Παράταση στο θρίλερ της διαπραγμάτευσης!

Δεν γεφυρώθηκαν οι διαφορές με τους δανειστές ούτε στο χθεσινό Euro Working Group. Ελπίδες τώρα μόνο για πολιτική συμφωνία

Μεγάλη απόσταση εξακολουθεί να χωρίζει την κυβέρνηση από τους δανειστές μας, όπως παραδέχτηκαν στελέχη και των δύο πλευρών, μετά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group) και τις συνομιλίες της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους υψηλόβαθμους εκπροσώπους των πιστωτών, οι οποίες συνεχίστηκαν για πέμπτη ημέρα χθες στο Brussels Group στο Παρίσι. Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο για το ενδεχόμενο να συνδεθούν απευθείας οι διαπραγματεύσεις με μια συνολική συμφωνία για το χρέος και πιθανό τρίτο πακέτο βοήθειας, καθώς τα περιθώρια στενεύουν.

Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στη διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο κατά το σημερινό τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ στις Βρυξέλλες και στις επαφές του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη με τους Ευρωπαίους ομολόγους του στη Ρίγα της Λετονίας, όπου βρίσκονται από χθες οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης εν όψει του αυριανού Eurogroup.

«Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία» δήλωσε χθες από το Παρίσι ο γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νίκος Θεοχαράκης, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στο χθεσινό Euro Working Group μαζί με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργο Χουλιαράκη. Οπως παραδέχτηκε, «υπάρχουν πάρα πολλές διαφορές», ιδίως στο Ασφαλιστικό και στην επαναφορά σε υψηλότερα επίπεδα του κατώτατου μισθού.

«Η απόσταση συνεχίζει να είναι μεγάλη, υπάρχουν αρκετά κενά που πρέπει να καλυφθούν» ανέφερε χθες κοινοτικός αξιωματούχος στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν θεωρείται ρεαλιστικός ο στόχος να ολοκληρωθεί η λίστα μεταρρυθμίσεων και να εγκριθεί Έως τις 30 Απριλίου. Πάντως, η ίδια πηγή αναγνώρισε ότι οι συζητήσεις εντάθηκαν και έγιναν πιο ουσιαστικές τις τελευταίες ημέρες και ανέφερε ότι στο αυριανό Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να πάρει από τους ομολόγους του στην ευρωζώνη ένα είδος «οδικού χάρτη» για τα σημαντικότερα ζητήματα που θα πρέπει να καλυφθούν, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Αδιευκρίνιστο παρέμενε έως χθες αν θα κατατεθεί στο Eurogroup ένα συνοπτικό σημείωμα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων. Σε μια προσπάθεια περαιτέρω προόδου, τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας παρέτειναν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά μία ημέρα την παραμονή τους στην Αθήνα, η οποία επρόκειτο να ολοκληρωθεί χθες.

Μάριος Ροζάκος

Γιάνης Βαρουφάκης: Αντιμέτωποι με νέου τύπου πραξικόπημα

«Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει ένα νέου τύπου πραξικόπημα, όχι με τανκσ, όπως το 1967, αλλά μέσω των τραπεζών». Ετσι σχολίασε με τον δικό του γλαφυρό τρόπο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο μεταδόθηκε χθες σε ομογενείς της Αυστραλίας. Οι ομογενείς διοργάνωσαν συγκέντρωση αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό στο πλαίσιο εκστρατείας με τίτλο «Αφήστε την Ελλάδα να αναπνεύσει».

Στο μήνυμά του ο Ελληνας υπουργός είπε ότι ακόμα κι ένας δεκάχρονος μπορεί να κατανοήσει ότι το τεράστιο δάνειο δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί μέσα σε αυστηρά μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που το εθνικό εισόδημα της Ελλάδας έχει μειωθεί 25%.
Δεν σταμάτησε όμως εκεί. Παρομοίασε την Ελλάδα με αγελάδα λέγοντας: «Στο τέλος, αν έχεις μια άρρωστη αγελάδα και τη χτυπάς συνεχώς για να παράγει περισσότερο γάλα, το μόνο που θα πετύχεις είναι να την εξασθενίσεις περισσότερο και να μην παράγει καθόλου γάλα».
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι εταίροι της βόρειας Ευρώπης αρνούνται να αποδεχθούν μια πραγματικότητα και «η πολιτική τους είναι καταστροφική τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την ίδια την Ευρώπη». «Θα συνεχίσουμε να λέμε την αλήθεια και ελπίζω ότι θα έρθουμε σε συμφωνία. Θα κάνουμε συμβιβασμούς, αλλά δεν θα υποχωρήσουμε άτακτα» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

Τόμας Βίζερ: Ρευστότητα στην Ελλάδα έως Ιούνιο

Εως τον Ιούνιο μπορεί να είναι επαρκής η ρευστότητα που διαθέτει η Ελλάδα, εκτίμησε ο Αυστριακός επικεφαλής του Euro Working Group Τόμας Βίζερ, θέτοντας την αρχή του καλοκαιριού ως χρονικό όριο για την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους πάνω στις μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την αναγκαία χρηματοδότηση. Από την ελληνική πλευρά δεν αναμένεται λίστα μεταρρυθμίσεων στη αυριανή συνάντηση του Eurogroup, στη Ρίγα της Λετονίας, αλλά θα πρέπει να κατατεθεί έως τέλος του μήνα, επισήμανε μιλώντας στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ORF της Αυστρίας ο Βίζερ, ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, που, όπως είπε, βρίσκονται σήμερα εκεί όπου έπρεπε να ήταν πριν από δύο μήνες, «μπορεί ακόμα» να ολοκληρωθούν με επιτυχία. «Το ρολόι χτυπά. Ηδη η κατάσταση της ρευστότητας είναι λίγο πιεστική. Από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνεται η πίεση στους Ελληνες και σε εμάς για να καταλήξουμε σε αποτέλεσμα, αλλά έως τον Ιούνιο ελπίζω ότι θα τα έχουμε καταφέρει» δήλωσε.

«Απειλή για τη Γερμανία»

Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δεν είναι μόνο πρόβλημα ελληνικό. Είναι και γερμανικό. Αυτή είναι η άποψη του Γερμανού υπουργού Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την ελληνική κρίση χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί απειλή για τη γερμανική οικονομία. Για τον Γκάμπριελ, ο οποίος μίλησε για το θέμα σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, η ελληνική κρίση και η ασθενής ανάπτυξη στην ευρωζώνη εγκυμονούν κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «αυτό δεν συμβαίνει τόσο επειδή η οικονομία μας εξαρτάται άμεσα (από αυτούς τους παράγοντες) όσο επειδή το ρίσκο στο εν λόγω περιβάλλον και οι αβεβαιότητες οδηγούν σε διστακτικότητα όσον αφορά τις επενδύσεις».

Ανάσα 1,5 δισ. ευρώ της ΕΚΤ στις τράπεζες μέσω του ELA

Κατά 1,5 δισ. ευρώ αύξησε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το όριο στήριξης των ελληνικών τραπεζών από τον Εκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), ανεβάζοντας πλέον το συνολικό ποσό στα 75,5 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ανάσα ρευστότητας που έχει αποφασίσει έως τώρα η ΕΚΤ και με το ποσό αυτό καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό η μεταφορά διαθεσίμων των φορέων από τις εμπορικές τράπεζες στην ΤτΕ. Παράλληλα, διασκεδάζονται οι ανησυχίες περί πιθανού περιορισμού της στρόφιγγας ρευστότητας στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρέχουσα χρήση ρευστότητας ανέρχεται στα 72,6 δισ. ευρώ, άρα οι ελληνικές τράπεζες έχουν περιθώριο να αντλήσουν άλλα 2,9 δισ. ευρώ. Είχε προηγηθεί διεύρυνση του ορίου στήριξης από τον ELA κατά 800.000.000 ευρώ την περασμένη εβδομάδα.
Η νέα αύξηση του ορίου στήριξης στα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ήταν αναμενόμενη εν όψει του αυριανού Eurogroup και ύστερα από τα βήματα προόδου που φάνηκαν στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών.

Ποια τα πιθανά σενάρια με τους εταίρους

Τέσσερα σενάρια, που κλιμακώνονται από την επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές έως τη ρήξη και την έξοδο της χώρας από το ευρώ, αναλύει η γερμανική εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung» με τη βοήθεια Γερμανών οικονομολόγων. Το σενάριο της συμφωνίας με τους εταίρους προϋποθέτει την αποδοχή σειράς μεταρρυθμίσεων από ελληνικής πλευράς, είτε αυτές περιοριστούν σε όσες έχει ήδη αποστείλει η Ελλάδα στις Βρυξέλλες είτε συμπληρωθούν με αυτές που επιθυμούν οι δανειστές σε εργασιακά και συντάξεις.

Το σενάριο που θα προτιμούσε η ελληνική κυβέρνηση προβλέπει συμφωνία των δανειστών για εκταμίευση νέας βοήθειας χωρίς δέσμευση για νέες μεταρρυθμίσεις. Με δεδομένο ότι πολλοί αναλυτές προσδιορίζουν τις πρόσθετες δανειακές ανάγκες της χώρας στα 30 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία, αλλά και την ορατή σε πολλούς επιδείνωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Ελλάδας, θεωρείται αβέβαιο το κατά πόσον οι δανειστές θα αναλάβουν το βάρος μιας πρόσθετης χρηματοδότησης.
Η άρνηση των εταίρων να προσφέρουν χρηματοδότηση ανοίγει κατά την «Süddeutsche Zeitung» τον δρόμο της χρεοκοπίας ή της εξόδου από το ευρώ. Ενδεχόμενη χρεoκοπία θα σημάνει περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων και αξιοποίηση ομολόγων για κάλυψη κρατικών υποχρεώσεων, όπως η πληρωμή μισθών στο Δημόσιο.

Το Grexit, τέλος, συνεπάγεται επιστροφή στη δραχμή, δραστική υποτίμηση και κοινωνική καταστροφή, αφού, λόγω δομικών προβλημάτων της οικονομίας, έλλειψης επενδύσεων και εξαγωγικού προσανατολισμού, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αξιοποιήσει την ανάκτηση ανταγωνιστικότητας μέσω της εξόδου της από το ευρώ.

Β. Σόιμπλε – Κλ. Ρέγκλινγκ: «Χωρίς πρόοδο δεν θα εκταμιευθούν χρήματα»!

«Εκθεση προόδου» συνεχίζει να περιμένει το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, κατά τη χθεσινή ενημέρωση των δημοσιογράφων. Ωστόσο, μία μέρα νωρίτερα η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί είχε απαντήσει σε σχετική ερώτηση ότι δεν αναμένεται σύνταξη έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής.
Δηλώσεις για το θέμα της Ελλάδας έκανε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, ξεκαθαρίζοντας ότι για να πάρει τα χρήματα η Ελλάδα θα πρέπει να τηρηθούν κανόνες. Σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο MNI ανέφερε ότι «δεν έχουμε δει ακόμη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά» και «δεν γνωρίζουμε πώς θα είναι οι προϋπολογισμοί για το 2015 και το 2016 και επίσης υπάρχουν πολλά πισωγυρίσματα σε ορισμένους τομείς, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με ό,τι συμφωνήθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση υπαναχωρεί σε ορισμένους τομείς που κοστίζουν λεφτά».

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η ελληνική πλευρά καθυστερεί γιατί προσδοκά «υποχώρηση» των θεσμών, οι οποίοι δεν θέλουν ένα πιστωτικό γεγονός ή ατύχημα, ξεκαθάρισε: «Οι διαδικασίες μας για τη χορήγηση δανείων είναι πολύ σαφείς, πολύ καλά εδραιωμένες. Συνδέεται με όρους, είναι σαφώς γραμμένο στη συνθήκη του ESM. Χρειαζόμαστε μια ομόφωνη απόφαση από τους μετόχους μας και την έγκριση έξι εθνικών Κοινοβουλίων και τα Κοινοβούλια σίγουρα θα ελέγχουν πολύ προσεκτικά εάν αυτοί οι όροι εκπληρούνται».

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα