Ερευνα: Διπλάσιος ο ΦΠΑ σε προϊόντα σούπερ μάρκετ σε σχέση με άλλες χώρες

Παρά τις σημαντικές αυξήσεις του ΦΠΑ τα τελευταία χρόνια, οι τιμές του καλαθιού της νοικοκυράς στα ελληνικά σούπερ μάρκετ παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες σε σχέση με την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Παρ’ όλα αυτά, οι αλλαγές του τελευταίου δωδεκάμηνου στους συντελεστές του ΦΠΑ στην Ελλάδα έχουν αυξήσει σημαντικά την επίδραση του συγκεκριμένου φόρου σε σχέση με το παρελθόν και συγκριτικά με τις άλλες τρεις εξεταζόμενες χώρες.

Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την επαναλαμβανόμενη, τετραμηνιαία έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, που παρουσιάζει τα αποτελέσματα μιας οργανωμένης έρευνας σύγκρισης των τιμών σε τυπικό καλάθι προϊόντων του σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα τον Ιούνιο του 2016 με την Αγγλία, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, ο ΦΠΑ στα προϊόντα που συνθέτουν ένα τυπικό καλάθι προϊόντων στο σούπερ μάρκετ είναι διπλάσιος στην Ελλάδα σε σχέση με τις άλλες χώρες. Ο μέσος ΦΠΑ ως ποσοστό της τιμής το 2012 για το τυπικό καλάθι των 20 προϊόντων ήταν 12,5% (μέσος συντελεστής ΦΠΑ 14,3%), ενώ το 2016 ο μέσος ΦΠΑ ως ποσοστό τιμής για το ίδιο τυπικό καλάθι προϊόντων είναι 17,3%, σχεδόν διπλάσιος από τις άλλες χώρες (μέσος συντελεστής ΦΠΑ 21,1%). Η σύγκριση των μέσων τιμών των καλαθιών δείχνει, ωστόσο, ότι και οι τρεις χώρες έχουν σημαντικά ακριβότερο μέσο καλάθι από την Ελλάδα: 9% η Ισπανία, 35% η Γαλλία και 33% η Αγγλία.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα