Αλαλούμ και με το Ε9 ανηλίκων

Διόρθωση στις επίσημες οδηγίες για την ηλεκτρονική συμπλήρωση και υποβολή των τροποποιητικών ή αρχικών δηλώσεων Ε9 από ανήλικα τέκνα αναγκάστηκε να κάνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών. Προβλέπεται πλέον ότι η ακίνητη περιουσία κάθε ανήλικου τέκνου μπορεί να δηλωθεί με το Ε9 των γονέων και όχι με ξεχωριστό Ε9 υποβαλλόμενο στο όνομα του τέκνου. Αυτό όμως επιτρέπεται εφόσον το ανήλικο έχει δικό του ΑΦΜ, το οποίο έχει αναγραφεί στη φετινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος του γονέα.

Αιτία για τη διόρθωση αυτή ήταν η αναστάτωση που προκάλεσε σε εκατοντάδες χιλιάδες φορολογουμένους η αποκάλυψη ότι για να υποβληθούν τροποποιητικές δηλώσεις για τα ακίνητα που κατέχουν ανήλικα τέκνα θα πρέπει οι γονείς να προσέλθουν στις ΔΟΥ για να λάβουν ξεχωριστούς κλειδαρίθμους και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet στα ονόματα των τέκνων τους.

Επειτα και από διόρθωση που έγινε, ισχύουν τα εξής:

  • Για τα ανήλικα τέκνα των οποίων το ΑΦΜ δεν αναγράφεται στη φετινή φορολογική δήλωση, οι γονείς θα πρέπει να προσέλθουν στις ΔΟΥ για να λάβουν κλειδαρίθμους και κωδικούς πρόσβασης στο ΤΑΧΙSnet, ώστε με αυτούς να υποβάλουν ξεχωριστά Ε9 στα ονόματα των τέκνων τους.
  • Τα ενήλικα προστατευόμενα τέκνα που θέλουν να δηλώσουν εξαρχής ή να διορθώσουν τα στοιχεία των ακινήτων τους θα πρέπει πλέον να υποβάλλουν ξεχωριστά από τους γονείς τους αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις Ε9, χρησιμοποιώντας δικούς τους κλειδαρίθμους και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet. Αυτό σημαίνει ότι οφείλουν να προσέλθουν στις ΔΟΥ για να λάβουν δικούς τους κλειδαρίθμους και κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα TAXISnet προκειμένου να συμπληρώσουν το έντυπο Ε9.

Σε ό,τι αφορά τη σύζυγο, σε περίπτωση που αυτή δεν είναι πιστοποιημένη χρήστης του TAXISnet, παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης στην εφαρμογή με τους κωδικούς του συζύγου της. Από τη στιγμή που θα αποκτήσει δικούς της κωδικούς πρόσβασης, μπορεί πλέον αποκλειστικά και μόνο με αυτούς να εισέλθει στην εφαρμογή.

Τα δικαιολογητικά για την Εφορία

Με εγκύκλιο που υπέγραψε η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, ορίζονται τα δικαιολογητικά τα οποία οφείλουν να προσκομίζουν στις ΔΟΥ οι φορολογούμενοι, προκειμένου να γίνει νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.
Ενδεικτικά, διευκρινίζεται ότι:

Α) Αν ένα κτίσμα είναι ημιτελές, αυτό αποδεικνύεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων (έντυπο Ε2) και τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9).

Β) Αν ένα ακίνητο είναι ιδιοχρησιμοποιούμενο από νομικό πρόσωπο για την επιχειρηματική δραστηριότητά του, αυτό αποδεικνύεται από τις αναλυτικές καταστάσεις μισθωμάτων ακινήτων ή από τη δήλωση των ακινήτων στο μητρώο της ΔΟΥ ως έδρα ή υποκατάστημα.

Γ) Στις περιπτώσεις κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων διαμερισμάτων ή επαγγελματικών στεγών δεν απαιτείται η προσκόμιση δικαιολογητικών, αφού η εκκαθάριση του φόρου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ και τις δηλώσεις Ε9 και Ε2.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα