Κοιτάζουν αλλά δεν ψωνίζουν στη Βαρβάκειο! Ελλειψη στα εισαγόμενα αμνοερίφια λόγω Πάσχα Καθολικών!
«Χλιαρή» ήταν η κίνηση στη Βαρβάκειο Αγορά χθες, πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας, με τους επιχειρηματίες να ευελπιστούν σε τόνωση από τους καταναλωτές της τελευταίας στιγμής. Παραδοσιακά, όπως λένε, ο «χαμός» γίνεται τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο, με τους περισσότερους Αθηναίους που θα γιορτάσουν το Πάσχα στο κλεινόν άστυ να σπεύδουν για την αγορά του οβελία στο… παρά πέντε. Οι έμποροι, πάντως, έχουν ήδη λάβει… θέσεις μάχης από την προηγούμενη εβδομάδα και οι περισσότεροι εξ αυτών πιάνουν πόστο από τις 4 τα ξημερώματα.
Και μπορεί η ελληνική συνήθεια των αγορών της τελευταίας στιγμής να είναι δύσκολο να ξεριζωθεί, ωστόσο οι κρεοπώλες επισημαίνουν ότι όσο νωρίτερα αγοραστεί το καθιερωμένο αρνί ή κατσίκι τόσο οικονομικότερο θα είναι για τους καταναλωτές. Αλλωστε, όπως εξηγεί στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Βαρβακείου Κλεάνθης Τσιρώνης, οι τιμές πάντα αυξάνονται προς το τέλος της Μεγάλης Εβδομάδας, λόγω της εξάντλησης των ποσοτήτων που κάθε επιχειρηματίας έχει φροντίσει να προμηθευτεί. «Οσο περισσότερο πλησιάζουμε στην Κυριακή του Πάσχα τόσο ακριβότερα θα κοστίσει και το εορταστικό τραπέζι. Αφενός φέτος υπάρχει, έτσι κι αλλιώς, αύξηση στις τιμές των αμνοεριφίων της τάξης των 50 λεπτών έως ένα ευρώ, αφετέρου παρουσιάζεται μια μικρή έλλειψη (κυρίως στα εισαγόμενα), λόγω του εορτασμού του Πάσχα των καθολικών την περασμένη Κυριακή» εξηγεί.
Μέχρι στιγμής, ο κ. Τσιρώνης παρατηρεί ότι η κίνηση είναι ελαφρώς μειωμένη σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ημέρες πέρυσι, ωστόσο αυτό είναι κάτι που συμβαίνει αδιάκοπα από το 2012, οπότε και «κουρεύτηκαν» μισθοί και συντάξεις, ενώ το δώρο του Πάσχα έγινε… ανάμνηση. Οσο για το πατροπαράδοτο σούβλισμα, φαίνεται ότι και αυτό περνά την κρίση του, καθώς, όπως λέει ο κρεοπώλης Νίκος Μαραγκός, οι περισσότεροι φεύγουν με σακουλίτσες και όχι φορτωμένοι με το αρνί. «Μια τετραμελής ή πενταμελής οικογένεια θα χρειαστεί για ένα πλήρες πασχαλινό τραπέζι 50 με 60 ευρώ, αγοράζοντας, εκτός από τον οβελία, το απαραίτητο κοκορέτσι και άλλα εδέσματα» σημειώνει ο κ. Μαραγκός, ξεκαθαρίζοντας ότι η ποιότητα στην πλειονότητα των καταστημάτων είναι αδιαπραγμάτευτη, με τα περισσότερα αμνοερίφια να είναι ελληνικής προέλευσης.
Την ίδια στιγμή, οι καταναλωτές που έσπευσαν από νωρίς να προμηθευτούν τα απαραίτητα είναι κυρίως αυτοί οι οποίοι εντός των επόμενων ημερών θα κατευθυνθούν σε εξοχικά και χωριά. Ενας από αυτούς, ο δικηγόρος Μπάμπης Γεωργόπουλος, ο οποίος θα στρώσει το τραπέζι για 10 άτομα, δηλώνει ικανοποιημένος από την ποιότητα των προϊόντων. Επισημαίνει, εντούτοις, ότι οι τιμές, παρότι δεν είναι εξωφρενικές (έξι με οκτώ ευρώ το κιλό για αρνί και κατσίκι), θα μπορούσαν να είναι λίγο πιο προσιτές.
Παράδοξες τιμές και κάτω από τη χονδρική
Νέα επεισόδια στο σίριαλ «πασχαλινό αρνί» αναμένονται τις επόμενες ημέρες, καθώς φέτος, λόγω της περιορισμένης προσφοράς, οι τιμές φαίνεται ότι «τσιμπάνε» αρκετά (υπολογίζεται αύξηση έως και 10% σε σχέση με πέρυσι), όταν την ίδια ώρα οι καταναλωτές κατακλύζονται από διαφημίσεις για προϊόντα που, όπως λένε οι κρεοπώλες, πωλούνται κάτω και από το κόστος χονδρικής.
Χθες, Μ. Δευτέρα, που εκπρόσωποι της οργανωμένης λιανικής πωλούσαν στη λιανική το αρνί από 5,79 ευρώ το κιλό (!) και το κατσίκι από 6,59 ευρώ, οι τιμές στο αρνί γάλακτος στη χονδρική κυμαίνονταν από 5,80 έως 7,30 ευρώ, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, ενώ στο κατσίκι από 7 έως 7,60 ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), ειδικά για το νωπό ελληνικό αρνί η τιμή αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,5%, στα 6,15 ευρώ ανά κιλό, ενώ αντίστοιχα η τιμή για το κατσίκι αναμένεται να αυξηθεί κατά 6,8% σε σχέση με το 2014, στα 7,18 ευρώ ανά κιλό.
Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος (ΕΔΟΚ), οι τιμές παραγωγού είναι λίγο πάνω από τα 6 ευρώ. Αν προσθέσουμε τον ΦΠΑ και τη σφαγή, τότε το κόστος ανεβαίνει τουλάχιστον στα 7,5 ευρώ, ενώ επισημαίνεται ότι τα σούπερ μάρκετ έχουν αρχίσει ιδιαίτερα επιθετικά προσφορές, που δημιουργούνται για να λειτουργούν σαν κράχτες αγοράς και άλλων προϊόντων.
Αγγελος Σκορδάς
Αγορά Καπάνι: «Οι πιο πολλοί παίρνουν χοιρινό, μπριζόλες και παντσέτες»
Φάτε, μάτια, ψάρια ή… αμνοερίφια σε μερίδες. Διερευνητικές ματιές ρίχνουν από χθες οι Θεσσαλονικείς στους πάγκους των κρεοπωλείων στο Καπάνι, ενώ όσοι αγοράζουν περιορίζονται σε μικρές ποσότητες. Η οικονομική στενότητα και η αβεβαιότητα που γεννούν τα περί χρεοκοπίας πάγωσαν ακόμη και την παραδοσιακή πασχαλινή αγορά του κατσικιού και του αρνιού.
Μεγάλη Δευτέρα χθες, και ο κόσμος ήταν λιγοστός στο Καπάνι που, όπως λένε οι κρεοπώλες, άλλες χρονιές είχε κινητικότητα για αμνοερίφια ήδη από το Σάββατο του Λαζάρου. Η κίνηση αναμένεται να αρχίσει να κορυφώνεται τη Μεγάλη Τετάρτη, ενώ πολλοί καταναλωτές θα περιμένουν ακόμη και έως το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου με την προσδοκία ότι οι τιμές -που κυμαίνονται στο Καπάνι μεταξύ 7,5 και 8 ευρώ το κιλό για τα ντόπια και γύρω στα 6,5 με 7 ευρώ για τα εισαγωγής- θα πέσουν.
«Δεν βλέπετε; Κόβουμε τα κατσίκια και τα αρνιά σε κομμάτια, γιατί κομμάτια ζητάει ο κόσμος» λέει στη «δημοκρατία» ο κρεοπώλης Κώστας Σαββίδης. «Ολοι είναι παγωμένοι. Παίρνουν ακόμη και ένα τέταρτο του ζώου» σημειώνει και μεταφέρει τα παράπονα των καταναλωτών που είδαν τον ΕΝΦΙΑ και τις άλλες υποχρεώσεις να… τρώνε το πασχαλινό αρνί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έσπευσαν να κάνουν τις πασχαλινές αγορές τους πριν από έναν μήνα, πληρώνοντας κατσίκι και αρνί 6,5 ευρώ το κιλό, και τα διατηρούν αυτά που αγόρασαν στην κατάψυξη έως την Ανάσταση.
«Ο κόσμος ξεκίνησε δειλά. Για την ώρα περισσότερο κοιτάνε, ενώ πολλοί αγοράζουν χοιρινό, μπριζόλες και παντσέτες. Αλλοι, πάλι, θα αφήσουν τις αγορές τους για την τελευταία στιγμή, μήπως και πετύχουν καλύτερες τιμές» λέει με τη σειρά του στη «δημοκρατία» ο κρεοπώλης Αλέξανδρος Καρράς.
Μισό κατσίκι και μια συκωταριά θα πάρει τις επόμενες ημέρες ο συνταξιούχος μαρμαράς Στράτος Πίπης, που για την ώρα κάνει τη βόλτα του στην αγορά. «Κάποτε παίρναμε ένα ολόκληρο και ούτε που το σκεφτόμασταν. Τώρα και για τα χόρτα τρέχουμε στα χωράφια» σημειώνει χαρακτηριστικά. «Οι τιμές μού φαίνονται περίπου ίδιες με πέρυσι. Ομως είμαστε όλοι σφιγμένοι» προσθέτει.
Χωρίς πασχαλιάτικο δώρο και με μια σύνταξη που δεν φτάνει θα πρέπει να βολέψει τις αγορές για το πασχαλινό τραπέζι ο συνταξιούχος του Δημοσίου Λευτέρης Καραπαναγιωτίδης. «Δεν θα πάρω πολύ κρέας. Ισα ίσα για το καλό» λέει και καταλήγει: «Αλλες χρονιές παίρναμε περισσότερο. Τώρα τα πράγματα είναι δύσκολα. Μας έχουν κόψει από παντού».
Μαρία Μαθιοπούλου

