Φάρμακο βάζει οριστικό τέλος στο μελάνωμα

Σε συνδυασμό με αντικαρκινική ουσία «θανατώνει» τις νεοπλασίες!Σοβαρές ελπίδες για την αντιμετώπιση του καρκίνου του δέρματος δημιουργεί φάρμακο το οποίο μέχρι τώρα χρησιμοποιείται κατά της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ερευνητές του University of East Anglia της Βρετανίας ανακάλυψαν ότι αν συνδυαστεί με ήδη υπάρχουσα θεραπεία σταματάει σχεδόν πλήρως την αύξηση του όγκου του μελανώματος στα πειραματόζωα. 

Πρόκειται για τη φαρμακευτική ουσία λεφλουνομίδη, η οποία έχει ανοσοκατασταλτική δράση και χορηγείται στους ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρα Grant Wheeler, σε συνεργασία με ερευνητές του Norwich Medical School, όπως εξηγούν στη δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Oncotarget», χορήγησαν σε ποντικούς τη λεφλουνομίδη μαζί με το φάρμακο selumetinib, το οποίο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του μελανώματος. Διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός των δύο φαρμάκων ήταν πολύ πιο αποτελεσματικός από ό,τι το κάθε φάρμακο χωριστά.

«Συνδυάζοντας τις δύο θεραπείες, είναι δυνατόν να επιτεθεί κανείς στην ασθένεια από διαφορετικές γωνίες, γεγονός που δεν θα επιτρέψει στο μελάνωμα να αναπτύξει ανθεκτικότητα στα φάρμακα» σημειώνει ο δρ Wheeler, προσθέτοντας ότι δοκίμασαν τη λεφλουνομίδη σε πειραματόζωα με όλους τους τύπους μελανώματος.

Αλλες έρευνες

Ο καθηγητής εξηγεί ότι προηγούμενες έρευνές τους είχαν δείξει ότι η λεφλουνομίδη ήταν αποτελεσματική αν χορηγούνταν μαζί με φάρμακα για την αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου τύπου του μελανώματος, ο οποίος οφείλεται σε μια γενετική μετάλλαξη με την ονομασία BRAFV600E.

Το selumetinib, από την άλλη είναι μια ουσία που αναστέλλει τη δράση των πρωτεϊνών MEK, από τις οποίες εξαρτώνται τα κύτταρα του μελανώματος για να επιβιώσουν.

Οταν οι ερευνητές δοκίμασαν στο εργαστήριο τη λεφλουνομίδη σε κύτταρα διαφόρων τύπων μελανώματος, ανακάλυψαν ότι μπλόκαρε την ανάπτυξή τους στα πρώτα στάδια και ακολούθως τα οδηγούσε στον θάνατο. Στη συνέχεια χορήγησαν τη λεφλουνομίδη μαζί με το selumetinib σε ποντικούς με μελάνωμα, διαπιστώνοντας ότι μέσα σε μόλις 12 ημέρες κατάφεραν να σταματήσουν σχεδόν πλήρως την αύξηση του όγκου του μελανώματος, αποτέλεσμα που δεν είχε καταγραφεί όταν χορηγούσαν κάθε φάρμακο χωριστά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα