Η Τουρκία εντατικοποίησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία. Προειδοποιήσεις από τον ΟΗΕ για 15.000 εγκλωβισμένες ψυχές
Από την
Κατερίνα Στυλιανέα
Η Τουρκία είχε προαναγγείλει εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεών της στη Συρία και χθες έκανε την αρχή, βάλλοντας ταυτόχρονα εναντίον των Κούρδων και των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους.
Τους μεν τζιχαντιστές του Ι.Κ. στη συριακή πόλη Τζαραμπλούς τούς έπληξαν (εξαπέλυσαν 60 οβίδες) προκειμένου να ανοίξουν διάδρομο για τους υποστηριζόμενους από την Αγκυρα «μετριοπαθείς» Σύρους αντάρτες, που μάχονται εναντίον του Ασαντ και ετοιμάζουν από την τουρκική πλευρά των συνόρων επίθεση κατά των τζιχαντιστών, για να διεισδύσουν στα εδάφη που απελευθερώνονται από το ISIS.
Τους δε Κούρδους στα τουρκοσυριακά σύνορα τους έπληξε (20 βολές από το τουρκικό πυροβολικό) για να εμποδίσει την πολιτοφυλακή των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων (συμμαχία με ένοπλες αραβικές οργανώσεις εναντίον του Ι.Κ.), που έχει ήδη απελευθερώσει από το Ι.Κ. τη Μινμπέτζ, να πάρει τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής και να προωθηθεί προς την Τζαραμπλούς.
Και όλα αυτά συνέβαιναν την ώρα που οι Κούρδοι της Συρίας, μετά τη μεσολάβηση της Ρωσίας, συμφωνούσαν με τις κυβερνητικές δυνάμεις για εκεχειρία στη Χάσακα (την ελέγχουν κατά 90%) και ενώ οι τζιχαντιστές δέχονταν ταυτόχρονα επίθεση στο μέτωπο της Μοσούλης (δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και προπύργιο του Ι.Κ. στο Ιράκ) από τις ιρακινές ειδικές δυνάμεις, που χθες επιχείρησαν να ανακαταλάβουν την Καγιάρα 60 χλμ. νότια, με τον ΟΗΕ να προειδοποιεί για εξαιρετικά μαζική μετακίνηση πληθυσμού, καθώς 15.000 άμαχοι εγκλωβίστηκαν στα περίχωρά της.
Πλήγμα για την Μπόκο Χαράμ
Ακόμη ένα πλήγμα δέχθηκαν χθες οι τζιχαντιστές στο μέτωπο της Αφρικής. Οπως ανακοίνωσε η πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας, στους βομβαρδισμούς στόχων της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, στο δάσος της Σαμπίσα, την περασμένη Παρασκευή, σκοτώθηκαν ανώτατα στελέχη της οργάνωσης των τζιχαντιστών, που έχει σκοτώσει περίπου 15.000 ανθρώπους στο πλαίσιο του αγώνα της για την ίδρυση του Ισλαμικού Κράτους, και «τραυμάτισαν θανάσιμα» τον ηγέτη τους Αμπουμπάκαρ Σεκάου. Η ανακοίνωσε εκδόθηκε την ώρα που στη χώρα έφτανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι για συνομιλίες με στόχο την καταστολή των μαχητών της οργάνωσης.
