ΑΓΩΝΙΑ για μισθούς και συντάξεις

Από τα 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται (για το τέλος του Ιουνίου) υπάρχουν μόνο τα μισά

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), καθώς έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται τα πρώτα εμπόδια στην προσπάθεια να συγκεντρωθούν τα αναγκαία κονδύλια για να καταβληθούν στο τέλος του μήνα οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις.
Το πρόβλημα εστιάζεται α) στην υστέρηση εσόδων και τον Μάιο, β) στο ότι οι φορείς του Δημοσίου ακόμα δεν έχουν καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, για να διευκολύνουν το Δημόσιο, και γ) πέρα από τα 2 δισ. ευρώ που απαιτούνται για τη μισθοδοσία του Δημοσίου και τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων που θα καταβάλουν τις συντάξεις, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει και των πακέτο δόσεων 1,65 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ!

Από τα 2 δισ. που χρειάζονται για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις έχουν προς το παρόν συγκεντρωθεί λίγο περισσότερα από τα μισά. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών πλέον έχουν ξύσει τον πάτο του βαρελιού και οι διαθέσιμες πηγές ρευστότητας έχουν εξαντληθεί. Το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς η Βουλή, οι ΟΤΑ αλλά και άλλοι φορείς του Δημοσίου δεν έχουν συμμορφωθεί με τις πρόσφατες νομοθετικές προβλέψεις και δεν έχουν μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος καταθέσεις που τηρούν σε εμπορικές τράπεζες.

Τα ταμειακά διαθέσιμα

Πηγές, πάντως, από το ΓΛΚ προσπάθησαν να εμφανιστούν καθησυχαστικές στη «δημοκρατία», λέγοντας ότι είναι ακόμα νωρίς και πως έως το τέλος του μήνα το πρόβλημα θα ξεπεραστεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, οι δήμοι και οι περιφέρειες υποχρεούνται από τα μέσα Απριλίου να καταθέτουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών καταθέσεών τους σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ωστόσο, παρότι οι ΟΤΑ διαθέτουν αρκετά ταμειακά διαθέσιμα (σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις τους στο τέλος Απριλίου ήταν 2,040 δισ. ευρώ) και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος καταβολής μισθών και συντάξεων του Ιουνίου, αρνούνται να καταθέσουν τα χρήματα στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε πράξεις repos 15 ημερών, που προσφέρουν απόδοση 2,5%, φοβούμενοι ότι ενδεχομένως να απολέσουν τις αποταμιεύσεις τους. Περιφερειάρχες και δήμαρχοι έχουν επικαλεστεί ως λόγο «ανυπακοής» στην εφαρμογή του νόμου το γεγονός ότι ούτε η ελληνική Βουλή έχει μεταφέρει τα ταμειακά διαθέσιμά της στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται ουσιαστικά για καταθέσεις 60.000.000 ευρώ που έχει σε εμπορικές τράπεζες το Κοινοβούλιο και τις οποίες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας έχει ζητήσει από την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, μέσω επιστολής διερευνητικού χαρακτήρα, από τα μέσα Μαΐου. Αν και προ μηνός η κ. Κωνσταντοπούλου είχε δεσμευτεί να διερευνήσει το πλαίσιο και να ακολουθήσει τις νόμιμες διαδικασίες, ωστόσο η μεταφορά των διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος τελικά δεν προχώρησε, με την επίκληση ότι η Βουλή έχει πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο αυτονομίας. Την ίδια επίκληση έκαναν και πολλοί ΟΤΑ, κάποιοι εκ των οποίων προσέφυγαν για τον λόγο αυτό και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Και συλλαλητήριο το απόγευμα από ΑΔΕΔΥ

Συλλαλητήριο πραγματοποιεί η ΑΔΕΔΥ σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια. Βασικά αιτήματα είναι το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων και η επιστροφή των περικοπών που πραγματοποιήθηκαν στα χρόνια της κρίσης. Επίσης, ζητείται από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού και σύνταξης και όχι έως το τέλος του 2016, όπως είναι η κυβερνητική εξαγγελία. Η ΑΔΕΔΥ ζητεί να χρηματοδοτηθούν από το κράτος τα ασφαλιστικά ταμεία και να υπάρξει εγγύηση για τη βιωσιμότητά τους. Επίσης, προτείνει να χορηγηθεί επίδομα ανεργίας σε όλους τους ανέργους, ενώ ζητεί να ασκηθούν συγκεκριμένες πολιτικές καταπολέμησης της ανεργίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα