«Εφυγε» και ο τελευταίος ζεν πρεμιέ!

Στο νοσοκομείο έσβησε χθες σε ηλικία 80 ετών ο γόης του ελληνικού κινηματογράφου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

«Κορίτσια… ο Μπάρκουλης δεν είναι πια μαζί μας». Ο δημοφιλής πρωταγωνιστής του παλιού ελληνικού κινηματογράφου και ένας από τους διάσημους γόηδες άφησε χθες την τελευταία πνοή του σε ηλικία 80 ετών στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο «Αγία Ολγα», όπου νοσηλευόταν εδώ και μερικές εβδομάδες με λοίμωξη του αναπνευστικού, οξεία μαρμαρυγή και καρδιακή ανεπάρκεια. Ο ηθοποιός, ένας από τους τελευταίους πρωταγωνιστές της γενιάς του και μέγας καρδιοκατακτητής (η φράση «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης!» έχει μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη μας), πάλεψε με παλικαρίσια δύναμη (όπως, άλλωστε, έκανε τα τελευταία χρόνια), αλλά δεν τα κατάφερε…

Συντετριμμένοι από τον χαμό του είναι η αγαπημένη του σύζυγος, Μαίρη -δεν έφυγε λεπτό από το πλευρό του-, ο αδελφός του αλλά και τα δυο του παιδιά. Με ένα συγκινητικό μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό της στο facebook «αποχαιρέτησε» τον άνδρα της ζωής της η Μαίρη Μπάρκουλη, γράφοντας: «Καλό ταξίδι αγάπη μου… καλή αντάμωση ψυχή μου… έφυγες μέσα στο φως… μέσα στην αγάπη… χάιδεψες το χέρι του αδελφού σου… τέσσερις ανάσες… και…ΤΕΛΟΣ».
Ο γόης, με τη θυελλώδη ζωή και τις αμέτρητες κατακτήσεις, εδώ και χρόνια μπαινόβγαινε στα νοσοκομεία, ταλαιπωρημένος από την υγεία του.

Το 2014, μάλιστα, η είδηση ότι ο ηθοποιός είχε παρουσιάσει ασιτία είχε συγκλονίσει την κοινή γνώμη, ενώ για ένα διάστημα, το 2013, λόγω των σοβαρών οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε, είχε φιλοξενηθεί, μαζί με τον γιο του και τη σύζυγό του, στο Σπίτι του Ηθοποιού.
Γεννημένος στον Πειραιά στις 4 Αυγούστου του 1936, ο Ανδρέας Μπάρκουλης έκανε τα πρώτα του βήματα στην υποκριτική στην εφηβική κιόλας ηλικία, συμμετέχοντας σε ερασιτεχνικές παραστάσεις. Σπούδασε στην σχολή υποκριτικής του Κωστή Μιχαηλίδη, έχοντας σπουδαίους δασκάλους για μέντορές του. Η πρώτη εμφάνισή του στο θέατρο ως επαγγελματίας πια έγινε με την παράσταση «Κορυδαλλός» το 1956. Το γοητευτικό παρουσιαστικό του δεν πέρασε απαρατήρητο από τους ανθρώπους του κινηματογράφου. Η παρθενική εμφάνισή του στη μεγάλη οθόνη έγινε στο πλάι της Αλίκης Βουγιουκλάκη στη «Μαρία Πενταγιώτισσα» (1957). Στα πρώτα βήματα της καριέρας τους, και οι δύο πρωταγωνίστησαν σε μια σειρά από ταινίες, οι οποίες σταδιακά ανέβασαν τη φήμη του και ιδίως το κασέ του, όπως οι «Μουσίτσα» (1959), «Ο Μιμίκος και η Μαίρη» (1958) και «Διακοπές στην Αίγινα» (1958), ενώ μετέπειτα εμφανίστηκαν στο «Δόλωμα» (1964).

Εχοντας πάντα στο πλευρό του λαμπερές πρωταγωνίστριες, πότε την Αλίκη και πότε την Τζένη Καρέζη (με την οποία υπήρξαν στενοί και καλοί φίλοι), ο Μπάρκουλης είχε παίξει σε μια σειρά από ταινίες, όπου, εκτός από τον γοητευτικό ζεν πρεμιέ, υποδυόταν συχνά και το «κακό παιδί», το οποίο παρέσυρε τα αθώα κορίτσια στην αμαρτία. Ανάμεσα στις 100 και πλέον ταινίες του συναντάμε τις «Χριστίνα» (1960), «Η Χιονάτη και τα επτά γεροντοπαλίκαρα» (1960), «Τζένη Τζένη» (1966) και «Κοινωνία ώρα μηδέν» (1966). Στη μακρά λίστα της φιλμογραφίας του είναι και τα «Βίβα Ρένα» (1967), «Κοντσέρτο για πολυβόλα» (1967), «Ολγα, αγάπη μου» (1968), «Μια τρελλή… τρελλή… σαραντάρα» (1970), «Η θεία μου η χίπισσα» (1970) και «Ζητείται επειγόντως γαμπρός» (1971).

Καλός φίλος του είχε υπάρξει και ο Λάμπρος Κωνσταντάρας, με τον οποίο είχαν συμπράξει στον κινηματογράφο στις ταινίες: «Ο σπαγκοραμμένος» (1967), «Κρίμα το μπόι σου» (1970), «Ενας τρελός γλεντζές» (1970) αλλά και «Ησαΐα, μη χορεύεις» (1969).
Οπως είχε πει μάλιστα και ο ίδιος, του είχε προταθεί να υποδυθεί τον Τζέιμς Μποντ, αλλά αρνήθηκε διότι δεν γνώριζε καλά αγγλικά.

Ενδιαφέρουσα ήταν η πορεία του και στο θέατρο, αφού ο ζεν πρεμιέ είχε συμμετάσχει σε γνωστές παραστάσεις, όπως η «Αγάπη μου ουάουα» με την Κάκια Αναλυτή. Το 1973 είχε κατηγορηθεί για μια υπόθεση ναρκωτικών. Στον απόηχο του μεγάλου σκανδάλου, ο ηθοποιός έφυγε για την Αμερική, όπου έμεινε για χρόνια ασχολούμενος με το τραγούδι. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα, πρωταγωνίστησε σε κάποιες ταινίες, ενώ έκανε και θέατρο χωρίς φυσικά να λείπουν και οι σποραδικές συμμετοχές του στη μικρή οθόνη, σε σίριαλ όπως «Το μυστικό του Αρη Μπονσαλέντη» αλλά και «Το γαλάζιο διαμάντι». Η κηδεία του θα γίνει αύριο, στις 17.30, από το Κοιμητήριο της Μεταμόρφωσης.

Τρεις γάμοι και άπειρες κατακτήσεις

Μέγας ζεν πρεμιέ και δεινός καρδιοκατακτητής, ο Ανδρέας Μπάρκουλης είχε παντρευτεί τρεις φορές. Ο πρώτος γάμος του ήταν με την ηθοποιό Αλέκα Στρατηγού, ο δεύτερος με την Αντζελα Φαρά, ενώ από το 1998 είχε στο πλευρό του τον φύλακα άγγελό του, τη Μαρία, με την οποία παντρεύτηκε το 2015 με θρησκευτικό γάμο. Καρπός του έρωτά τους είναι ο 16χρονος γιος τους, Νικόλας, ενώ ο Μπάρκουλης είχε ακόμη μία κόρη, τη Βίκυ. Από τις πιο γνωστές σχέσεις του ήταν εκείνη με τη Ματούλα, την Καίτη Γκρέυ αλλά και τη Μαίρη Χρονοπούλου.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα