Δέκα υπερσύγχρονα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τύπου drone, αποτελούν τα νέα «όπλα» της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής στους τομείς της έρευνας, της διάσωσης, της ασφάλειας και της παρατήρησης.
Η επίσημη παρουσίαση των drones έγινε χθες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην αεροπορική βάση Δεκελείας.
Τα έξι από τα δέκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατασκευής Ισραήλ, ανήκουν στην ΕΛ.ΑΣ., αποκτήθηκαν το 2014 και το 2015, και δεν έχουν χρησιμοποιηθεί έως σήμερα επιχειρησιακά. Τα τρία μικρότερα drones της Αστυνομίας είναι ηλεκτροκίνητα, με δυνατότητα πτήσης περίπου τεσσάρων ωρών, ενώ τα υπόλοιπα τρία είναι μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κινούνται με καύσιμα, μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για 20 συνεχείς ώρες και να καλύψουν ακτίνα 80 χιλιομέτρων πετώντας σε διάφορα ύψη.
Με τον τεχνολογικό εξοπλισμό που διαθέτουν, τα drones της Πυροσβεστικής έχουν τη δυνατότητα να καταγράφουν κάθε κίνηση σε μια ευρεία περιοχή κοντά στην εστία της φωτιάς, με σκοπό να εντοπίζουν άμεσα οποιοδήποτε όχημα ή μοτοσικλέτα απομακρύνεται με ταχύτητα από το σημείο και οι επιβάτες του θεωρούνται ύποπτοι για το ενδεχόμενο εμπρησμού.
Οι εικόνες και οι ήχοι που θα καταγράφουν τα drones κοντά στην πυρκαγιά θα διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων, ώστε να κινητοποιούνται αμέσως οι επίγειες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. και τα περιπολικά της Αμεσης Δράσης.

