Ρεπορτάζ
Σπύρος Γκουτζάνης
Με την παρουσία του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Αδωνη Γεωργιάδη άρχισε χθες το διήμερο συνέδριο του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, με τίτλο «Η Ελλάδα Μετά».
Τόσο στους ομιλητές όσο και στους προσκεκλημένους ξεχωρίζουν πρόσωπα από το πάλαι ποτέ εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ, τον νεοφιλελεύθερο χώρο, τη ΔΗΜ.ΑΡ. και το Ποτάμι, καθώς και από τον ακαδημαϊκό και τον επιχειρηματικό κόσμο. Κοινό σημείο είναι ότι συγκλίνουν σε αυτό που ο εμπνευστής της πρωτοβουλίας κατά την εναρκτήρια ομιλία του χαρακτήρισε «προοδευτικό κέντρο, που υπερβαίνει τα όρια και την αμηχανία της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, που δυσκολεύεται να προβάλλει μια συνεκτική εναλλακτική πρόταση μετά τη διαρθρωτική κρίση του ευρωπαϊκού μοντέλου».
Μεταξύ άλλων, την πρώτη ημέρα παρακολούθησαν οι Κ. Σκανδαλίδης, Ανδ. Λοβέρδος, Δημ. Κρεμαστινός, Β. Κεγκέρογλου, Γ. Φλωρίδης, Ι. Μανιάτης, Στ. Ξεκαλάκης, Γ. Μαυρωτάς. Μεταξύ των ομιλητών στις δύο ημέρες του συνεδρίου είναι οι Θ. Διαμαντόπουλος, Λευτ. Κουσούλης, Ανδ. Πανταζόπουλος, Π. Παπασαραντόπουλος, Στρ. Φαναράς, Μιράντα Ξαφά, Γ. Παγουλάτος, Ι. Πανούσης, Π. Μανδραβέλης, Τ. Γιαννίτσης, Θ. Φέσσας, Στ. Φασουλής. Τη σημερινή δεύτερη ημέρα, αφού συζητηθεί η «επανάσταση του αυτονόητου», το συνέδριο θα κλείσει με διάλογο μεταξύ του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Στέλιου Ράμφου με θέμα «Μπορούν οι Ελληνίδες και Ελληνες να ξαναονειρευτούν;».
Στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Βενιζέλος επιχείρησε την αυτοδικαίωσή του για το «αμαρτωλό» PSI, ενώ περιέγραψε το μεταρρυθμιστικό του πρόταγμα, το οποίο χαρακτήρισε «νέα Αλλαγή». Μετά τις εκλογές θα προκύψει, κατ’ αυτόν, «μια άλλη κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας των δημοκρατικών δυνάμεων ευρωπαϊκού προσανατολισμού, στην οποία θα κληθεί να μετάσχει και ο ηττημένος ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μπορεί να παρεμποδίσει ή να καθοδηγήσει τις εξελίξεις». Πάντως, στην 4.000 λέξεων ομιλία του κ. Βενιζέλου δεν υπήρξε καμία αναφορά στη γερμανική Ευρώπη. Εν κατακλείδι, αν και «ο Κύκλος Ιδεών, είναι δεξαμενή σκέψης και όχι πολιτικό κόμμα», η στόχευση είναι καθαρά πολιτική. Οπως ανέφερε, «η επίγνωση του μέλλοντος μας επιτρέπει να επιβιβαστούμε στον στόχο» και… όποιος κατάλαβε κατάλαβε.

