Κέρδισε τέσσερις θέσεις η Ελλάδα στην ετήσια αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας -με βάση την ετήσια έκδοση «Doing Business», κατατάσσεται στην 61η θέση από την 65η που βρίσκονταν πέρυσι, σε σύνολο 189 χωρών για το πόσο εύκολα μπορεί κάποιος να επενδύσει σε μια αγορά-, ωστόσο κατέχει μια από τις χειρότερες θέσεις παγκοσμίως στον χρόνο που απαιτείται μέχρι να καταστεί τελεσίδικη μια δικαστική απόφαση. Επίσης, η χώρα μας έχασε 18 θέσεις με βάση τα φορολογικά βάρη, ενώ σοβαρά εμπόδια εξακολουθούν να καταγράφονται σε τομείς όπως οι συμβάσεις μεταξύ εταιριών.
Δυστυχώς, η χώρα μας καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις στην περιοχή της Βαλκανικής, ενώ είναι προτελευταία στην ευρωζώνη, καθώς βαθμολογείται καλύτερα από την Κύπρο, που καταλαμβάνει την τελευταία θέση.
Στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας εξετάζονται 11 τομείς που συνδέονται με την επιχειρηματική δραστηριότητα, όπως οι διαδικασίες εκκίνησης μιας εταιρίας, η αδειοδότηση, η παροχή ρεύματος, οι συναλλαγές ακίνητης περιουσίας, οι δυνατότητες πίστωσης, η προστασία των επενδυτών μειοψηφίας, η φορολογία, οι κανόνες διακρατικών συναλλαγών, η τήρηση των συμβολαίων και οι διαδικασίες εκκαθάρισης μιας εταιρίας.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι στην Ελλάδα έγιναν 21 μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν το επιχειρείν την περίοδο 2013-2014. Ο μέσος όρος των μεταρρυθμίσεων στην πενταετία για τη χώρα ήταν 22. «Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη πρόοδο στη διευκόλυνση των διαδικασιών για συναλλαγές ακίνητης περιουσίας. Τον Δεκέμβριο του 2013 καθιέρωσε νέο φόρο μεταβίβασης ακινήτων στο 3%, που είναι σημαντικά χαμηλότερος από τον προηγούμενο, ο οποίος άγγιζε το 10% και απλοποίησε συνολικά τις διαδικασίες μεταβίβασης ακινήτων.
Σταθερός ρυθμός
«Οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου συνεχίζουν με σταθερό ρυθμό μεταρρυθμίσεων» σημειώνει και συμπληρώνει: «Στην Ελλάδα οι διαδικασίες για να ανοίξει μια επιχείρηση έγιναν ευκολότερες, μειώνοντας το κόστος εγγραφής. Επίσης, έγινε πιο εύκολη η μεταβίβαση ακινήτων». Στα μελανά σημεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προβλήματα στη δυνατότητα των ιδιωτών να συνάπτουν ένα συμβόλαιο/σύμβαση αλλά και την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων σε περίπτωση αντιδικιών μεταξύ ιδιωτών. «Η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς περιορισμών στη σύναψη συμβολαίων και είναι από τις χώρες με τον μεγαλύτερο χρόνο για τη λήψη αποφάσεων σε περίπτωση δικαστικής διαμάχης». Εκτιμάται ότι «για να επιλυθεί μια κανονική διαμάχη μεταξύ ιδιωτών στην Αθήνα χρειάζονται 1.580 ημέρες, δηλαδή περισσότερο από τέσσερα χρόνια».
Η αξιολόγηση της Παγκόσμιας Τράπεζας χρησιμοποιείται από τους ξένους επενδυτές για να τοποθετηθούν σε μια αγορά. Πάντως, σε καλύτερη θέση σε σύγκριση με την Ελλάδα βαθμολογούνται οικονομίες που δεν είναι παράδεισος για τους επενδυτές, όπως η Αρμενία, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια, η Γεωργία. Επίσης, καλύτερα αξιολογούνται και γειτονικές αγορές που έχουν καταφέρει να προσελκύσουν σημαντικά ξένα κεφάλαια, όπως η Ρουμανία και η Τουρκία.
Φώτης Κόλλιας