνης του 2014) ότι «η Ρωσία δεν εξετάζει προσάρτηση της Κριμαίας, αλλά οι πολίτες της Κριμαίας έχουν το ίδιο δικαίωμα αυτοδιάθεσης όπως στο Κοσσυφοπέδιο».
Κι ενώ τα τύμπανα πολέμου ηχούν στην Κριμαία, η γαλλική «Liberation» κυκλοφορεί με εξώφυλλο «Ουκρανία: ο πόλεμος του Πούτιν», οι πυροβολισμοί των Ρώσων στρατιωτών σκίζουν το αέρα και η «εμπόλεμη» επιστολή του έκπτωτου Γιανουκόβιτς αναγιγνώσκεται στους αντιπροσώπους των κρατών-μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Ρώσο πρεσβευτή στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, η τοποθέτηση ενός Ουκρανού διαδηλωτή κάνει τον γύρο του κόσμου συστήνοντας ενδεχομένως τη γυμνή «ουκρανική αλήθεια» στη μετα-Γιανουκόβιτς Ουκρανία. «Δεν πιστεύω ότι αυτός είναι ένας πόλεμος για τον οποίο αξίζει να πεθάνεις.
Είναι ένας πόλεμος που γίνεται για την πολιτική, όχι για τον λαό… Κανείς δεν θέλει τον πόλεμο (…) δεν πιστεύω ούτε στη νέα κυβέρνηση. Είναι από τις ίδιες ομάδες, έχουν τις ίδιες πολιτικές, μετακινούνται από το ένα υπουργείο στο άλλο. Η μόνη διαφορά είναι το χρώμα της σημαίας που έχει αλλάξει, αλλά εξακολουθούν να κυβερνούν οι ελίτ» δήλωσε στο BBC ένας νεαρός Ουκρανός διαδηλωτής. Ο 36χρονος Σεργκέι Μπιέλοφ λέει όχι στον πόλεμο με τη Ρωσία. Φοβάται μήπως σκοτωθεί. Κι ας είχε πει πριν από λίγες εβδομάδες το μεγάλο ναι στην πλατεία Μαϊντάν της ρωσικής πρωτεύουσας. Δίχως όμως πλακάτ και όπλα, όπως λέει. Εχει άλλωστε Ρώσους φίλους και συγγενείς.
Στον αντίποδα του μηνύματος του Ουκρανού διαδηλωτή βρίσκεται το μήνυμα του Βλαντιμίρ Πούτιν, σαφές και πολεμικό.
Ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος κάνει βήμα προς τον πόλεμο, όπως έγραφε και η ισπανική «El mundo» στα χνάρια της γαλλικής «Liberation», επεσήμανε στην πρώτη του συνέντευξη μετά την πτώση του Γιανουκόβιτς: «Σε ό,τι αφορά την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων, δεν είναι αναγκαία προς το παρόν. Αλλά αυτή η δυνατότητα υπάρχει». Διευκρίνισε δε ότι «οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση θα ήταν νόμιμη και εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου». Αλλωστε, ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε για άλλη μια φορά τη στήριξή του στον έκπτωτο Ουκρανό πρόεδρο, που «εκπλήρωσε όλους τους όρους της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου με την αντιπολίτευση και στην πράξη παρέδωσε την εξουσία» και τόνισε ότι το Κίεβο έχει πέσει στα χέρια ναζιστών και εξτρεμιστών έπειτα από «κατάληψη της εξουσίας διά των όπλων».
Υπογράμμισε ότι «ο κριμαϊκός λαός έχει ίσα δικαιώματα στη διαμόρφωση του ουκρανικού μέλλοντος» και ακύρωσε την πολυπόθητη, πλην απαραίτητη έκπτωση στο φυσικό αέριο: «Η Gazprom δεν πρόκειται να αποκαταστήσει τις παλιές τιμές του φυσικού αερίου που απολάμβανε η Ουκρανία».
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν αποκάλυψε από τη μεριά του ότι ο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ζήτησε από τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν στρατιωτική βοήθεια, δεδομένου ότι στη χώρα του διαπράττονται πράξεις τρομοκρατίας και βίας, υπό την επίδραση των δυτικών κρατών. «Καλώ τον πρόεδρο της Ρωσίας κ. Πούτιν και του ζητώ να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για να αποκατασταθούν η νομιμότητα, η ειρήνη, ο νόμος και η τάξη, η σταθερότητα» καθώς και «να προασπιστεί ο λαός της Ουκρανίας».
Μόνο που η Ουκρανία γίνεται ολοένα και περισσότερο όμηρος της Δύσης, αφού το Κοινοβούλιο της χώρας επικύρωσε τη συμφωνία του Φεβρουαρίου του 2013 για τη χορήγηση δανείων ύψους 610.000.000 ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα, χθες έφτασαν στο Κίεβο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και κλιμάκιο του ΔΝΤ. Ο Κέρι μάλιστα ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ είπαν ότι θα δώσουν 1 δισ. δολάρια στη χώρα.
Δήμητρα Αθανασοπούλου


