Μία σπίθα φαίνεται πως αρκεί για να παραδοθούν για ακόμη μία φορά στις φλόγες της σύγκρουσης Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι – μόλις λίγο καιρό μετά τον τερματισμό της πρόσφατης σφαγής στη Λωρίδα της Γάζας. Το θερμόμετρο στην Ιερουσαλήμ ήδη χτυπά «κόκκινο», σχεδόν ένα 24ωρο μετά την απόπειρα δολοφονίας ενός Ισραηλινού ακροδεξιού ακτιβιστή, του Γεχούντα Γκλικ, ο οποίος είχε στοχοποιηθεί ως ένας εκ των πρωτεργατών της εκστρατείας που γινόταν το τελευταίο διάστημα για να επιτρέπεται στους Εβραίους να προσεύχονται στο Ορος του Ναού – στον ιερότερο τόπο του ιουδαϊσμού, στον οποίο επιτρέπονταν οι επισκέψεις αλλά απαγορεύονταν οι θρησκευτικές τελετές και η προσευχή, αλλά και στον τρίτο ιερότερο τόπο για τους μουσουλμάνους.
Τον σκότωσαν
Το θερμόμετρο, όμως, της έντασης στην Ιερουσαλήμ ανεβαίνει επικίνδυνα και μετά τον θάνατο του Μοατέζ Χιτζάζι, του ανθρώπου που φέρεται ότι πυροβόλησε τον Γκλικ, όμως λίγες ώρες αργότερα έπεσε κι αυτός νεκρός στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με αστυνομικούς έξω από το σπίτι του.
Σχεδόν αμέσως μετά πλήθη νεαρών Παλαιστινίων κατέκλυσαν τους δρόμους κοντά στο σημείο όπου σκοτώθηκε ο Χιτζάζι, βάζοντας φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, ενώ έσπασαν πλάκες και τούβλα, με τα οποία επιτέθηκαν κατά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, οι οποίες απάντησαν με δακρυγόνα.
Οι συμπλοκές -σύμφωνα με τα ισραηλινά και τα αραβικά μέσα ενημέρωσης- κράτησαν περισσότερο από οκτώ ώρες, με αποτέλεσμα οι Αρχές του Ισραήλ να διατάξουν την πλήρη απαγόρευση πρόσβασης στο Ορος του Ναού για πρώτη φορά εδώ και 14 χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι απαγορεύει «μέχρι νεωτέρας» και «για λόγους ασφαλείας» την πρόσβαση στην Πλατεία των Τζαμιών, με αποτέλεσμα να υπάρξει οργισμένη αντίδραση από την παλαιστινιακή πλευρά, με τον Μαχμούντ Αμπάς να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι η απόφαση ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου»!
Από πλευράς του πάντως ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου -πριν οι Ισραηλινοί άρουν μερικώς την απόφαση απαγόρευσης- κατηγόρησε τον Αμπάς ότι ενθαρρύνει και υποδαυλίζει τις ταραχές στην Ιερουσαλήμ, ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αλλαγής του πλαισίου που θα επιτρέψει στους Εβραίους να προσεύχονται στο Ορος του Ναού, όπως ζητούν οι εθνικιστές, συμπεριλαμβανομένου του Γεχούντα Γκλικ. «Τα πράγματα δεν είναι καλά. Ολοι είναι εξαγριωμένοι. Η κατάσταση θυμίζει μια νέα Ιντιφάντα» δήλωνε χθες ένας 65χρονος Παλαιστίνιος, μετά τη λήξη των άγριων επεισοδίων στην Ιερουσαλήμ, σχολιάζοντας πως «όσα έγιναν» παραπέμπουν στα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην ανατολική Ιερουσαλήμ στα τέλη του 1980, όταν οι Παλαιστίνιοι εξεγέρθηκαν για πρώτη φορά κατά της ισραηλινής κατοχής.
Πρώτη αναγνώριση από τη Σουηδία
Η Σουηδία έγινε κι επίσημα χθες η πρώτη χώρα της Δύσης που προέβη στην αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης, απόφαση που έσπευσε να χαιρετίσει ως «θαρραλέα και ιστορική» ο πρόεδρος των Παλαιστινίων Μαχμούντ Αμπάς, καλώντας ταυτόχρονα όσες χώρες δεν το έχουν κάνει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Στοκχόλμης. «Η κυβέρνηση θεωρεί πως εκπληρούνται τα κριτήρια του διεθνούς δικαίου για μια αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης» ανέφερε την Πέμπτη η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Μάργκοτ Μάλστρομ. «Οι σχέσεις στη Μέση Ανατολή είναι πιο περίπλοκες από τη συναρμολόγηση των επίπλων ΙΚΕΑ» δήλωνε από την πλευρά του ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκντορ Λίμπερμαν.