Ο υπ. Εσωτερικών επιβεβαίωσε την «κυριακάτικη δημοκρατία» σχετικά με τη μοριοδότηση των προσλήψεωνΡεπορτάζ
Νίκος Τσίτσας
Στην πλήρη επιβεβαίωση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» προχώρησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας χθες στην κρατική τηλεόραση, σχετικά με τον διαγωνισμό για την πρόσληψη των 6.667 υπαλλήλων στην καθαριότητα των ΟΤΑ και την «παγίδα» που υπάρχει στη μοριοδότηση των συμβασιούχων.
Σε μία συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης ο κ. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε ότι άμεσα από το ΑΣΕΠ θα δημοσιοποιηθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 6.667 εργαζομένων στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των ΟΤΑ (καθαριότητα, ύδρευση και αποχέτευση), κάνοντας λόγο για τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που διενεργείται τα τελευταία χρόνια. Υπογράμμισε δε ότι δεν πρόκειται για προσλήψεις στον δημόσιο τομέα αλλά στην καθαριότητα των ΟΤΑ, όπου οι αμοιβές των εργαζομένων καταβάλλονται από τα ανταποδοτικά τέλη που αποδίδουν οι πολίτες.
Για τον λόγο αυτόν, εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, υπήρξε και η συμφωνία των θεσμών στην πρόσληψη των 6.667 εργαζομένων στους 325 δήμους ανά την επικράτεια. Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ σχετικά με το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την παγίδα που υπάρχει στη μοριοδότηση των συμβασιούχων ο κ. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε πλήρως το δημοσίευμα.
Συγκεκριμένα, όταν ρωτήθηκε εάν στην περίπτωση εργαζομένων με τα ίδια κοινωνικά χαρακτηριστικά έχουν προβάδισμα οι άνεργοι έναντι των συμβασιούχων στην καθαριότητα, όπως αναφέρει το παράδειγμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ο κ. Σκουρλέτης απάντησε ότι είναι κοινωνικά δίκαιο μέτρο να επιδοτείται η ανεργία και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την επιλογή να τοποθετήσει στις συγκεκριμένες θέσεις μόνιμο προσωπικό, εν αντιθέσει με τη σημερινή κατάσταση όπου εργάζονται συμβασιούχοι.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα αλλαγών στον «Καλλικράτη» μέσω ενός διαλόγου με τους αιρετούς και των δύο βαθμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ η κυβέρνηση σκοπεύει να αλλάξει τον τρόπο κατανομής των πόρων με τους οποίους χρηματοδοτείται η Αυτοδιοίκηση για να γίνει δικαιότερο το σύστημα. Επιβεβαίωσε δε την πρόθεση της κυβέρνησης να μεταφέρει τις αυτοδιοικητικές εκλογές από τον Μάιο στο φθινόπωρο του 2019, προκειμένου να μη συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, και τόνισε ότι θα διενεργηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής.

