Τριπλή… επίθεση κατά της λίρας βλέπει η Αγκυρα

Για δάκτυλο από ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανία μιλά ο Γιγίτ ΜπουλούτΑπό τον 
Γιώργο Τραπεζιώτη

Στον γκρεμό συνεχίζει να κατρακυλά η τουρκική λίρα, μαζί της βέβαια και το ερντογανικό αφήγημα περί… ανάπτυξης, καθώς χθες το νόμισμα -παρά το ανάχωμα που επιχείρησε να χτίσει η κεντρική τράπεζα της γείτονος για να συγκρατήσει την ελεύθερη πτώση του- κατέγραφε νέες απώλειες άνω του 2% στις διεθνείς ισοτιμίες.

Η κίνηση προς την κατεύθυνση της αύξησης των επιτοκίων «ίσως αποδειχθεί ανεπαρκής για να σταθεροποιήσει το νόμισμα, καθώς οι ανησυχίες για τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής στη μετεκλογική περίοδο παραμένουν (…), δεδομένης της δέσμευσης του προέδρου Ερντογάν να αυξήσει τον έλεγχό του επί της οικονομικής πολιτικής» δήλωνε χθες ο Γκοκτσέ Τσελίκ, επικεφαλής οικονομολόγος στην QNB Finansbank.

Κατά την πάγια τακτική της, πάντως, η Αγκυρα επιχειρούσε ακόμη μία φορά με επικοινωνιακά τρικ να αντιστρέψει την κατάσταση. Μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος υποστήριζε ότι η νομισματική αστάθεια δεν σχετίζεται με την κατάσταση στην οικονομία της χώρας (ο «σουλτάνος», μάλιστα, διαπιστώνει… ανάπτυξη 7,4%), τη σκυτάλη πήρε ο σύμβουλός του Γιγίτ Μπουλούτ.

Αυτήν τη φορά ο Μπουλούτ δεν εξαπέλυσε νέα επίθεση στην Ελλάδα, όπως το συνηθίζει, αλλά στράφηκε στον «ξένο παράγοντα». Σύμφωνα με τον ίδιο, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ είναι τα κέντρα που κρύβονται πίσω από την «οικονομική επίθεση» κατά της Τουρκίας. «Το κέντρο που διοργάνωσε το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 τώρα εξαπολύει “οικονομική επιχείρηση” εναντίον της Τουρκίας» τόνισε ο Μπουλούτ. Δείγμα του πανικού που επικρατεί, πάντως, στη γειτονική χώρα αποτελούν και τα όσα συμβαίνουν στα Κατεχόμενα.

Μετά τις δηλώσεις του Τουφάν Ερχιουρμάν, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εγκατάλειψης της τουρκικής λίρας από τους Τουρκοκυπρίους, χθες ο πρωθυπουργός του ψευδοκράτους, προφανώς δεχόμενος πιέσεις από την Αγκυρα, τα… μάζεψε.
Ενώ πραγματοποιεί αλλεπάλληλες συσκέψεις για να αντιμετωπίσει τη ζοφερή οικονομική πραγματικότητα λαμβάνοντας μέτρα, δήλωσε: «Συνεχίζουμε τις επαφές μας και με τους αρμόδιους της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Υπάρχουν κάποιοι που εξέλαβαν ή θέλουν να εκλάβουν ότι αυτές οι επαφές (με τους Τούρκους αρμοδίους) γίνονται γιατί πήραμε απόφαση να μεταβούμε στο ευρώ και αυτό συζητούμε μαζί τους. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα