Αύριο γάμος γίνεται για 32 Κινέζους στα Χανιά

Από τα Χανιά και το Ρέθυμνο ως τον Αγιο Νικόλαο, η Κρήτη φοράει τα καλά της, αφού αύριο… γάμος γίνεται -και μάλιστα μαζικός και «τριανταφυλλένιος» («rose weddings»)- συνολικά 16 ζευγαριών από τη Σανγκάη. Τα ζευγάρια θα ενώσουν τις ζωές τους στα Χανιά, στεφανωμένοι με κλαδιά ελιάς και… χορεύοντας σε ρυθμούς λύρας και λαούτου.
Το ταξίδι των νεονύμφων, των συγγενών τους αλλά και των δημοσιογράφων που τους ακολουθούν (συνολικά 84 άνθρωποι) θα ξεκινήσει αύριο από το ιστορικό φρούριο στην Απτέρα Χανίων (ή Κούλες της Απτέρας), για να καταλήξει πιθανότατα στον Αγιο Νικόλαο και στη Σπιναλόγκα την Κυριακή, οπότε τα ζευγάρια θα αναχωρήσουν για τη Σαντορίνη.

Στον γάμο των Κινέζων αλά… κρητικά 40 νέοι και νέες από 20 παραδοσιακούς χορευτικούς συλλόγους θα ραίνουν τα ζευγάρια με ροδοπέταλα στην είσοδο του κάστρου, ενώ συνοδεία μουσικής από τον βιολάτορα και τους λαουτιέρηδες του συγκροτήματος Σαριδάκη – Κοκοτσάκη επτά Κρητικοπούλες-ιέρειες, ντυμένες στα λευκά, θα οδηγήσουν νύφες και γαμπρούς στο ψηλότερο σημείο του φρουρίου. Εκεί θα δοθούν οι όρκοι αγάπης, το διαμαντένιο δαχτυλίδι και θα υπογραφεί το ενθύμιο γάμου.

«Η εικόνα της θάλασσας αποτελεί γούρι για τους Κινέζους. Η λέξη “Αιγαίο” θυμίζει στην προφορά την κινεζική λέξη “αγάπη”» είπε στη «δημοκρατία» η Μαρία Κοκκινάκη, πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού του Δήμου Χανίων. Οπως πρόσθεσε, οι νεόνυμφοι θα «πιουν κόκκινο γλυκό κρασί και θα γευθούν το παραδοσιακό γαμήλιο έδεσμα, το ξεροτήγανο, αλλά και τσικουδιά, που θα κερνούν οι γυναίκες του Πολιτιστικού Συλλόγου Απτέρων». Τοπικοί φορείς θα προσφέρουν αναμνηστικά δώρα στους γαμπρούς, εμπνευσμένα από την ελιά.
Το γαμήλιο γλέντι θα γίνει σε πεντάστερο ξενοδοχείο στα Χανιά, όπου τον χορό θα ανοίξουν τα μέλη τριών παραδοσιακών συγκροτημάτων. Το μουσικό μενού περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και… συρτάκι από την τριμελή ορχήστρα του λυράρη Γιώργου Κουτσουδάκη! Το Σάββατο, η Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου θα γίνει το σκηνικό των αναμνηστικών φωτογραφιών, ενώ οι νεόνυμφοι αναμένεται να κάνουν ακόμα και… σεμινάρια παρασκευής παραδοσιακών γλυκών και γαμήλιας κουλούρας! Γλέντι θα στηθεί και στον Αγιο Νικόλαο την Κυριακή.

Οπως περιγράφει στη «δημοκρατία» η προϊσταμένη Τουρισμού Λασιθίου Μαρία Λαβδάκη, «τα ζευγάρια έχουν επιλέξει να φωτογραφηθούν σε βάρκες στη λίμνη Αγίου Νικολάου και ο δήμος έχει καλέσει οργανοπαίχτες για να συνοδεύσουν τα κεράσματα (σουμάδα, καλιτσούνια, πασχαλινά κουλούρια) που θα σερβίρουν τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κριτσάς. Θα ακολουθήσει βαρκάδα στη Σπιναλόγκα».

Στο μεταξύ, Κινέζοι δημοσιογράφοι θα γυρίσουν ένα φιλμ για να προβληθεί στο Φεστιβάλ Τουρισμού της Σανγκάης τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Οπως επισημαίνει η αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Πελαγία Πετράκη, «με τον γαμήλιο τουρισμό, που ήδη έχει καθιερωθεί στη Σαντορίνη, προσπαθούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο κατά έναν μήνα».

Κάκια Θεοχάρη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις