Πτώση των βάσεων σε όλα τα πεδία

Όλοι προβλέπουν καταποντισμό στις ιατρικές σχολές. Αναμένονται από μέρα σε μέρα επίσημες ανακοινώσεις.

Kορυφώνεται η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων, καθώς από μέρα σε μέρα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής στις σχολές. Όπως όλα δείχνουν, οι βάσεις θα κινηθούν φέτος καθοδικά σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με τους ειδικούς να λένε ότι ιστορική «βουτιά» θα κάνουν οι ιατρικές σχολές.

Το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει τις βάσεις από την Παρασκευή έως τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, δίνοντας τέλος στις ώρες αγωνίας που περνούν οι υποψήφιοι και οι οικογένειές τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις των ειδικών, φέτος οκτώ στους 10 υποψηφίους θα περάσουν σε κάποιο τμήμα ή σχολή, καθώς περίπου 100.000 υποψήφιοι διεκδικούν 77.970 θέσεις.
Επίσης, προβλέπεται πτώση των βάσεων, στην οποία παίζουν ρόλο αρκετοί παράγοντες, όπως οι βαθμολογίες, η μείωση του αριθμού των αριστούχων με περισσότερα από 18.000 μόρια, που έχει παρατηρηθεί φέτος, και το γεγονός ότι το 45% των υποψηφίων έχει συγκεντρώσει έως 10.000 μόρια, δηλαδή κάτω από τη βάση.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, έπειτα από αρκετά χρόνια, οι ιατρικές σχολές θα βρεθούν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, καθώς ο αριθμός των υποψηφίων που συγκέντρωσαν πάνω από 17.000 μόρια και διεκδικούν την εισαγωγή τους σε αυτές είναι λίγο περισσότεροι από 1.000.

Εκτιμήσεις ανά πεδίο

Παράλληλα αναμένεται μικρή πτώση και στις βάσεις των σχολών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου (ανθρωπιστικές επιστήμες). Όπως λένε οι ειδικοί, όσο πιο χαμηλόβαθμη είναι η σχολή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πτώση. Σε αυτό το πεδίο στην πτώση συμβάλλουν οι χαμηλές επιδόσεις στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, στα Αρχαία Ελληνικά, στην Ιστορία και την Κοινωνιολογία.

Όσον αφορά το 2ο Επιστημονικό Πεδίο (θετικές επιστήμες), επίσης αναμένεται να έχουν καθοδική πορεία οι πολυτεχνικές σχολές, αλλά και οι σχολές Φυσικής και Μαθηματικών. Εδώ παίζουν καθοριστικό ρόλο τα γραπτά στη Χημεία, που ήταν κάτω από τη βάση.

Τέλος, στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής) η εικόνα δεν είναι σαφής, καθώς αναμένονται μικρή πτώση στις υψηλόβαθμες σχολές και αυξομειώσεις σε τμήματα μεσαίας βαθμολογίας.

Αδικία υποψηφίων εξετάζει το ΣτΕ

Τη στιγμή που ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την ανακοίνωση των βάσεων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας συζητήθηκε χθες η αίτηση αναστολής που είχαν υποβάλει υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου με το παλαιό σύστημα. Με αυτή ζητούν να ακυρωθεί η προφανής αδικία του υπουργείου Παιδείας, να τους αποδίδεται ποσοστό μόλις 9,51% των θέσεων των εισακτέων που αντιστοιχούν στο σύνολο των υποψηφίων των ημερήσιων Γενικών Λυκείων.
Συγκεκριμένα το υπουργείο καθόρισε ένα πολύ μικρό ποσοστό στο 3ο Επιστημονικό Πεδίο που αφορά τις επιστήμες Υγείας, όταν το σύνολο των συμμετασχόντων στο πεδίο είναι 13.215, από τους οποίους οι 2.233, δηλαδή ποσοστό μεγαλύτερο από το 9,51% (συγκεκριμένα περίπου 17%), διαγωνίστηκαν με το παλαιό σύστημα.

Σύμφωνα με την αίτηση που εξετάζει το ΣτΕ, ο καθορισμός του ποσοστού του 9,51%, βασίστηκε σε διάταξη του άρθρου 166 (παρ. 1) του πρόσφατου νόμου 4635/2019, η οποία -όπως αναφέρεται- παραβιάζει την αρχή της ισότητας και την αρχή της αξιοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι αιτούντες επικαλούνται νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία οι υποψήφιοι έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με βάση τις παραπάνω αρχές. Επίσης, οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι το ποσοστό του 9,51% δεν προκύπτει με κανένα αξιολογικό κριτήριο και βασίστηκε στον αριθμό των αιτήσεων που υπέβαλαν οι υποψήφιοι του νέου και του παλαιού συστήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του Τμήματος Αναστολών αναμένεται να έχει εκδοθεί έως το τέλος της εβδομάδας, καθώς θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από το υπουργείο Παιδείας πριν από την επίσημη ανακοίνωση των βάσεων για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα