Κάθε Σάββατο οι θησαυροί του Μουσείου στους επισκέπτες

Οι θησαυροί και τα αριστουργήματα της γλυπτικής τέχνης που φιλοξενεί στις αίθουσές του αποκαλύπτονται στους επισκέπτες του σταδιακά. Για την ακρίβεια, κάθε Σάββατο, και αυτό χάρη στις εναλλασσόμενες θεματικές παρουσιάσεις του, όπου τα εκθέματα έχουν τον πρώτο λόγο. Το Μουσείο της Ακρόπολης απέκτησε ένα νέο πρόγραμμα δράσεων, το οποίο θα μας κρατήσει συντροφιά τουλάχιστον έως τα τέλη Ιουνίου. Μια ματιά στο πλούσιο πρόγραμμά του θα σας πείσει.

Η αρχή του ανανεωμένου προγράμματος έγινε το περασμένο Σάββατο με την παρουσίαση «Συναρμολογούμενη τέχνη», ενώ στις 8 Νοεμβρίου θα δοθεί έμφαση στο Ερέχθειο και στον ρόλο του μνημείου στην ταυτότητα της Αθήνας. Στη συζήτηση με τους αρχαιολόγους φροντιστές χρησιμοποιούνται μακέτες αλλά και εποπτικό υλικό σε ηλεκτρονικά φορητά μέσα.

Οι σπηλιές

Στις 15 Νοεμβρίου, πάλι, όσοι επισκέπτες περάσουν από το κατώφλι του μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τις «Σπηλιές της Ακρόπολης», τις μικρότερες και μεγαλύτερες κοιλότητες στον ασβεστολιθικό βράχο της Ακρόπολης, οι οποίες πρόσφεραν καταφύγιο σε λατρείες σημαντικών θεών και ηρώων της αρχαίας Αθήνας.

Στις 29 Νοεμβρίου τα βλέμματα των επισκεπτών αναμένεται να τραβήξει το «Παιδί του Κριτίου και ο αυστηρός του ρυθμός». Το εξαιρετικής ομορφιάς έκθεμα, μπροστά στο οποίο κοντοστάθηκε ακόμη και η σύζυγος του Τζορτζ Κλούνεϊ Αμάλ Αλαμουντίν κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα, θαμπωμένη από το γλυπτικό μεγαλείο του, θα είναι το αντικείμενο συζήτησης στην εν λόγω θεματική παρουσίαση. Οι επισκέπτες θα παρατηρήσουν τον μοναδικά διαμορφωμένο λίθο και θα συζητήσουν για τον δημιουργό, την εποχή του, τις αλλαγές στην τέχνη, την αρχαία και τη σύγχρονη αισθητική. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει και η παρουσίαση της 10ης Ιανουαρίου, που θα ρίξει φως στις οικοδομικές επιγραφές που κοσμούν την Ακρόπολη, οι οποίες αποκαλύπτουν λεπτομέρειες της κατασκευής ή της επισκευής κτιρίων αλλά και αγαλμάτων της Ακρόπολης.

Στη διατροφή των αρχαίων Αθηναίων επικεντρώνεται η εκδήλωση της 24ης Ιανουαρίου. Αλήθεια, τι έτρωγαν και τι έπιναν οι αρχαίοι Αθηναίοι; Ποια ήταν τα τοπικά προϊόντα τους και τι έφερναν με εισαγωγές στις αγορές τους; Πώς και πού παρασκεύαζαν την τροφή τους; Ποια ήταν η σχέση της τροφής με τη λατρεία στην αρχαία Αθήνα; Οι επισκέπτες εξερευνούν όλα τα παραπάνω, καθώς και τον σημερινό τρόπο έρευνας της αρχαίας διατροφής, μέσα στις αίθουσες του μουσείου, μπροστά από εκθέματα που την αντανακλούν.
Στις 7 Φεβρουαρίου η εναλλασσόμενη θεματική παρουσίαση δίνει έμφαση στις σπουδαίες προσωπικότητες της Ακρόπολης. Μέσα από τα εκθέματα του μουσείου οι συμμετέχοντες θα γνωριστούν με τον Πεισίστρατο και τους γιους του, τον Θεμιστοκλή, τον Κίμωνα, τον Περικλή, τον Λυκούργο, τον Ηρώδη Αττικό και άλλα πρόσωπα που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στη μορφή και τη λατρεία της περιοχής της Ακρόπολης.

Στο www.theacropolismuseum.gr. το πρόγραμμα

Πληροφορίες σχετικά με την ένδυση των αρχαίων κατοίκων της πόλης δίνει η δράση της 4ης Απριλίου, η οποία έχει τον τίτλο «Υφάσματα στο υλικό της τέχνης» και μας ταξιδεύει στην αρχαία ενδυμασία των ηρώων της τέχνης που βρίσκονται στους εκθεσιακούς χώρους του μουσείου. Στις 23 Μαΐου, από την άλλη, μελετάται η ασυνήθιστη παρουσία της Αφροδίτης στα εκθέματα του Μουσείου της Ακρόπολης. Η Αφροδίτη των Κήπων, του Ουρανού, μαζί με τον Ερωτα και την Πειθώ έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια συζήτηση με τους αρχαιολόγους φροντιστές για τη θέση της στην αρχαία λατρεία της Ακρόπολης και στα έργα τέχνης που την εκφράζουν. Να σημειωθεί ότι το πλήρες πρόγραμμα των θεματικών παρουσιάσεων βρίσκεται αναρτημένο στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης www.theacropolismuseum.gr.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img