Κάλλιο αργά παρά ποτέ για το υπουργείο Οικονομικών, που επιτέλους κατάλαβε ότι «δεν είναι δίκαιο ο κάτοικος του Βόλου να παίρνει το ίδιο επίδομα με τον κάτοικο ενός ορεινού χωριού του Πηλίου, επειδή βρίσκονται στον ίδιο νομό».
Αυτό τουλάχιστον παραδέχθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης και προανήγγειλε νέο λίφτινγκ στο επίδομα προκειμένου η χορήγησή του να είναι «καλύτερα στοχευμένη» και να το λαμβάνουν τα νοικοκυριά που το έχουν περισσότερο ανάγκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης δεν θα αλλάξουν. Οι αλλαγές τις οποίες επεξεργάζονται αφορούν τη γεωγραφική κατανομή των δικαιούμενων ποσοτήτων επιδοτούμενου καυσίμου, με ανάδειξη των κλιματικών συνθηκών.
Σε κάθε νομό θα δημιουργηθούν ζώνες (π.χ. ορεινές και πεδινές), ανάλογα με τις κλιματικές συνθήκες. Με βάση την πρόταση αυτή, θα προκύψει αύξηση του επιδόματος για τα νοικοκυριά που κατοικούν στις ορεινές και μείωση σε κάποια άλλα, καθώς ο αρχικός προϋπολογισμός των 105.000.000 ευρώ δεν πρόκειται να αλλάξει.
Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν τις επόμενες ημέρες, ενώ από το Σάββατο αρχίζει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης με τιμή που αναμένεται να κινηθεί περίπου στα 93 λεπτά το λίτρο, από 83 λεπτά το λίτρο πέρυσι, εξαιτίας της αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ, αλλά και της ανόδου των διεθνών τιμών.
Το επίδομα καταβάλλεται για έκταση κατοικίας μέχρι 80 τ.μ. για άγαμους και 100 τ.μ. για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες, ενώ οι ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης για τις οποίες καταβάλλεται το επίδομα διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική ζώνη στην οποία διαμένει κάθε δικαιούχος.
Στ. Κράλογλου



