Εντατικές διαβουλεύσεις εν όψει της αυριανής συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ

Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης σε τρία μέτωπα από τα οποία θα οποία θα κριθεί η επίτευξη της συμφωνίας. Πρόκειται για το ύψος του δημοσιονομικού κενού τη διετία 2015-2016, τον ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό, τα οποία, πάντως, σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται μεταξύ τους ως προς την επίδραση τους στη διαμόρφωση του μεγεθών του προϋπολογισμού και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με βάση και τις διαβουλεύσεις αυτές που ολοκληρώνονται σήμερα, με την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη, οι οποίοι είχαν συζητήσεις με κορυφαίους παράγοντες της Κομισιόν θα διαμορφωθεί η νέα πρόταση της κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή, η οποία, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θα αποτελεί εξέλιξη της προτάσεων της προηγούμενης εβδομάδας, θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.
Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι, πάντως, η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.
Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές παραμένει μεγάλη. Οι θεσμοί ζητούν να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό 4,5 δις ευρώ για τη διετία 2015-2016 ενώ η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα κυμανθεί στα 2 δισ ευρώ. Στο μέτωπο αυτό η διαπραγμάτευση θα κριθεί από το σημείο στο οποίο θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα δύο επόμενα μέτωπα.
Στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές σύγκλισης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κάποιες οριακές αναπροσαρμογές των συντελεστών 6 % και 11% της πρότασης της, όχι πάντως του 23%. Όμως, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη δεδομένου ότι οι πιστωτές ζητούν έσοδα 1,8 δισ ευρώ. Η ελληνική πρόταση που κυμαίνεται στο 1 δισ ευρώ ακόμη και με τις αναπροσαρμογές δεν πρόκειται να φθάσει το ποσό που ζητούν οι θεσμοί. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.
Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πέραν των περικοπών των πρόωρων συνταξιοτήσεων καθώς η μείωση των συντάξεων αποτελεί για αυτήν κόκκινη γραμμή. Ετσι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο,πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα