Με την αύρα και την παλέτα του βουνού

Ο Λαφιώνας στη Λέσβο έγινε έμπνευση για 110 έργα του εικαστικού Χρόνη Μπότσογλου, που παρουσιάζονται στο Μέγαρο Εϋνάρδου

Ζει ακριβώς κάτω από το βουνό από το 1968. Από το σπίτι του στο Πετρί της Λέσβου, το βουνό της Λαφιώνας ορθώνεται επιβλητικό και αγέρωχο, υπενθυμίζοντας στον διακεκριμένο εικαστικό Χρόνη Μπότσογλου πως είναι ένα από τα λίγα μέρη που ακόμη «δεν το έχει χαλάσει ο άνθρωπος».

Δεν είναι να απορεί κανείς, λοιπόν, που αυτό το βουνό αποτέλεσε για εκείνον πηγή έμπνευσης, αποτυπώνοντάς το σε μια σειρά έργων που αυτή την περίοδο φιλοξενούνται στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο Μέγαρο Εϋνάρδου.
Τίτλος της έκθεσης είναι «Απέναντι του βουνού» και σε αυτήν περιλαμβάνονται 110 έργα (λάδια, ακουαρέλες και τέμπερες), με «πρωταγωνιστή» ένα γνώριμο για εκείνον τοπίο.

«Μέχρι τώρα έχω ζωγραφίσει αυτό το βουνό πάνω από δέκα φορές. Το ζωγράφισα με μπικ, με μολύβι, με μαύρη σινική μελάνη, με χρωματιστές σινικές, με τέμπερα, πάνω σε διαφορετικά χαρτιά και εφημερίδα. Από αυτά τα σχέδια δεν μου έμεινε τίποτα. Είναι τα πιο εμπορικά έργα και έτσι όλοι είναι χαρούμενοι όταν με βλέπουν να ζωγραφίζω. Σχεδόν το έχω μελετήσει» σχολιάζει ο εικαστικός για τη δουλειά αυτή, συνεχίζοντας: «Ως τώρα δεν τόλμησα να πάω πέρα από τα σχέδια. Και καμαρώνω τον Θεόφιλο που τα ζωγράφισε όλα τόσο αληθινά» εξηγεί ο πρώην πρύτανης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών.

Πρόκειται για μια σειρά έργων τα οποία δουλεύτηκαν από τον καλλιτέχνη την τελευταία οκταετία (2008-2016), αν και το θέμα τον απασχολούσε από το 1977, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο ίδιος στο βιβλίο του «Το χρώμα της σπουδής», που κυκλοφόρησε το 2005.
Η γνωριμία του Θεσσαλονικιού Χρόνη Μπότσογλου με τη Λέσβο έγινε όταν υπηρέτησε εκεί τη στρατιωτική θητεία του. Από το 1968 διατηρεί σπίτι στο Πετρί, το σημείο όπου περνάει πλέον αρκετούς μήνες του χρόνου ζωγραφίζοντας.

Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο με τα έργα του καλλιτέχνη και κείμενα της Μάρθας Χριστοφόγλου και του Χρήστου Γ. Λάζου. Κάθε Σάββατο στις 11.00 ο καλλιτέχνης θα ξεναγεί το κοινό στην παρουσίαση.

* Info: Η έκθεση του Χρόνη Μπότσογλου με τίτλο «Απέναντι του βουνού» παρουσιάζεται στο Μορφωτικό Ιδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στο Μέγαρο Εϋνάρδου. Μέχρι και τις 3 Δεκεμβρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα