Εγκληματικές καθυστερήσεις στη χορήγηση μονοκλωνικών

Η κυβέρνηση κατάλαβε αργά την γκάφα της και τώρα τρέχει να ανοίξει τη «βεντάλια» τωΝ κριτηρίων με τους ασθενείς που κινδυνεύουν

Την παραδοχή ακόμα ενός εγκληματικού λάθους στη διαχείριση της πανδημίας είχαμε χθες το μεσημέρι από την κυβέρνηση, καθώς η ανακοίνωση για διεύρυνση των κριτηρίων συνταγογράφησης μονοκλωνικών αντισωμάτων στους ασθενείς με κορονοϊό ισοδυναμεί με παραδοχή άλλης μίας κυβερνητικής παραφωνίας που στοίχισε ανθρώπινες ζωές.

Ακόμα μία φορά η κυβέρνηση σκέφτηκε την επικοινωνιακή διαχείριση της πανδημίας και επιχείρησε να συγκαλύψει το γεγονός ότι παρέλαβε μόλις 2.000 δόσεις μονοκλωνικών αντισωμάτων, θεσπίζοντας ιδιαίτερα αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις για τη χορήγησή τους. Το αποτέλεσμα ήταν ασθενείς που θα έπρεπε να δεχθούν τα συγκεκριμένα σκευάσματα να μην μπορούν να τα λάβουν, με αποτέλεσμα η ζωή τους να τίθεται σε κίνδυνο. Το ανελέητο σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης, η κραυγή αγωνίας των γιατρών, αλλά και η οργή των οικογενειών των νοσηλευομένων οδήγησαν την κυβέρνηση σε άτακτη υποχώρηση και την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας σε μια ανακοίνωση, ταπεινωτική για την ίδια ως γιατρό.

«Καλημέρα! Για τους συναδέλφους μου γιατρούς που θέλουν να συνταγογραφήσουν μονοκλωνικά αντισώματα για ασθενείς με Covid-19: Τα κριτήρια έχουν διευρυνθεί από την επιτροπή και χορηγούνται τόσο σε νοσηλευόμενους όσο και μη νοσηλευόμενους ασθενείς με ήπια-μέτρια νόσο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνταγογράφηση είναι να υπάρχει αναρτημένο το μοριακό τεστ στο μητρώο Covid» ήταν το μήνυμα της κυρίας Γκάγκα. Είχαν προηγηθεί η μετωπική επίθεση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη για τη μη χορήγηση των μονοκλωνικών σε ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και η ερώτηση του Ανδρέα Λοβέρδου στον Θάνο Πλεύρη.

Συγκεκριμένα, ο Παύλος Πολάκης κατήγγειλε μέσω διαδικτύου δύο περιστατικά μη χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς που θα έπρεπε να τα λάβουν. Κατακεραυνώνοντας το πρωτόκολλο που αποκλείει ασθενείς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επιτακτικά από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη χορήγηση των συγκεκριμένων φαρμάκων στους δύο ασθενείς ώστε να σωθούν οι ζωές τους. Εν τέλει, ο ένας εκ των δύο, που είναι ο πατέρας της δημάρχου της Τήλου, έλαβε τη συγκεκριμένη θεραπεία.

Στην ερώτησή του ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ. Ανδρέας Λοβέρδος τονίζει ότι πληροφορείται πως η διάθεση αυτών των φαρμάκων γίνεται λίγο προτού λήξουν και ουσιαστικά μέμφεται το γεγονός πως, αν υπήρχαν, δεν χορηγήθηκαν έγκαιρα. «Σύμφωνα με επιστημονικές παρατηρήσεις, τα συγκεκριμένα σκευάσματα βελτιώνουν τη νόσηση και προστατεύουν από τη νοσηλεία και τον θάνατο ασθενείς με Covid-19» αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Λοβέρδος.

Υπενθυμίζεται πως η ιατρική αίτηση για τη χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων σε ασθενείς με Covid-19 υποβάλλεται από κάθε γιατρό ανεξαρτήτως ειδικότητας, ιδιώτη ή του ΕΣΥ, μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Ο γιατρός και ο ασθενής ενημερώνονται με sms για την απόφαση της επιτροπής, είτε είναι θετική είτε απορριπτική. Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται από την επιτροπή μέσα σε διάστημα λίγων ωρών.

Στις περιπτώσεις που εγκρίνεται η χορήγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων, οι ασθενείς ενημερώνονται από το νοσοκομείο υποδοχής, προσέρχονται στον καθορισμένο χρόνο του ραντεβού και κατευθύνονται στον κατάλληλα διαμορφωμένο χώρο της έγχυσης, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα για τον Covid-19.

Οι λοιμωξιολόγοι έβαλαν στο στόχαστρο τη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων

Στον απόηχο της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να τεθούν τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα, η εκτίμηση των πρώτων αποτελεσμάτων που είχαν τα μέτρα που αποφασίστηκαν την προηγούμενη Πέμπτη, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αποφάσεις για νέα μέτρα στην εστίαση μετά τις γιορτές, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των ειδικών θα αφορούν παρεμβάσεις στο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, με πιθανότερο σενάριο να ζητήσουν να κλείνουν νωρίτερα το βράδυ τα κέντρα διασκέδασης, με στόχο να μειωθεί η κινητικότητα τις νυχτερινές ώρες. Δεν είναι, όμως, λίγοι οι επιστήμονες που φαίνεται πως σκέφτονται να προχωρήσουν στην πρόταση μίας πιο δραστικής λύσης, η οποία προβλέπει την αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων. Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανό να ζητήσουν οι επιστήμονες να μειωθεί το ποσοστό πληρότητας των μαγαζιών σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά από τα σημερινά, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός όρθιων πελατών.

Πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά και της επιτροπής, είναι τα μέτρα που θα ληφθούν να τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου, ώστε να μη διαταραχθεί η εορταστική περίοδος. Ωστόσο, όλα θα εξαρτηθούν από την επιδημιολογική ανάλυση των στοιχείων των τελευταίων 24ώρων. «Στόχος είναι τα μέτρα να είναι ήπια και να μην προκαλέσουν μεγάλη αναταραχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Εφόσον όμως κριθεί αναγκαίο, δεν αποκλείεται να προκριθεί ένα αυστηρότερο πακέτο μέτρων ή ο χρόνος υλοποίησής τους να καθοριστεί νωρίτερα από την Πρωτοχρονιά» μας δήλωσε μέλος της επιτροπής.

Όσον αφορά το λεπτό ζήτημα της επιβολής περιοριστικών μέτρων, η κυβέρνηση έχει αποσαφηνίσει με κάθε τρόπο πως δεν πρόκειται να θέσει σε εφαρμογή ένα νέο γενικευμένο ή τοπικό lockdown. Ωστόσο, υπάρχουν επιστήμονες που θέτουν με ένταση το ζήτημα επιβολής τοπικών lockdowns σε περιοχές όπου υπάρχει αύξηση της διασποράς των κρουσμάτων και χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.

Εντούτοις, όπως έχει καταστεί σαφές εδώ και καιρό, η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για τα μέτρα που λαμβάνονται. Αυτό σημαίνει πως όποια μέτρα και να τεθούν σε ισχύ θα πληρούν όχι μόνο τα υγειονομικά, αλλά και τα πολιτικά δεδομένα.

ΕΟΔΥ: 4.036 νέα κρούσματα, 79 νεκροί, 624 στις Εντατικές

Τους 20.429 έφτασε ο συνολικός αριθμός των θανάτων από τον κορονοϊό στη χώρα, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 79 θανάτους. Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός πως ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν ήταν πολύ μειωμένος, τα κρούσματα έφτασαν τα 4.036 και ο δείκτης θετικότητας το 5,95%. Παράλληλα, παρότι σαφώς μειωμένη, η πίεση παραμένει στα νοσοκομεία, με τους διασωληνωμένους να πέφτουν στους 624 και τις εισαγωγές να φτάνουν τις 302.

Συγκεκριμένα, χθες, Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.036, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων σε 1.074.869 (ημερήσια μεταβολή +0.4%).

Τα θύματα

Οι 79 νέοι θάνατοι ασθενών από τον Covid-19 ανεβάζουν το σύνολο των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε 20.429, το 95,2% των οποίων είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 624 (59,6% άνδρες), η διάμεση ηλικία τους είναι τα 62 έτη και τo 79,2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 521 (83,49%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 103 (16.51%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.716 ασθενείς.

Τέλος, όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων, το λεκανοπέδιο της Αττικής κατέγραψε «έκρηξη» με 1.803 νέες μολύνσεις και στη Θεσσαλονίκη καταγράφηκαν 474.

Γελοιότητες Αδωνη για τις μάσκες. Απείλησε με μνημόνιο λόγω rapid tests

Κατόπιν εορτής, δηλαδή μετά το προκλητικό πάρτι κερδοσκοπίας, ο υπουργός Ανάπτυξης εκτόξευσε δριμείες απειλές από τηλεοράσεως. Αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση τα νέα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, οι τιμές για τις προστατευτικές μάσκες FFP2 και Ν95 εκτοξεύθηκαν έως και 42,85%. Οι υπέρογκες αυξήσεις καταγράφηκαν στις διαδικτυακές πλατφόρμες skroutz.gr και bestprice.gr, οι οποίες πάντως δεν ευθύνονται για τις τιμές, αφού χαρακτηριστικά τα 10 τεμάχια Famex μάσκας προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight Blue, που έως τις 22 Δεκεμβρίου πωλούνταν προς 2,1 ευρώ, μετά την ανακοίνωση των μέτρων έφτασαν στα 3 ευρώ.

Ο Αδωνις Γεωργιάδης, αντί να φροντίσει εκ των προτέρων για την τήρηση της νομοθεσίας, άφησε πρώτα τους κερδοσκόπους να θησαυρίσουν και τους πολίτες να αγοράσουν παράλογα ακριβά τις μάσκες, για να έρθει καταϊδρωμένος να απειλήσει θεούς και δαίμονες με υπέρογκα πρόστιμα. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι υπάρχει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και ότι τα πρόστιμα σε επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται την πανδημία, αυξάνοντας τις τιμές των προϊόντων τους, μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1.000.000 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τη νομοθεσία: «Μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2022 απαγορεύεται σε είδη πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, μάσκες, γάντια, αντισηπτικά) να έχει κάποιος περιθώριο κέρδους μεγαλύτερο από 20%, από ό,τι είχε τον Φεβρουάριο του 2020, δηλαδή πριν από την έναρξη της πανδημίας».

Στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προσφέρει δωρεάν rapid tests στους πολίτες, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, ο Αδωνις Γεωργιάδης απείλησε με νέο μνημόνιο, λέγοντας ότι το κόστος είναι τεράστιο και η χώρα θα χρεοκοπήσει!

Θετικός στον ιό ο υφυπουργός Αν. Κατσανιώτης

Θετικός στον κορονοϊό και ο δραστήριος υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης, όπως ο ίδιος αποκάλυψε με ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. «Υποβάλλομαι καθημερινά σε διαγνωστικές δοκιμασίες και ο μοριακός έλεγχος PCR με έβγαλε θετικό» ανέφερε χαρακτηριστικά χθες σε ανάρτησή του στο twitter. Ο υφυπουργός τόνισε πως η ασθένεια τον βρίσκει «τριπλά εμβολιασμένο» και «προς το παρόν χωρίς συμπτώματα».

Συνεχίζοντας σχετικά ο κ. Κατσανιώτης τόνισε πως ο Covid-19 είναι γύρω μας και υπενθύμισε πως ο μόνος τρόπος για να τον αντιμετωπίσουμε είναι «τα εμβόλια και η μάσκα, για να μη θέσουμε σε κίνδυνο τους εαυτούς μας και τους αγαπημένους μας». Την ίδια πάντως ημέρα ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης, που πέρασε δύσκολες μέρες κατά την ασθένειά του από Covid, εξήγησε πως ήταν εμβολιασμένος δύο φορές και δεν είχε προλάβει να κάνει την τρίτη δόση. Κάνοντας λόγο για «μεγάλη περιπέτεια», είπε πως «περνούσα τη μεγάλη βάσανο και, τη στιγμή που θεωρούσα ότι είχε περάσει το πιο δύσκολο, μετά τη 10η ημέρα γύρισε, και είχα πολύ έντονο πυρετό, βήχα, πτώση του οξυγόνου και μεγάλη καταβολή».

Συνολικά ο Κώστας Καραγκούνης χρειάστηκε να παραμείνει για νοσηλεία 12 ημέρες στο νοσοκομείο, ενώ όλη η περιπέτειά του με τον κορονοϊό «ήταν μια ταλαιπωρία που κράτησε 22 ημέρες».

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα